Ladakh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ladakh image

deel 6; Leh

Ladakh
India
Zeester

deel 6; Leh

En dan wordt je de volgende morgen wakker; strakblauwe lucht , hier en daar de gebedsvlaggen, een leuk hotel en de sneeuw op de bergen... De vorige dag is bijna vergeten..

De eerste dag doen we het rustig aan, ook ivm de hoogte, beetje rondkijken, wat dakterrasjes verkennen, een tempeltje bekijken en we nemen de taxi naar boven, naar het fort, dat samen met de restanten van het kasteel en het paleis, Leh domineert. Het fort en het kasteel stellen weinig voor… Maar het uitzicht is fantastisch.. Wat ligt Leh hier toch schitterend…, zo tussen de bergen in! En wij hebben het geluk om op die bergen sneeuw te zien!
We zigzaggen lopende de heuvel af naar het paleis. Dit is grotendeels leeg, het wordt gerenoveerd.. Wel wordt het oude tempeltje voor ons geopend en deze is nog helemaal intact.
De volgende dagen huren we jeeps, met chauffeur en gaan de omgeving verkennen. Met andere woorden, we geen kloosters bezoeken; Shey (gedeeltelijk in renovatie), Tikse (wat prachtig boven op een berg is gebouwd), Hemis (een heel belangrijk klooster door zijn festivals in de zomer en 1x per 12 jaar wordt er een heel belangrijke Thanka aan het publiek getoond), Lekir (Hier is de broer van de Dalai Lama het opperhoofd en hier zit buiten een gouden budha van 20 meter in de kou) en Alchi (een mooi tempelcomplex uit de twaalfde eeuw met prachtig houtsnijwerk, grote budhabeelden en oude fresco’s. Verboden je zaklamp aan te doen of foto’s te maken!). Deze laatste staat op de werelderfgoedlijst!
De tochten naar de diverse kloosters zijn ook weer fantastisch en de weg naar Alchi en Lekir is zowaar een echte asfalt weg!
De rest van de tijd wandel ik door de Tibetaanse wijk. Hier proberen Tibetanen hun handel te drijven. Aan winkeltjes en eethuisjes is in Leh geen gebrek. Veel winkeliers sluiten 1 oktober hun winkel en gaan de warmte opzoeken, om in Juni weer deze kant op te komen. Dus bieden ze alles voor 50% aan…Dit zijn veelal Kasmiries. De Ladakhi’s blijven natuurlijk.
“Probleem” is echter dat we geen handbagage mee mogen nemen in de vlucht naar Delhi.. Dus alles moet in/aan mijn grote rugzak! Dat beperkt me dus in aankoop, is dat even pech hebben!
De dagen in Leh vliegen om, jammer genoeg….. Het zou een plek zijn waar ik best nog eens naar toe zou willen…als de weg beter begaanbaar is!

Foto's

74b6d.jpg
74b6d.jpg
Zeester
cd682.jpg
cd682.jpg
Zeester
b4778.jpg
b4778.jpg
Zeester