India

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

India image

Pats !

India
Azië
Doppie

Pats !

"En..., tijgers gezien ?" 

Het eerste wat mensen vragen nadat we , weer, een wildlife trip naar India gemaakt hebben.


De tijger is natuurlijk wel met afstand één van de meest beeldbepalende dieren van het land,  maar onze rondreizen in India draaien er nou juist net om om al het andere mooie wildlife te zien wat in de bossen rondloopt en vliegt.

Prachtige beelden van de rondslingerende en zingende Hoelok Gibbons staan op ons netvlies.  En opduikende Gangesdolfijnen, nog veel zwaarder bedreigd dan de tijger.  Het geluid van een koppel neushoornvogels wat overvliegt. Om nog maar te zwijgen van de kuddes olifanten of het zicht op een stel neushoorns die staan te grazen in de avondmist.

Wat natuurlijk niet betekent dat wij niet graag een tijger zien tijdens een safari.  

Op zoek naar nieuwe bestemmingen deden wij dit jaar Sariska N.P. aan.  Een reservaat wat in het verleden volledig leeggestroopt is en waar een aantal dramatisch verlopen  herintroducties van tijgers zijn gedaan. Nu gaat het weer een stuk beter: het park telt een kleine 20 exemplaren. Daarnaast laten ook luipaarden zich hier steeds vaker zien.

We starten onze eerste safari in de kou van de vroege ochtend, het is maar net boven het vriespunt. In het eerste schemerlicht pak ik mijn camera.  Normaal gesproken maak ik eerst wat opnames van de omgeving of een leuk vogeltje wat toevallig net in de buurt zit om mijn instellingen goed te zetten.

Dit keer gaat het anders: ik heb mijn lensdop nog niet eraf gehaald als onze gids fluistert 'Tiger !'. 


Pats ! Eerste safari, eerste foto, tijger.


Geen superplaat, dat lukte niet in het weinige licht en het dichte struikgewas, maar wat een onvergetelijke ervaring.

En verder ? Genoten van Sariska, wat een geweldig gebied.  Diverse soorten herten en antilopen, roofvogels, zangvogels en meer wilde pauwen dan iemand voor mogelijk zou houden.

Op een zeker moment stoppen we bij een groep axisherten, de dieren doen zich tegoed aan de vruchten die een stel hoelmanapen uit de bomen laten vallen. Op de achtergrond oefenen wat pauwenpubers met het tonen van hun verenkleed. 

Het tafereel wordt vanaf de andere kant van het pad gadegeslagen door twee steenuilen die heel fotogeniek in een holle boom zitten. Terwijl ik het stelletje vastleg lopen op de achtergrond twee jakhalzen het beeld binnen.

Safari in India: met of zonder tijger, altijd bijzonder.