New Delhi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

New Delhi image

De keuken van Gurudwara Bangla Sahib

New Delhi
India
Ingridkoedood

De keuken van Gurudwara Bangla Sahib

In december 2016 was ik in New Delhi. De eigenaar van het guesthouse, Anil gaf mij tips van de te bezoeken plaatsen in Delhi. Eén plaats mocht ik echt niet overslaan: Gurudwara Bangla Sahib. Een sikh temple. Hij zei erbij 'ga naar de keuken!'.
Het is de bedoeling dat je in het complex op je blote voeten loopt. Er is een klein toeristen gebouwtje waar je je schoenen kan achterlaten. Je moet je hoofd bedekken. Daar kan je ook uitleg krijgen over het geloof. De mensen zijn er uiterst vriendelijk. Je bent overal welkom. In de tempel zelf mag je niet fotograferen.
De keuken! Dagelijks voor er voor duizenden minderbedeelden gekookt. Zij kunnen hier gratis komen eten. Nog nooit heb ik zulke grote pannen gezien. Ik mocht daar vrij rondlopen op mijn blote voeten (later kan je je voeten wassen in het waterbakje richting de tempel) en men vond het prima dat er foto's werden gemaakt. Zelf ik kreeg nog eten aangeboden.
De kosten worden betaald door de Sikh gemeenschap. Anil vertelde mij later dat er veel geld in deze gemeenschap zit. Binnen het sikhisme geldt dat het vergaren van rijkdom, geld, voorraden, goederen en alle andere bezittingen geen betekenis hebben. Het wordt immers achtergelaten als men overlijdt. Gezien de armoede die er in Delhi en de rest van India is, geen verkeerde gedachte om andere te helpen.

Foto's

5eb31.jpg
5eb31.jpg
Ingridkoedood
ac70f.jpg
ac70f.jpg
Ingridkoedood