Himachal Pradesh

'242170' door Mathilde '242170' door Mathilde

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Saddhu's

Mathilde

Niet ver van Dharamsala (toevluchtsoord van de Dalai Lama en veel Tibetaanse vluchtelingen) ligt Sidhpur, een plaatsje waar Norbulingka staat, een replica van het zomerpaleis van de Dalai Lama in Lhasa. Het is een centrum voor het behoud van de Tibetaanse kunst met opleidingen voor beeldhouwers, schilders ed. Je hoort er het kloppen van de hamers en beitels en het prevelen van de mantra's zoals Om mani padme hum. Na ons bezoek aan Norbulinka zagen we op straat een groepje heilige mannen met een olifant aan komen lopen. Het zijn in het oranje geklede heilige mannen, saddhu's, die met hun olifant van dorp tot dorp lopen. Ze leven van giften van de mensen.

'191650' door indi '191650' door indi

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Verlegen

indi

Tijdens ons verblijf in Manali (prachtig groen daar) hebben we enkele dagwandelingen gemaakt met een gids. Tijdens een van die tochten zijn wij bij hem thuis thee gaan drinken. Dit meisje is een van zijn 3 drie kinderen. Toen we een poosje daar warne kwam ze ietwat verlegen tevoorschijn! Prachtig meisje met een schitterende oogopslag en mooi licht van de zijkant van een raam.

'182860' door indi '182860' door indi

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

School's out!

indi

In Dharamsala, waar H.H. Dalai Lama in ballingschap zit hadden wij de gelegeheid om een zitting bij te wonen van hem! Een onvergetelijke gebeurtenis samen met meer dan 1.000 andere mensen (vooral monniken). Als zo;n zitting is afgelopen stromen de straten van Dharamsala vol met gelovigen. Ze gaan wat eten kopen of maken een praatje. De straat ziet dan letterlijk rood van de monniken. Oordeel zelf!

'554202' door petra0212 '554202' door petra0212

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Slapend tijdens...klo

petra0212

Karzok, 4400 me hoogte aan het brakke Tsomoriri ( Tso=meer). Het jaarlijkse kloosterfestival wat een feest is voor de lokale bevolking. Het is een klein mini dorpje wat wat meer inwoners telt tijdens het festival omdat veel nomaden uit de omgeving hier een paar dagen blijven. Deze twee heren zijn ook traditioneel gekleed. Traditie wil niet altijd zeggen mooi en feestelijk. Water is schaars en wordt mn voor de eerste levensbehoefte gebruikt, en ach, wat maakt een beetje stof nu uit. De dansen door de monniken uitgevoerd kunnen soms erg lang duren, en de ogen willen dan wel eens even dichtvallen om bij een volgend hard tromgeroffel weer open te schrikken.

'164071' door indi '164071' door indi

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Trots

indi

Deze prachtige man laat net buiten Manali zijn nederige stulpje zien. Hij nodigde ons uit in zijn onderkomen, rechts op de foto. In het huisje zat een soort molensteen die aangedreven werd door het stroompje dat langs zijn huisje liep waar hij graan mee maalde. Hij was dus molenaar! Super gastvriendelijk zonder ook maar iets te bezitten...

'197957' door Mathilde '197957' door Mathilde

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Verweerd gezicht

Mathilde

De grootmoeder van onze gids in Manali voor haar eenvoudige huisje. We verbleven tijdens onze reis naar de Spiti vallei en Ladakh eerst een paar dagen in Old Manali, waar onze gids woonde. Hij nam ons mee naar o.a. een kleurrijk en heel bijzonder huwelijksfeest en nodigde ons uit bij hem thuis. Hij bleek met verschillende familieleden in een groot huis bij elkaar wonen. Alleen de grootmoeder van de gids, hier op de foto te zien, had aangegeven dat niet in zo'n "modern huis"" wilde en dat ze altijd in het eenvoudige, oude houten huis boven in het dorp wilde blijven wonen omdat ze zich daar gelukkiger voelde. Een van de familieleden was daarom bij haar ingetrokken om goed voor haar te kunnen zorgen.

'382898' door indi '382898' door indi

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Sikh met norse blik

indi

Deze sikh deed zijn best om zo nors en ondoorgrondelijk te kijken. Dat lukte hem vrij aardig en kam het portret ten goede at mij betreft!

'127314' door zeester '127314' door zeester

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Meneer Singh

zeester

Deze meneer Singh, bij een sikh tempel ergens onderweg, vond het wel leuk om op de foto gezet te worden. Mij is verteld dat alle sikh mannen meneer Singh heten...

