Jodhpur

'520503' door sgtravel '520503' door sgtravel

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Blauw op blauw

sgtravel

Het centrum van Jodhpur is een genot om rond te lopen, hier zijn vele huizen blauw geschilderd waardoor het de naam "blauwe stad" heeft meegekregen. Vroeger waren alleen de huizen van de Brahman, een hogere kaste in deze kleur geschilderd. Tegenwoordig mag iedereen in de stad zijn huis deze kleur geven, wat een erg mooi gezicht is. Ik had me zelf een opdracht mee gegeven om een foto te maken van een vrouw in een blauwe sari, voor een blauwe muur. Nu bleek dit nog een hele uitdaging, maar als het dan lukt is dat toch erg mooi. Tip:Geeft je zelf een foto opdracht als je naar een mooie locatie gaat, hierdoor beleef je de omgeving nog meer !!

'322546' door Jan-Petra '322546' door Jan-Petra

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Henna handen

Jan-Petra

Prachtige henna handen van een Indiase dame in Jodhpur. Deze vorm van lichaamsversiering komt veel voor in India bij feesten en speciale gelegenheden zoals een bruiloft

'459144' door CBurgstad '459144' door CBurgstad

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Opium roken

CBurgstad

In de omgeving van Jodhpur bezoeken we één van de Bishnoi dorpjes. De mensen uit deze dorpen hebben de westerse wereld afgezworen en leven volgens hun eigen wetten, regels en gebruiken. Ze zijn o.a. vegetarisch, drinken geen alcohol maar gebruiken wel opium. Het lijkt of de mannen ook het werken hebben afgezworen want de dag dat wij er waren hebben we geen enkele man zien werken. Deze man zat, met nog een viertal anderen, voor een huis wat te kletsen en een opiumpijpje te roken.....

'492785' door gorke '492785' door gorke

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Blauwe stad

gorke

Jodhpur is de op één na grootste stad van de deelstaat Rajasthan. Jodhpur wordt ook wel de blauwe stad genoemd omwille van de blauwe huizen van de binnenstad. De stad heeft een heel zonnig woestijnklimaat en wordt daarom soms ook "zonnige stad" genoemd.

'522683' door Dianadm '522683' door Dianadm

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Masterclass

Dianadm

In een Bisnoi-dorpje in de buurt van Rohet, kregen we een 'masterclass' opium roken. Een heel ritueel! Hierna mochten de liefhebbers het proberen. Toch maar niet gedaan.

'457446' door CBurgstad '457446' door CBurgstad

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Peinzend

CBurgstad

Onderweg naar Jodhpur komen we met ons mini-busje plotseling op de weg stil te staan tegenover een grote wagen volgeladen met hooi. Bovenop zit een jong meisje en naast de wagen loopt deze man. Hij kijkt met verwondering naar de vreemdelingen die plotseling zijn pad kruisen.

'496166' door gorke '496166' door gorke

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Blauwe Stad

gorke

Jodhpur is een van de meest toeristische steden van Rajasthan. Het is ook niet zo gek, de stad heeft veel paleizen en forten. Het fort Mehrangarh vind ik zelf een van de mooiste forten van heel Rajasthan . Ook de paleizen Umaid Bhavan Palace en Rai ka Bag Palace zijn een bezoekje waard. Maar het aller mooiste van Jodhpur zijn de blauwe straatjes. Er zijn smalle straatjes met oude werkplaatsen en winkels, waar honderden jaren niets is veranderd. Oorspronkelijk werden de huizen blauw gemaakt om aan te duiden dat het van de high-class Brahmaan hoorde. Dit toverde de hele stad om tot een blauw spektakel. Er werd gedacht dat de blauwe huizen ook insecten buiten hielden en de inwoners beschermde tegen de hitte van de zon in de zomer. ‘s avonds flikkeren de daken mooi in het licht van de stad. Ik heb er 3 dagen rondgelopen en genoten van het allerdaagse leven in de blauwe straatjes. Voor wie Rajasthan en Jodhpur gaat bezoeken, neem de tijd in deze geweldige stad het zal je verassen.

'510611' door CBurgstad '510611' door CBurgstad

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Tijd voor een pijpje

CBurgstad

In de omgeving van Jodhpur bezoeken we één van de Bishnoi dorpjes. De mensen uit deze dorpen hebben de westerse wereld afgezworen en leven volgens hun eigen wetten, regels en gebruiken. Ze zijn o.a. vegetarisch, drinken geen alcohol maar gebruiken wel opium. Het lijkt of de mannen ook het werken hebben afgezworen want de dag dat wij er waren hebben we geen enkele man zien werken. Deze man zaten voor een huis wat met elkaar te kletsen en een opiumpijpje te roken..... Ze maakten een wel heel relaxte indruk!!!

