Karnataka

'456905' door gorke '456905' door gorke

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Lambani

gorke

Lambanis leiden een zigeuner leven en bewonen de westelijke Indiase deelstaten , waaronder Maharashtra en Andhra Pradesh . Een deel van deze tribale gemeenschap leeft in de noordelijke regio van Karnataka . De Lambani stam in India spreekt een taal die wordt verondersteld te zijn ontstaan zijn in de staat Rajasthan. Vooral de oudere vrouwen gaan nog traditioneel gekleed. De jongere kleden zich liever in een sari, het ziet er naar uit dat je over een aantal jaren deze kledij niet meer tegen komt.

'296906' door Bowral '296906' door Bowral

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Lambani

Bowral

Dit is een Lambani vrouw. De Lambani zijn van oorsprong zigeuners die eeuwen geleden vanuit de Kaukasus via Rajasthan naar het midden van India trokken. Ze hebben zich in met name de staten Maharashtra, Andhra Pradesh en Karnataka gevestigd. De vrouwen dragen opmerkelijk kleurrijke en versierde kleding. Het is een vorm van 'patchwork' waarbij tientallen kleine spiegeltjes en glittertjes worden verwerkt. De zilveren sieraden die ze dragen zijn opzichtig. De grote oorringen hebben de vorm van een bel. Andere kenmerken zijn de vele armbanden en de tatoeages op de handen en de onderarmen. Deze vrouw ontmoetten we in een gehucht in de omgeving van Hospet. Haar neef had ons in Hampi uitgenodigd een bezoek aan zijn dorp te brengen. Hij keek verrast op toen we aan zijn uitnodiging gehoor gaven. Het was even zoeken in het dorp (we hadden alleen zijn naam), maar we hebben hem gevonden. Het leuke van de ontmoeting was dat hij niet alleen een 'rondleiding' door zijn huisje gaf, maar ons ook aan zijn complete familie voorstelde, waaronder dus deze tante van hem. Ze was duidelijk niet gewend aan camera-aandacht.

'486927' door gorke '486927' door gorke

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Bloemenmarkt Bangalor

gorke

De KR markt (Krishna Rajendra Market) ook wel bekend als de City Market, is een grote overdekte bloemenmarkt in Bangalore. De markt is vernoemd naar Krishnarajendra Wodeyar, een voormalig heerser van het prinsdom van Mysore. De markt bevindt zich in het Kalasipalya gebied vlakbij het Tipu Sultan’s Summer Palace, op Mysore Road. Het is een geweldige markt, maar ook de straten erom heen zijn heerlijk om doorheen te struinen, je ziet daar het dagelijks leven aan je voorbij trekken en wat wil je nog meer als Indiafan. De KR markt is de grootste bloemenmarkt in Azië. Er komen niet veel toeristen in Bangalore, dat is waarschijnlijk ook de reden dat we zo welkom waren.

'488507' door gorke '488507' door gorke

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Lambani, Sandur

gorke

Op zoek naar Lambani vrouwen belanden we in een klein stadje met de naam Sandur. Er werd weinig Engels gesproken. Toen we besloten onze zoektocht op te geven sprak een jonge man ons aan, hij vroeg ons wat we in Sandur zochten.We vertelden dat we gehoord hadden dat er veel Lambani mensen in dit stadje woonde. Hij nam ons mee naar een kleine fabriek waar we een rondleiding kregen door het handwerk fabriekje waar uitsluitend Lambani vrouwen werkte. We kregen zelfs een rondleiding door een van de dorpen waar een van de dames woonde. En dat alles gratis en voor niets, wat kan reizen toch geweldig mooi zijn.

'486713' door gorke '486713' door gorke

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Lambani, Hubli

gorke

Lambanis leiden een zigeuner leven ze wonen in de westelijke Indiase deelstaten, waaronder Maharashtra en Andhra Pradesh. Een deel van deze tribale gemeenschap leeft in de noordelijke regio van Karnataka. De Lambanis spreken een taal waarvan verondersteld wordt dat het is ontstaan in Rajasthan. Tegenwoordig dragen alleen de oudere vrouwen nog de traditionele kleding. De jonge vrouwen dragen liever kleurrijke sari's. Rondom Hubli zijn verschillende dorpen waar de oudere Lambani vrouwen te vinden zijn.

'483303' door gorke '483303' door gorke

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Naaiwerk

gorke

Lambanis leiden een zigeuner leven en wonen in de westelijke Indiase deelstaten Maharashtra en Andhra Pradesh . Een deel van deze gemeenschap leeft in de noordelijke regio van Karnataka . De lambani die wij bezocht hebben wonen in de buurt van Sandur. Deze dame kwamen we tegen in een dorp vlakbij het stadje, waar veel lambani vrouwen werken voor de plaatselijke fabriek in Sandur. De vrouwen werken in kleine groepjes in de smalle straatjes van het dorp en doen naaiwerk voor de fabriek

'462476' door gorke '462476' door gorke

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Wereldplek

gorke

Hampi is een dorp in de Indiase deelstaat Karnataka, waar een grote verzameling ruïnes is. De ruïnes vormen de resten van de vroegere stad Vijayanagar, de hoofdstad van het Vijayanagarrijk. Het landschap wordt gedomineerd door bananenplantages, tropische rijstvelden en palmbossen. het is extra genieten tijdens de sunset je waant je in het paradijs!

