Kerala

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kerala image

Kerala

Kerala
India
Akerkvliet

Varen, Varen over de baren...

Bij aankomst in Alleppey moeten we eerst inchecken voordat we aanboord mogen
van de tender die ons naar ons “Houseboat”, gaat brengen. Tijdens de tocht naar ons onderkomen maken we kennis met een aantal reizigers die ook gekozen hebben om een nacht door te brengen op een “Houseboat”. Een Engels stel met genoeg koffers bij zich om de hele zomer op zo’n boot te verblijven, en nog een pasgetrouwde stel die ik denk weinig zullen zien van de “Backwaters”, het leken wel Inktvissen, overal handen en monden, je bent jong en je wilt wat !!! dat gaat wel over naar een paar jaar.

Aangekomen bij ons boot, een omgebouwde rijst boot,met hun topzware rotan bovenbouw samen gestrikt met kokos bindingen, zwarte boegen en Chinese Jonk stijl achterdek, ze zien eruit als water kevers, nemen wij intrek in ons hut, lekker warm, maar je gaat geen Backwater Cruise maken om in je hut te blijven, toch? Stipt en op tijd vertrekken we voor de cruise met 6 andere houseboats , gelukkige scheiden de “water”wegen al snel , anders was het meer een optocht geworden.

Wat een uitzicht. Er waren vissers op het meer, afgetekend tegen het zilveren water, stok figuren op bamboestokken staan samen voor gezelschap. Het is hard werken: jongens die in het troebele water duiken voor schelpdieren, het water is misschien wel 10 meter diep, grijs, traag en verstopt met drijvende onkruid, groene eilanden van dikke, gematteerd vegetatie waardoor de kapitein moet navigeren. In feite was onze kanaal gekenmerkt door een reeks van boeien, maar hoe verder we voerde op het meer, des te meer de desoriëntatie toesloeg. Waar is het noorden? Waar is het zuiden? Waar zijn we? Maakt het uit? Hoe laat is het? Who cares?

We raken in de ban van de magie van Kerala. Na een uur of zo varen, waarbij het lunch (vers fruit, rijst, groenten en kip en thee) werd geserveerd, stuurden we een nieuwe waterweg in, een groot kanaal loopt tussen de rijstvelden, het hoofdbestanddeel van de lokale economie, met lange vergezichten van het lokale waterverkeer varen heen en weer tussen de palmen omzoomde oevers.

Het sprankelende water en de strelende koele wind is een verleiding te sterk om te weerstaan. Boten van verschillende soorten doorkruisen het water met passagiers uit alle lagen van het leven op het platteland, variërend van melkboer en krantenjongen tot lokale politici, priesters en huwelijksfeesten. Het is een unieke ervaring, omdat dit is zo dichtbij als je het kan krijgen om het bruisende leven te ervaren van “ Gods own Country”.

De unieke aantrekkingskracht van de cruise wordt duidelijk. Varen door het majestueus verleden Kerala,het dagelijks leven, als een varende voyeur. Aan boord zijn we schaamteloze toeschouwers. Alles lijkt te gebeuren op de rivieroever: jongens vissen, kinderen zwemmen, mannen en vrouwen kletsen aan de waterkant. Een vrouw doet de afwas, een andere met shampoo in haar, haar die na het uitwassen omgewikkeld met een gekleurde doek, onverschillig voor onze nieuwsgierigheid. Iemand anders doet de was. Een visverkoper die voorbij fietst en al schreeuwend zijn waar aanprijst. Het bestaan hier lijkt eenvoudig en vrij primitief, maar zeker niet vies of armmoedig.De kleine huisjes aan de rivieroever, sommige gebouwd van baksteen, anderen uit kokospalm, ze zijn netjes en goed verzorgd. Mensen passeren heen en weer op het jaagpad op de fiets. Hier en daar zie je misschien een heldere rode brommer, of zelfs een glanzende nieuwe motor, een symbool van voorspoed. Het echte teken van succes is om een koe vastgebonden in je voortuin te hebben. Hindoes geloven dat de dag dubbel gezegend is als je eerste uitzicht, bij het ontwaken, een koe is.
'Ja, een echte koe,' grapte onze kapitein, 'niet je vrouw.'


In Kottayam maken we een stop om een bezoek te brengen aan het Malankara Orthodox Syrian Church beter bekend al St Francis Orthodox Church, maar eerst kom je een stel verkopers tegemoet om bij hun wat te komen kijken en te kopen “Tourist Trap”, waar de kapitein van ons boot commissie voor vangt natuurlijk. Een tegenvaller, maar we waren niet verbaasd.

In een "Kettuvallam" (Houseboat) varend door het betoverende backwaters van Alleppey zal zeker je hart veroveren. Palmbomen, smalle grachten kronkelende door de enorme uitgestrektheid van de rijstvelden en de keurige kleine gehuchten opgesteld langs beide zijden van de grachten zijn panoramische vergezichten zal je nooit kan vergeten. Eenden zwemmen rond aan de oevers en vogels die vliegen door de lucht tegen een wolkeloze blauwe hemel als achtergrond, blijft als een foto in je geheugen gegrift als blijvende herinnering van de charme van dit unieke stukje in dit enorme land.

Oeps was ik bijna vergeten te melden dat s’avonds bij het avondeten heb ik ook mogen genieten van iets dat niet vermeld wordt als je zo’n reis boekt dat er ook mee eters zijn die niets hebben betaald maar mee genieten van de door de kok heerlijke gemaakt gerechten ! Bugs , lots of bugs in allerlei soorten en maten.

Ik moet eerlijk zijn de beestjes , ach dat weet je als je naar India toegaat dat je deze overal zal tegenkomen. Maar de uitzichten en de mensen en vooral de rust daar doe het voor. Dus er rest mij nog een ding te zeggen ! Gewoon Doen..