'458999' door CBurgstad '458999' door CBurgstad

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Zware van Nelle

CBurgstad

Tijdens de rit van Jaisalmer naar Jodhpur stoppen we bij een klein dorpje waar we enthousiast worden ontvangen door een groep kleurrijk geklede dames. Iedereen wilde ons haar huisje laten zien. Aan het einde van het bezoek draaide ik (ik was toen nog een roker) een shaggie. Maar één van de vrouwen, met haar kind op haar arm, kwam naar mij toe en eiste het shaggie op met dwingende gebaren. Niet om het shaggie direct uit te maken maar ....... om het zelf fanatiek op te gaan roken!!! Haar kind kijkt met afgrijzen naar moeders.......

'520419' door gorke '520419' door gorke

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Mehrangarh Fort,

gorke

Overal vanuit Jodhpur heb je uitzicht op het Mehrangarh Fort, het grootste van heel Rajasthan. De klim naar boven is heel steil maar absoluut de moeite waard. Vanuit het fort zie je pas echt hoe blauw de stad is, wat schitterende foto’s oplevert. Een van de gidsen in het fort is deze mooie man met zijn geweldige baard. Hij kan je van alles vertellen over het fort.

'498593' door afrika '498593' door afrika

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Mehrangarh fort

afrika

Het Mehrangarh fort in Jodhpur, ligt aan de rand van de oude stad op een heuvel. Het is één van de bekendste en grootste vestingwerken in India. De bouw begon onder Rao Jodha, de stichter van Jodhpur, rond 1459. Het grootste gedeelte van het fort dateert echter uit de tijd van maharadja Jaswant Singh (1638-1678). De muren zijn tot 36 m hoog en 21 m breed.

'452060' door CBurgstad '452060' door CBurgstad

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Oude vrouw

CBurgstad

We brengen een bezoek aan een aantal van de ruim 30 Vishnoi-dorpjes in de buurt van Jodhpur. De bewoners van deze dorpjes hebben alle westerse invloeden afgezworen en leven sterk geïsoleerd. Ze zijn allemaal vegetarisch, drinken geen alcohol maar gebruiken in ruime mate opium. Wij mogen getuige zijn van hoe men hier opium bereid en mogen zelfs een paar slokjes opiumwater proeven.

'458508' door CBurgstad '458508' door CBurgstad

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Wat een man...!

CBurgstad

Heerlijk slenteren door Jodhpur... wat is dat leuk!!! Er is zo ontzettend veel te zien! En zoals overal in India zijn het vooral de mensen die het land zo fascinerend maken: kleurrijk geklede vrouwen met prachtige sieraden en mannen met forse snorren en baarden en een stoere uitstraling! Deze man ging er eens extra goed voor staan.....

'500832' door hbplaatjes '500832' door hbplaatjes

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Droef hoofd

hbplaatjes

We waren niet zo lang in Jodhpur. Helaas, want de blauwe stad heeft mooi straatjes en er is volop leven op straat. We hebben er dan ook voor gekozen om alle gebouwen ed te laten zitten en alleen maar op de straten rond te lopen. In een drukke straat zagen we deze man lopen. Hij viel op door zijn droevige blik en uitstraling.

'457100' door CBurgstad '457100' door CBurgstad

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Armbanden

CBurgstad

Tijdens het bezoek aan het Bishnoi dorpje zagen we deze vrouw in de schaduw zitten terwijl ze één van haar aarden potten aan het reinigen was met zand. Vooral haar talrijke witte armbanden trokken onze aandacht.

'517736' door hbplaatjes '517736' door hbplaatjes

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Geen AOW

hbplaatjes

Deze foto is genomen in het oude centrum van Jodhpur. In een zijstraatje zat deze oude dame met haar handel. Het was nog vroeg. Ze had haar waren al uitgestald. Geen idee hoe ze er gekomen was. Ze was behoorlijk op leeftijd en vond het leuk om op de foto te gaan.

'500412' door hbplaatjes '500412' door hbplaatjes

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Boos hoofd

hbplaatjes

Deze foto is genomen in het oude deel van Jodhpur. We hadden maar een bezoek van enkele uren aan deze "blauwe stad" ingepland. Eigenlijk was dat veel te kort. Op straat loopt van alles rond, het is echt India, kleurrijk (uiteraard veel blauw), het is rommelig, het is mooi, het is vies, het stinkt, er is handel, er zijn bedelaars, enz. Kortom: prachtig. Deze boos kijkende man liep over straat. Ik stond aan de kant en volgens mij heeft hij me niet gezien en anders deed hij net alsof.

