Himachal Pradesh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Himachal Pradesh image

Wie is er slimmer dan de ossendrijver?

Himachal Pradesh
India
GlobeCruiser

Wie is er slimmer dan de ossendrijver?

In India maakt iedereen gebruik van de weg. Niemand kent verkeersregels en slechts 30 procent van alle automobilisten heeft een rijbewijs. Zo rijden er op de “National Highway” vrachtwagens, personenauto’s, motorrijders en fietsers. Maar eveneens fietsriksja’s, ossenkarren, handkarren en alles wat vooruit te krijgen is. Bovendien lopen op diezelfde weg nog koeien, ezels, varkens en, dikwijls voor kortere tijd, rondscharrelende kippen.
Verkeersregels voor zover ze bestaan, worden door iedereen genegeerd. Als normaal inhalen niet mogelijk is, dan wordt het inhalen via de berm als prima alternatief beschouwd. Tenminste volgens de Indiërs.
Tijdens mijn reis door de Himalaya ontmoette ik een ossendrijver die volledig geobsedeerd was door mijn aanwezigheid. Hij staarde mij onafgebroken aan en vergat daarbij om zijn os verder aan te sturen. De os kende eveneens geen verkeersregels en sneed met zijn ossenkar een passerende motorrijder. Dat veroorzaakte een valpartij voor de motorrijder en zijn twee passagiers. Bovendien veroorzaakte de ossenkar een diepe kras op mijn auto. Maar van dat alles heeft de ossendrijver niets meegekregen, want hij bleef mij onafgebroken aanstaren.
Zijn os was echter slimmer, die vervolgde onverstoorbaar zijn weg.

Lees meer over mijn avonturen op GlobeCruiser.