India

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

India image

Wireless Rwanda

India
Azië
Ankie

Wireless Rwanda

Over een kleine 2 maanden vertrek ik weer naar Rwanda. In 2006 was ik er op vakantie en raakte verzeild in een Kinderdorp aan de westkant van het land, vlakbij Lake Kivu. Kort voor mijn vakantie raakte ik betrokken bij een Amsterdams initiatief die ze samen met Victor, de directeur van het Kinderdorp net waren aangegaan. Samen hebben ze een BabyHome opgericht. Victor de practische kant, vanuit Amsterdam het financiele deel.
In de 9 dagen dat ik daar was heb ik genoten. Genoten van de kinderen, jong en oud, uit het dorp en ook van het bezoek aan de baby's.

Weer thuis, zijn de baby's, het kinderdorp en de samenwerking met Victor in mijn gedachten blijven hangen. Nu, 2 jaar later, is het weer tijd om terug te gaan en de ontwikkelingen van de afgelopen jaren met eigen ogen te aanschouwen. Dit keer ga ik met een vriend die een mooi project op zijn schouders heeft genomen. Draadloos internet voor het Kinderdorp. Vandaar ook de naam Wireless Rwanda.

Met de naam Wireless Rwanda lijkt het net of wij het plan hebben om 'even' heel Rwanda online te krijgen. Dat is natuurlijk niet realistisch en doen we dus ook niet. We beginnen met een klein stukje van het land. Een van de wensen van het Kinderdorp Kigarama is om online te zijn. Het kinderdorp ligt afgelegen en is daardoor redelijk afgesloten van de buitenwereld. Een internetverbinding kan dit veranderen. Dus geen hoogstaand doel, dut lukt niet in 2 maanden, maar gewoon een stukje Rwanda dichterbij brengen !

Daarnaast heeft een internetverbinding een extra doel. Onderwijs dichter bij huis brengen. Kinderen leren hier en elders op de wereld al op jonge leeftijd omgaan met de computer. Een groter wordend deel hiervan, gebeurd op school. In Afrika zie je al op steeds meer plekken dat het gebruik van computers gewoon begint te worden. In het onderwijs staat dit nog in de kinderschoenen. Na water en voedsel is communicatie echter een belangrijk iets. Kunnen wij ons nog een wereld zonder internet voorstellen? Met het oprukkende WorldWideWeb en al haar mogelijkheden, mag ook dit kleine stukje Afrika niet achterblijven.

Peter ziet vanuit zijn IT achtergrond mogelijkheden om op een korte termijn een draadloze verbinding -Wireless dus- aan te leggen naar het Kinderdorp. Op dit moment is het mogelijk om in het nabij gelegen Mugonero ziekenhuis gebruik te maken van een redelijk onstabiele internetverbinding. Dit is zo'n 20 tot 30 minuten lopen door een bergachtig landschap. Niet praktisch en niet toegankelijk voor de kinderen. Dat moet beter kunnen!

Wireless Rwanda kan financiële steun zeker gebruiken.
Voor meer informatie:Wireless Rwanda

Foto's

86217.jpg
86217.jpg
Ankie