'519433' door CBurgstad '519433' door CBurgstad

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Even relaxen

CBurgstad

In de omgeving van Jodhpur bezoeken we één van de Bishnoi dorpjes. De mensen uit deze dorpen hebben de westerse wereld afgezworen en leven volgens hun eigen wetten, regels en gebruiken. Ze zijn o.a. vegetarisch, drinken geen alcohol, maar gebruiken wel opium. Het lijkt of de mannen ook het werken hebben afgezworen, want de dag dat wij er waren hebben we geen enkele man zien werken. Deze man zat, samen met zijn mannelijke dorpsgenoten, voor een huis wat te kletsen en een opiumpijpje te roken..... De heren maakten een wel heel relaxte indruk!!!

'498325' door afrika '498325' door afrika

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Inwoonster van Luni

afrika

Nadat we een bezoek hadden gebracht aan het Mehrangarh fort in Jodhpur, besloten we de nacht door te brengen in een dorp een eind verderop; Luni. We kwamen er in donker aan, maar de volgende dag ontdekten we wat een leuke plaats dit was. Nauwelijks een toerist te bekennen en heel veel handvaardigheidsbedrijfjes. Ik heb er nog een paar '1000-in-1 nacht' schoenen laten maken maar vervolgens nooit gedragen omdat ze te klein waren.... Maar in ieder geval een mooie herinnering. Deze vrouw was een van de inwoonsters van het dorpje.

'508274' door whelder '508274' door whelder

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Er even voor zitten

whelder

Deze medewerker van het fort van Jodhpur was net als zijn collega's gekleed in de fraaie traditionele kleding. Zijn functie was het demonstreren van een waterpijp. Voor een portret wilde hij de waterpijp wel even terzijde leggen om er goed voor te gaan zitten. De medewerkers van het fort lijken wel geselecteerd om hun fraaie uiterlijk. De ene heeft een nog fraaiere baard en snor dan de andere.

'518276' door gorke '518276' door gorke

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Blauwe stad

gorke

Jodhpur heeft de bijnaam “blauwe stad” vanwege de mooie blauwe muren van de huizen in de oude binnenstad . Neem rustig de tijd om de stad te bewonderen het is een van de leukste steden in Rajasthan.

'503954' door gorke '503954' door gorke

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Blauw, Jodhpur

gorke

Jodhpur is een zeer populaire toeristische bestemming. Het landschap is mooi en fascinerend. Jodhpur heeft vele mooie paleizen en forten, zoals Fort Mehrangarh, Jaswant Thada, Umaid Bhavan Palace en Rai ka Bag Palace. Maar het mooiste in Jodhpur zijjn de blauwe straatjes. Ik heb er 3 dagen rondgedoold en ben er eigenlijk nog helemaal niet klaar dus misschien nog eens terug!!

'318213' door Jan-Petra '318213' door Jan-Petra

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

Bishnoi meisje

Jan-Petra

Nabij Jodhpur hebben wij een bezoek gebracht aan een Bishnoi dorpje. De Bishnoi religie is in de 15e eeuw gesticht door Jambheshwar en de Bishnoi leven volgens 29 regels. Een aantal van die regels zijn geweldloosheid, vegetarisme, bescherming van dieren en bomen, dagelijkse hygiëne, niet stelen, niet liegen en geen alcohol of drugs gebruiken. De Bishnoi zijn een vredelievend volk en leven een met de natuur. De mannen dragen altijd witte kleding en witte tulbanden terwijl de vrouwen juist heel kleurrijk gekleed zijn en prachtige sieraden dragen. Veel Bishnoi vrouwen hebben een ring door hun neus in de vorm van een waaier. Het zijn erg vriendelijke mensen en dit prachtige meisje woont in het Bishnoi dorpje.

'499005' door pensionado '499005' door pensionado

IndiaJodhpur

IndiaJodhpur

De blauwe stad

pensionado

Vanaf het dak van het hoog op een rots gelegen Mehrangarh fort heb je een grandioos uitzicht over de blauw geschilderde huizen van het oudste stadsdeel van Jodhpur. Aanvankelijk werd gedacht dat het blauw een teken was dat de bewoner tot de kaste van de brahmanen behoorde, maar inmiddels hebben ook andere inwoners hun huizen blauw geschilderd, vermoedelijk om muggen af te weren. (diascan)