Ladakh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Plateau

Ladakh,
India


Deze foto is genomen vanaf een klooster nabij Leh waarbij je een fantastisch uitzicht hebt over een plateau dat tussen 2 bergketens doorloopt.

Ladakh is een gebied hoog in het noorden van India dat in het westen begrensd wordt door de Zanskar-keten en in het oosten door het plateau van Tibet. Het ligt geklemd tussen de Karakorum en de Himalaya. Het gebied is zo’n 60.000km² groot en varieert in hoogte tussen de 2500 en de 7000m. Het centrum van Ladakh is de vallei van de Indus, die het dichtsbevolkt is. Hier tref je ook de hoofdstad Leh. Ten noorden van de Indus-vallei is er de Ladakh-keten die de grens vormt met de valleien van Nubra en Shyok. Ten zuiden zie je het bergmassief van de Stok Kangri en de vallei van Markha, een populaire bestemming voor sportieve trekkers. Nog zuidelijker komt men in de desolate vallei van Zanskar die gevormd wordt door verschillende rivieren die samen de imposante Zanskar-stroom vormen. Meer oostelijk gaat Ladakh over in Tibet: het Changtang-plateau is een aaneenschakeling van rollende bergketens en prachtige zoutwatermeren.

Ladakh is vooral bekend als het Land van de Hoge Passen (wat trouwens de letterlijke vertaling van Lad Vag is). Tussen de verschillende valleien steek je immers meermaals bergpassen over van 5000m en meer. De hoogst berijdbare bergpas ter wereld (de Khardung La – 5620m) ligt tussen de vallei van de Indus en de vallei van Nubra.