'485675' door gorke '485675' door gorke

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Diva, Karnataka

gorke

Deze diva zat voor haar gekleurde huisje ergens in een klein dorpje in Karnataka. Het is geweldig om rond te reizen in India en zo vaak te stoppen als je wilt. Je komt in de leukste dorpen waar de lokalen het enig vinden om met je te kletsen ook al moet het met handen en voeten.

'319464' door edwinaverdingh '319464' door edwinaverdingh

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Twijfel?

edwinaverdingh

Dit meisje was met haar familie aan het bidden in het Gumbaz Mausoleum (Mysore - Karnataka). Ze durfde niet echt contact te zoeken. Hier kijkt ze wat vertwijfeld, maar toen ik teken deed om een foto te maken stemde ze toe. Ik liet de opname zien en plots was het ijs gebroken. De hele familie kwam kijken. Gumbaz is het Mausoleum van Tipu Sultan (Tiger van Mysore), en zijn vader Hyder Ali en moeder Fatima Begam. Het werd gebouwd door Tipu Sultan in 1784. Het is een imposante structuur in het midden van de Lalbagh tuin en staat op een hoog en breed platform met een open veranda met rondom gepolijste zuilen. De aantrekkingskracht van Gumbaz ligt in de mooi gevormde grote koepel, deuren die met ivoor ingelegd zijn, gebeeldhouwde stenen ramen van vakmanschap en inscripties. Favoriete Tiger Tipu's strepen bedekken de muren. Het is gelegen op Srirangapatna of Srirangapatnam, de historische stad van de Mysore Koningen, in Karnataka, India.

'484251' door gorke '484251' door gorke

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Bloemen uit Mysore

gorke

Zijn naam is Arie Singh hij verkoopt afrikaantjes op de plaatselijke markt van Mysore. Iedere zaterdag komt hij met zijn brommer uit Bangalore niet alleen om zijn bloemen te verkopen maar ook voor de gezelligheid op de markt

'352115' door Bowral '352115' door Bowral

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Dagdromen

Bowral

Het busstation van Hospet is een heerlijke plek om een tijdje (met camera) rond te lopen. Dit meisje zat dromerig voor haar uit te staren door het raam van de bus die op het punt stond te vertrekken. Veel bussen in India hebben horizontale spijlen voor de ramen

'484334' door gorke '484334' door gorke

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Hampi the place to be

gorke

Ooit was Hampi het grootste en machtigste Hindoe keizerrijk van India. Nu, zes eeuwen later, heeft de regio in de zuidelijke provincie Karnataka nog steeds een magische aantrekkingskracht. Verstopt tussen grote, vreemd uitgesleten rotsblokken vind je honderden monumenten. Het is een gebied waar je wat langer moet blijven. Maar niet alleen de monumenten zijn mooi, ook de dorpen in de regio zijn ontzettend kleurrijk dus huur een fiets, je hebt hem al voor zo,n 30 roepies per dag.Ga de dorpen af om de locals te ontmoeten ze zijn geweldig!

'366095' door Bowral '366095' door Bowral

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Afwassen

Bowral

Dit is een Lambani vrouw. De Lambani zijn van oorsprong zigeuners die eeuwen geleden vanuit de Kaukasus via Rajasthan naar het midden van India trokken. Ze hebben zich in met name de staten Maharashtra, Andhra Pradesh en het noorden van Karnataka gevestigd. De vrouwen dragen opmerkelijk kleurrijke en versierde kleding. Het is een vorm van 'patchwork' waarbij tientallen kleine spiegeltjes en glittertjes worden verwerkt. De zilveren sieraden die ze dragen zijn opzichtig. De grote oorringen hebben de vorm van een bel. Andere kenmerken zijn de vele armbanden en de tatoeages op de handen en de onderarmen

'297473' door Bowral '297473' door Bowral

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Station Hospet

Bowral

De trein naar Madgaon moet volgens de dienstregeling om 06.30 uur vanaf station Hospet vertrekken. Het is dan nog aardedonker.Vijf minuten voor het geplande vertrek wordt er omgeroepen (ook in het Engels) dat de trein een uur vertraging heeft. Geen Indiër die daar moeilijk over doet en wij dus ook maar niet. Het 'aangename' van het uur vertraging was, dat de zon langzaam opkwam en het station baadde in het prachtige ochtendlicht. Kortom, een ideale situatie om foto's te maken. De trein die van de andere kant binnenkwam, kreeg als gevolg van het vroege licht een prachtige gouden gloed, terwijl de wagons feitelijk fel blauw van kleur zijn. In- en uitstappen doen we in Nederland meestal aan de perronzijde, veel Indiërs denken daar echter anders over. Ze kiezen voor de kortste weg en dat betekent gewoon via de rails ...