'239823' door indi '239823' door indi

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Hennakunst!

indi

Deze twee handen zijn van een bruidje waarmee we in gesprek kwamen in Manali. Prachtig om te zien hoe kunstig het gemaakt is. Heel wat anders dan de zogenaamde toeristen-henna's! De techniek van henna-schilderen wordt al vijfduizend jaar gebruikt in de contreien van India. Vandaar is ze overgewaaid naar het nabije Oosten en Noord-Afrika. Henna is een natuurlijke verfstof, hier vooral gebruikt voor het kleuren van haar. Met de gedroogde en verpulverde bladeren van de hennaplant wordt de huid van vooral vrouwen versierd, doorgaans ter gelegenheid van feesten en bruiloften. Traditionele schilderingen hebben een symbolische functie. Bruiden in India en Arabische landen krijgen vooral versierde handen en voeten. Henna zou hun liefde en geluk brengen, en wel langduriger naarmate de schildering langer blijft zitten. Daarom is het zaak voor vrouwen na hun bruiloft zo min mogelijk uit te voeren, anders gaat de henna van hun handen. Het huishouden moeten anderen zolang doen, terwijl de bruid de beschilderde handen helemaal vrij heeft voor haar echtgenoot. Henna beschermt ook tegen kwade geesten en tegen het 'boze oog' van de afgunst. Benijdt de buurvrouw je omdat jouw huwelijk goed is, dan kan de henna-tatoeage haar vloek stoppen.

'508864' door sgtravel '508864' door sgtravel

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Muzikant in Manali

sgtravel

Lopend door de oude straten van Manali kwam ik een bruiloftsstoet tegen. Deze man was één van de muzikanten, die het paar begeleide op z'n trommel. Het oude gedeelte van Manali is nog schitterend bewaard gebleven, en is dan ook een aanrader om een paar uur rond te struinen.

'512765' door Graaf '512765' door Graaf

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Himalaya-landschap

Graaf

Enkele bergen langs de prachtige route door het Lahaul dal. Richting oosten naar Spiti, vind je een van de meest onherbergzame streken in Himachal Pradesh, grenzend aan Tibet.

'486431' door Graaf '486431' door Graaf

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Tibetaans landschap

Graaf

Het landschap in het noorden van India (HImachal Pradesh en Jammu & Kasjmir, waar Ladakh bij hoort) grenst aan Tibet en China, en is nog grotendeels hetzelfde Himalaya landschap. Prachtig die enorme verlatenheid en mooie leegte, zo genieten als je daar doorheen kunt trekken. Het Tibetaans Hoogland of Plateau (Qingzang Plateau) is een hoogvlakte in Tibet en de provincie Qinghai in China en in Ladakh en Kasjmir in India en Pakistan. Het Tibetaans Hoogland overlapt met delen de Himalaya, maar wordt niet tot dit gebergte gerekend. Op de hoogvlakte is er geen plek die lager is dan 4000 meter en de gemiddelde hoogte is 4500 meter. Daarnaast bestaat ze uit bergketens en meren met overwegend brak water. Het klimaat en de onherbergzaamheid maken het gebied een van de minst bewoonde plaatsen op aarde. De hoogvlakte wordt omringd door de hoge bergruggen van het Kunlungebergte, Qiliangebergte in het noorden, de Himalaya in het zuiden en de Karakoram in het westen. Belangrijke rivieren die in het gebied ontspringen zijn, de Brahmaputra, Jangtsekiang, Mekong en Salween. De weinige neerslag valt over het algemeen in de vorm van hagel. (Wikipedia)

'159569' door mbisschops '159569' door mbisschops

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Schoonhouden van het.

mbisschops

Amritsar aan de Pakistaanse grans is de hoofdstad voor de Sikhs. Het bezoek aan de tempel is een ongelooflijk mooie ervaring, de rust, de muziek en de zeer vriendelijke en toegewijde pelgrims die uitgerust met de kenmerken van een Sikh (lange baard, blauwe tulbans, zwaard en riem) een duik nemen in het heilige meer rond de tempel.

'484767' door Graaf '484767' door Graaf

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Gekleurde bergen

Graaf

Het oosten van de staat Himachal Pradesh, aan het einde van het Lahaul dal en richting Spiti, doet het landschap heel erg aan Tibet denken. Niet verwonderlijk want dit grens aan Tibet en loop over in het Tibetaans Plateau in de Himalaya. Daarom worden Ladakh en Himachal Pradesh ook wel Klein Tibet genoemd.

'496499' door Graaf '496499' door Graaf

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Kibber Village

Graaf

Hoog in de bergen van Spiti ligt Kibber village, op 4205 meter een van de hoogstgelegen, permanent bewoond dorp. Een mooi authentiek Tibetaans dorp, waar ze net druk waren om de wintervoorraden veevoer (hooi en gras) op het dak te leggen.

