Kerala

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kerala image

Kerala

Kerala
India
Edwinaverdingh

Maandthema: Pech! Strike!

Maandthema: Pech!

Onze eerste backpackers reis door Zuid-Indië met onze zoon van zeven is een geweldige onderneming, maar de beste keuze ooit.
We hebben al heel wat met het openbaar vervoer afgereisd en besluiten om enkele dagen rust te nemen in Varkala. Met uitzicht op de oceaan en geen aanhoudend getoeter van tuktuks en andere transportmiddelen op de achtergrond genieten we van de verse chai die onze buurvrouw in haar kraampje verkoopt. Heerlijk!

We schrijven dinsdag 24 februari 2004.

Vandaag nemen we trein 2625 naar Kottayam. Het is heerlijk om per trein door het landschap te reizen. De zachte schommelende bewegingen van de trein brengen man- en zoonlief snel in dromenland. Ik durf geen oog dicht te doen, want tijdens een voorbije treinrit misten we onze afstapplaats en duurde het uren vooraleer we een trein terug konden nemen. Dus alertheid heeft nu prioriteit.

Kottayam is voor ons maar een stopplaats op weg naar Munnar. We verblijven er één nacht, want veel valt er niet te beleven. Het Aiswarya Hotel heeft van op het dak een prachtig uitzicht op de Thirunakkara Shiva Tempel. Zo nu en dan hoor je een belletje rinkelen en brengen mensen offers. Een rustgevend tafereel.

Een onrustgevend tafereel is dat we de dag nadien geen enkel transportmiddel kunnen vinden. Zeer eigenaardig!
In Munnar geraken kunnen we wel vergeten, want er is een algemene strike afgekondigd. En als ze in Indië nationaal zeggen, dan is het ook nationaal. Het hele land ligt plat. Niemand werkt, geen enkele winkel is geopend en bijgevolg geen toeterende tuktuk te bespeuren.

Het uitzicht op de tempel hebben we nu wel gehad en we wandelen dan maar door de verlaten straten. Alleen wij, een standbeeld van Gandhi en één enkele koe sieren het stille straatbeeld. Waar je anders met schrik voor je leven de straat moet over rennen, kan je nu op je dode gemak de weg oversteken.

In een land met meer dan een miljard inwoners kan dit tellen, niet?

De daaropvolgende dag is alles weer bij het oude. Toeterende weggebruikers, vlot verkeer en een overheerlijke drukte zorgen ervoor dat we weer op pad kunnen. Op naar Munnar!