'515826' door gorke '515826' door gorke

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Lambani vrouw

gorke

Op zoek naar Lambani vrouwen belanden we in een klein stadje met de naam Sandur. Er werd weinig Engels gesproken. Toen we besloten onze zoektocht op te geven sprak een jonge man ons aan, hij vroeg ons wat we in Sandur zochten. We vertelden dat we gehoord hadden dat er veel Lambani mensen in dit stadje woonden. Hij nam ons mee naar een kleine fabriek waar we een rondleiding kregen door het handwerk fabriekje waar uitsluitend Lambani vrouwen werkten. We kregen een rondleiding door een van de dorpen waar een van de dames woonde, een ervaring om nooit meer te vergeten.

'332603' door Bowral '332603' door Bowral

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Aapjes kijken

Bowral

In de ruïnestad Hampi vind je over een groot oppervlak veel 'verlaten' tempels. Deze zijn het speelterrein voor kinderen en apen. Zo te zien zijn dit nog jonkies die archeologisch onderzoek verrichten naar de beelden in deze naamloze tempel.

'449990' door Bowral '449990' door Bowral

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Pelgrim

Bowral

Hampi (in de staat Karnataka) is voor mij een van de meest interessante plekjes in India. Het dorp ligt midden tussen de prachtige ruïnes van Vijayanagara, de voormalige hoofdstad van het gelijknamige rijk (1343 - 1565). Het hele gebied staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Los van de vele ruïnes en tempels kenmerkt Hampi zich door zijn bijzondere omgeving. Het dorp ligt aan een rivier en overal liggen enorme stenen en rotsblokken. Hampi trekt veel pelgrims die een bezoek brengen aan de Virupaksha tempel.

'332242' door Bowral '332242' door Bowral

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Families

Bowral

Een dubbel generatieportret. De moeder links en de dochter rechts behoren tot de Lambani, een bevolkingsgroep van zigeuners die honderden jaren geleden vanuit Noord-India is uitgewaaierd over het land. In het midden zitt een moeder met haar zoontje

'295739' door jeannette '295739' door jeannette

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Verlicht

jeannette

In de stad Mysore staat het prachtige paleis van de Marahadja. Elke zondagavond en sinds kort ook op zaterdagvond wordt het paleis na zonsondergang verlicht met duizenden lampjes.

'302431' door Bowral '302431' door Bowral

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Koranschool

Bowral

Srirangapatnam is een historische plaats, gelegen op een eilandje in de Cauvery rivier, gelegen op zo'n 20 kilometer van Mysore. In Srirangapatnam staat een prachtige oude, maar beetje vervallen moskee. Op de binnenplaats wordt les gegeven in de koran.

'295368' door hboluijt '295368' door hboluijt

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Bananen?

hboluijt

Deze foto is gemaakt in de markt van Mysore. Misschien denk je bij het zien van deze berg dat dit al een hoop bananen zijn, niet is minder waar. In dit betreffende steegje van de markt zitten nog veel meer handelaartjes en ieder hoekje en ieder vrij stukje aan het plafond is banaan en nog eens banaan. De markt van Mysore is overigens de moeite waard een bezoekje te brengen. Laat je echter niet verleiden iets van parfum of wierook te kopen. Als je een dagje over hebt kunt je je wel laten verleiden je mee te laten zeulen door een straatschoffie. Ik heb destijds een deal gemaakt met een van de jongens. Ik zou de winkels in gaan waar hij me in wilde hebben, zodat hij geld kreeg (je hoeft niets te kopen) en hij nam me dan mee naar de meest bizarre achteraf werkplaatsjes en krotten, om en om!

'159902' door kokkeeri '159902' door kokkeeri

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Op de foto!

kokkeeri

In Hampi verwacht je dat de mensen wel gewend zijn aan toeristen, maar toch leverde het telkens weer spontane ontmoetingen op. Hier 'vecht' een groepje om aandacht.

'295915' door jeannette '295915' door jeannette

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Hampi

jeannette

Hampi is een prachtige magische plek. Het is een verlaten stad waar eerder 500.000 mensen woonden. De verlaten tempels liggen in een adembenemend uitgestrekt landschap.

'316187' door edwinaverdingh '316187' door edwinaverdingh

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Geurtjes in een flesj

edwinaverdingh

Je zal het ondertussen misschien al wel weten dat ik het leuk vind om op markten rond te kuieren. In Indië kon ik mijn geluk niet op. Op elke hoek of zelfs achter een blok huizen in vond ik markten. In Mysore (Karnataka) was een grote bloemenmarkt en verkochten handelaars ook wierookstokjes en essences in alle geurtjes die je je maar kan indenken. Het dagelijkse leven zet hier de deuren voor je open. Mooi om te zien!