'157983' door indi '157983' door indi

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Aandachtig

indi

Deze man zat in Manali aandachtig de verrichtingen te volgen van een verkoper van stoffen.Hij had mij niet in de gaten dus ik kon hem mooi fotograferen. Zijn oranje hoofddeksel steekt schitterend af tegen zijn donkere huid en de zilveren baard!

'422878' door Graaf '422878' door Graaf

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Ki Klooster

Graaf

Ki of ook wel Key Klooster is een spectaculair gelegen klooster op een bergtop op 4166 meter hoogte, boven de Spiti rivier in de Spiti vallei in het Lahaul District. Het is een Tibetaans Boeddhistisch klooster gebouw in de 11de eeuw. Het is nu een trainingscentrum voor lama’s en behoort tot de Gelugpa orde.

'417610' door Graaf '417610' door Graaf

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Zoethoudertje

Graaf

Toen wij in Reckong Peo, een stad in het oosten van Himachal Pradesh, stonden te wachten op de formaliteiten om toegang tot Spiti te krijgen, kwamen er al gauw een groepje kinderen langs om ons een beetje bezig te houden en in de hoop wat snoep te krijgen, en daarvoor wilden ze ook wel op de foto.

'304337' door Buddy1966 '304337' door Buddy1966

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Bewaker in Amritsar..

Buddy1966

Deze man/wachter in het Amritsar golden templecomplex was erg relaxed en wilde maar wat graag op de foto's, buitengewoon mooie plek en hele fijne relaxte mensen aanrader!

'553416' door Graaf '553416' door Graaf

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Dhankhar

Graaf

Dhankhar is een van de meest spectaculair gelegen kloosters in de Himalaya. Gebouwd op een haast onmogelijke rotspunt van bijna 4000 meter hoogte, en met een spectaculair uitzicht over de Spiti vallei, waar de Pin en Spiti rivieren samenstromen. In het klooster vind je eeuwenoude thanka’s, sommige al meer dan 1000 jaar oud, maar het klooster verkeert nu wel in een slechte staat, en deze historische plek is erg bedreigd. In vroeger tijden werd dit fort als gevangenis gebruikt.

'505514' door Graaf '505514' door Graaf

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Spiti

Graaf

Spiti is een prachtig gebied in het oosten van Himachal Pradesh, vlakbij de grens met Tibet. Hier wonen ook veel Tibetaanse vluchtelingen, die zich hier gevestigd hebben. Je vind hier ook veel Tibetaans Boeddhistische kloosters, en de streek wordt ook wel Klein Tibet genoemd. Het is een prachtig ruig landschap.

'380154' door petra0212 '380154' door petra0212

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Steeds nieuwsgieriger

petra0212

Spitti. Een geisoleerde vallei in de Himachal Pradesh. 3 maanden per jaar te bezoeken door de hoge pas die je over moet van meer dan 4500 meter. Per toeval kwamen we hier in Ki op een festival terecht waar ik al eerder enkele foto`s van geplaatst heb. Voor de inwoners een jaarlijks uitje . Het Ki-klooster ligt op 4166 meter hoogte halverwege de vallei die eindigt niet ver van de grens met Tibet. in de pauze kun je mee eten met de lokale bevolking. Met je handen en het is dan een kunst een bordje te bemachtigen. Een van deze jonge monikken houdt het gordijn van de "kleedkamer"goed afgesloten maar wil wel graag het festival zien. Het is zo mooi dat hier bijna geen toeristen zijn.

'230199' door Mathilde '230199' door Mathilde

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Tibetaans...vluchteli

Mathilde

Dit meisje is een tibetaans vluchtelingetje. Zij woont met bijna 1800 andere kinderen en jongeren in het Tibetan Children Village in Dharamsala. Toen in 1960 de eerste 51 jonge vluchtelingen uit Tibet arriveerden in Jammu werd door Mrs. Tsering Dolma Takla, de oudere zus van His Holiness de Dalai Lama, een nursery opgericht om voor de kinderen te zorgen. Later werd het langzaamaan uitgebreid tot een heel dorp, waar de kinderen tot hun 18 e in gezinshuizen (SOS kinderdorpen) kunnen wonen en zeer goed onderwijs krijgen. We bezochten het dorp en waren erg onder de indruk van de mooie woonhuizen, de grote bibliotheek,de prachtige sportterreinen en goede schoolvoorzieningen! Zie ook: www.tcv.org.in

'58997' door Radje64 '58997' door Radje64

IndiaHimachal Pradesh

IndiaHimachal Pradesh

Eye man

Radje64

Hoe kan je deze man weerstaan? Met zulke mooie blauwe ogen!!