Jaipur reisblogs

Rondreis door India, Tempels en paleizen in Jaipur

janhermens was er (tot 14 okt 2007) Gepost op 09 sep 104 reacties

Vanmorgen waren we al blij toen we ontdekten dat er in ons luxe hok warm water uit de kraan kwam, Christien kwam hier echter pas ná het douchen achter.
Het warme water komt hier uit de 'blauwe' kraan en het koude uit de 'rode'.
We hebben weer slecht geslapen in onze 'stoomcabine', aan het zwembad troffen we twee toeristen die een gelijksoortige kamer hadden en er gewoon beroerd van waren geworden.
'Het' heeft ons nog niet getroffen al is het zitten wel al wat pijnlijker! Gelukkig hebben we een goede reisapotheek mee!

Jaipur wordt ook wel de roze stad genoemd, vanwege de kleur van de zandsteen waar de huizen en stadsmuren van gebouwd zijn. In het centrum liggen vlak bij elkaar het beroemde 'Hawa Mahal', het Paleis der Winden en het Paleis annex museum van de Maharajah.
Het Paleis der Winden stond helaas helemaal in de steigers vanwege een verfbeurt.

Vandaag zijn we naar de Temple of the Sun God geweest, een apentempel. De apen zijn absoluut niet agressief en eten uit je hand, niet allemaal tegelijk maar ná elkaar, dat heeft natuurlijk met hun rangorde te maken. We hadden een vriendelijke gids die niet om geld zeurde en tevreden was met een bedrag waarvan wij dachten dat het niet genoeg zou zijn! Na de rondleiding ging hij zelfs nog even bij ons zitten en we kregen enkele vreemde, gefrituurde 'we-weten-het-eigenlijk-niet-maar- wél erg lekker!'

In Jaipur bezochten we het City Palace, het paleis dat nog steeds gedeeltelijk bewoond wordt door een Maharajah en zijn koninklijke familie. Deze titels bestaan nog, maar hebben politiek weinig of geen betekenis meer. Wél voor de mensen, het ontzag blijft! Veel mensen zijn ook van hem afhankelijk, al is het maar voor hun woningen.
In het paleis vind je veel oudheden, van kleding tot kanonnen. De verzameling koetsen kan wel een stofdoek gebruiken!
En zoals bij veel te bezoeken paleizen, tempels en andere historische gebouwen in India, is het toegangsbewijs bijna nog mooier dan de attractie zélf!
Het blijft indrukwekkend om te zien hoe er vroeger, en soms nu ook nog, door de elite geleefd werd. Het ontzag waarmee ze bejegend werden was enorm: een van hen had een lichaamsomvang van 120 cm., woog 250 kg. en had desondanks tóch 106 vrouwen!
Het paleiscomplex zelf is zó groot dat het maar liefst één zevende deel van de stad beslaat!

Buiten het paleis namen we een fietsriksja en hebben we gezien hoe hard en zwaar het leven van zo iemand is, hij trapte zich werkelijk het apenzuur. Het meeste van wat hij verdient, moet hij weer afstaan aan diegene waar de fiets van is, hijzelf kan hem slechts huren. Het meeste geld komt dus toch weer terecht bij die, die al genoeg hebben en niet bij diegene die ervoor moet ploeteren!
Hij wilde graag een nieuwe fiets van ons hebben, maar dat was natuurlijk weer "up to us"!

Morgen om 14.10 uur vertrekt onze trein naar Mumbai, hij doet er 18 uur over. We hebben al gelezen dat we onze bagage vast moeten ketenen aan de zitbanken. Op het station kunnen we beslist nog wel wat kettingen kopen!

janhermens Positie 635 (400 p.) Lid sinds 01-06-2008 Foto's en tips: 1629 Blogs: 79 Fans: 5

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Galta, Temple of the Sun God
blogfoto nr. 2
Een van de tempels, zoals er in Jaipur vele zijn!
blogfoto nr. 3
Hawa Mahal, het Paleis der Winden in de steigers
blogfoto nr. 4
Het City Palace
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Kathmandu, een eerste indruk
4 1
Gepost op 08 juli
Nepal Kathmandu
Kathmandu
4 2
Gepost op 04 juli
Nepal Kathmandu
Een rondreis door het hoogste land ter wereld
4 2
Gepost op 03 juli
Nepal Kathmandu

Reacties bij deze blog

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Erg leuk geschreven, met humor en informatie. India is voor ons relatief onbekend (alleen in het zuidwesten geweest), dus met belangstelling gelezen! Ben benieuwd of het nog gelukt is met de kettingen!

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Zo herkenbaar weer, ook dat warme en koude water herinner ik me nog heel goed!

pkoelewijn

Door: pkoelewijn • Geplaatst op

Een leuk vervolg! Ja, die kamers in dat hotel waren toen al niet veel soeps en ik herinner mij ook gedoe met heet/koud water. Maar dit probleem oplossen? Homaar dus.

Didy

Door: Didy • Geplaatst op

Je zou haast zeggen bij die dikke man dat hij haast wel afvalt omdat hij zoveel vrouwen heeft. Ongelooflijk zeg 106 vrouwen.!! Die passen niet eens in mijn woonkamer! Maar ja zo'n paleis heeft natuurlijk ook wel 106 kamers? neem niet aan dat ze allemaal bij elkaar op een slaapzaal liggen en dan om de beurt naar hem toe moeten? Heb je nog kettingen gekocht? Of komt dat in je volgende blog aan de orde? Moest je je koffers vanwege de ruimte vast ketenen? (Leuk verhaal) trouwens en mooie foto's, ben benieuwd naar her vervolg! Groetjes!!! Misschien ga ik ook eens proberen om een blog te maken!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.