Jaipur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jaipur image

Jaipur

Jaipur
India
ChantaldeKoning

Incredible India, Jaipur

Zondag 31 januari 2010.
Vandaag staan we om 08:30 op en gaan als eerste naar het Hawa Mahal (Windpaleis). Het is gemaakt voor de paleisdames zodat zij zonder gezien te worden het straatleven konden zien. Er zijn opengewerkte "ramen "gemaakt waardoor ze het straatleven kunnen observeren. De mensen op straat kunnen hierdoor niet terug kijken. Het lijkt me verschrikkelijk om zo opgesloten te zitten en nooit met andere mensen te kunnen praten. Ondertussen zie je wel het leven en misschien wel oude bekende die wel de vrijheid hebben. Het is geen paleis maar meer een galerij en gebouwd in 1799 in opdracht van de Maharadja van Rajasthan.
We rijden verder naar het Amer/Amber fort. Het is een prachtig groot fort met een bovenliggend fort waarin ze zich konden terug trekken in geval van een aanval op het Amer fort. Om het fort is een muur gebouwd met wachtposten, idee Chinese muur maar dan kleiner. Een jongen met fluit en cobra komt naar ons toe en hij zit zo mooi met het fort op de achtergrond dat we een paar foto's maken. Remi moet naast hem komen zitten en mag de cobra aaien. Ook ik wordt uitgenodigd maar sla het aanbod met pijn in mijn hart af, tuurlijk aai even een cobra, altijd al willen doen. Nee ik sla wel een keertje over. Het Amer fort is werkelijk prachtig en je krijgt echt een idee hoe de koning geleefd heeft. Het fort is gebouwd in 1592 door Raja Man Singh I. Het is gebouwd bij de voormalige hoofdstad van Rajasthan voordat deze in 1727 verhuisde naar Jaipur. Het fort is opgebouwd uit rood zandsteen en marmer. We lopen over de binnenplaats en bewonderen al het moois. Een net getrouwde Indiase dame loopt ook met haar man en familie rond in het fort voor foto's. Je kan zien dat ze net getrouwd is aangezien ze allemaal armbanden om heeft. Deze moet ze de eerste zes maanden dragen zodat iedereen weet dat ze getrouwd is. Het is een prachtige dame en ze heeft een mooie roze sari aan die rijkelijk bewerkt is. Ik voel me wel wat afsteken in mijn spijkerbroek en shirtje.
We lopen het fort in en zien de zomervertrekken waar men koud water door liet lopen en door de luchtkanalen de koude lucht verspreid werd. De hal met spiegels heeft meerdere functies. Door het plaatsen van blauwe doeken werd een koele sfeer gecreëerd in de zomer en door het plaatsen van oranje en rode doeken werd een warm gevoel gecreëerd in de winter. De goede man had 12 vrouwen, Remi heeft het al zwaar genoeg met één zegt hij dus het zal een hele opgave zijn geweest volgens hem. Nou ja dat viel vast wel mee want naast de 12 vrouwen had hij ook nog eens bijna 100 concubines. Ja vervelen deed de koning zich niet. Om te zorgen dat de dames onderling geen strijd zouden krijgen hadden ze ieder een eigen kamer met een geheime deur. Als de koning langs kwam wippen dan werd het omgeroepen en moesten alle dames naar hun kamer en dan werd een van hen bezocht door de koning. Niemand wist wie de "gelukkige"was zodat er ook geen strijd zou ontstaan. Het is onbekend of dit echt gewerkt.

We verlaten het fort en maken een fotostop bij het water paleis ofwel het Jal Mahal. De maharadja gebruikte dit als zomerpaleis. Het is een kunstmatig aangelegd meer met een dam en werd gebouwd in 1735. De dam fungeerde ook als strategisch verdedigingspunt omdat het dal bij een aanval onder water kon worden gezet door de dam op te blazen.
We gaan naar het Paleis museum gebouwd door Maharadja Sawai Jai Singh II. De Maharadja van Jaipur woont hier nog steeds. Het is een mooi paleis vlak achter het Paleis van de winden zodat de paleisdames vanaf hier naar het paleis konden lopen zonder gezien te worden. Hier staan twee grote zilveren vazen die naar zeggen de grootste zilveren vazen ter wereld zijn.
Daarna gaan we verder naar Jantar Mantar een openlucht observatorium waarvan de naam betekend instrumenten om de harmonie van de hemellichamen te meten. Enorme zonnewijzers kunnen vrijwel op de seconde nauwkeurig de tijd aangeven. De instrumenten variëren van middelgroot tot 27 meter hoge zonnewijzers. We hebben onze horloges weer helemaal goed lopen en hebben dus nog wel even tijd om te winkelen. Gewoon even leuk om over straat te lopen.