Visayas foto's & tips

'461052' door RobHoekstra '461052' door RobHoekstra

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Maagden eiland

RobHoekstra

Virgin island ligt niet lang varen van Alona beach op Panglao island. Het is een klein onbewoond eilandje waar je even het Robinson gevoel kan ervaren. Met laag water heeft het een hele lange zandbank in de vorm van een halve maan. Maak op de terugweg nog een stop op Balicasag island. Hier kan je namelijk prachtig snorkelen.

'38648' door RoelBeurskens '38648' door RoelBeurskens

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

In bad!

RoelBeurskens

Jongetje neemt een bad tijdens laagwater op het eiland Malapasqua.

'214135' door RobHoekstra '214135' door RobHoekstra

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Nieuwsgierig

RobHoekstra

Nog een in het rijtje anemoonvissen. Dit is de Clark-anemoonvis. Iets groter en donkerder dan de halsband- en drieband (Nemo) anemoonvissen. Ook deze zoekt de veiligheid op van de Anemoon. Deze foto heb ik gemaakt tijdens een duik op Bohol.

'226434' door vmeulen '226434' door vmeulen

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Tarsier

vmeulen

Een Tarsier in het Tarsier Sanctuary op Bohol. Dit is zoals ze daar zeggen het kleinste aapje ter wereld, wat niet helemaal waar blijkt te zijn. Gemaakt op een 5-weekse rondreis in de Filipijnen in 2009.

'513672' door RobHoekstra '513672' door RobHoekstra

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Op een onbewoond...ei

RobHoekstra

Dit kleine bounty eilandje voorzien van een fijn zandbankje aan beide uiteinden ligt op een uurtje varen van Malapascua eiland. Malapascua eiland ligt dan weer op ongeveer een uurtje varen van het vasteland van Cebu. We waren helaas niet de enigen vandaag. Een nog kleiner bootje was ons voor.

'506842' door RobHoekstra '506842' door RobHoekstra

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Eilandhoppen

RobHoekstra

De Visayas zijn een eilandengroep binnen de Filipijnen die zich uitstekend leent om een poosje te gaan eilandhoppen. Dit onbewoonde eilandje is Calanggaman en per bootje in ruim een uur te bereiken van een ander en bekender (bewoond) eiland Malapascua. Malapascua ligt dan weer helemaal aan de noordkust van het grote eiland Cebu.

'459609' door RobHoekstra '459609' door RobHoekstra

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

A fish called Lapu...

RobHoekstra

Deze Grouper of Lapu Lapu zoals ze ze in de Filipijnen noemen kijkt niet al te vrolijk. Waarschijnlijk weet hij al dat er hoogstwaarschijnlijk een dag zal komen dat hij net als veel van zijn soortgenoten op een bord zal belanden. Groupers zijn namelijk erg lekker en er wordt dan ook fanatiek op gevist. Ik moest in het kader van het filmthema denken aan; A fish called Wanda. En dan aan het stukje waarin de ene boef de geliefde goudvissen van de andere boef levend opeet.

'250837' door loontje '250837' door loontje

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Tasier 4 maanden oud.

loontje

In het natuur reservaat wordt aan een fok progamma gedaan hier hebben we deze mooie Tasier van 4 maanden oud kunnen fotograveren. Deze dieren zijn te vinden in Bohol en het reservaat ligt tussen de plaats Lobok en Carmen.

'438464' door hayhaenen '438464' door hayhaenen

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Walvishaai

hayhaenen

Oslob, een paar uur ten zuiden van Cebu, is een van de plaatsen in de Filipijnen waar je walvishaaien kunt zien. Ongelooflijk indrukwekkend om tussen deze 8 tot 10 meter lange vissen te mogen zwemmen!

'494692' door jerrymartine '494692' door jerrymartine

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Zeeslang

jerrymartine

We hebben gedoken bui Apo Island, en na een tijdje kwamen deze zeeslang tegen die zo voor de camera zwom, ik weet alleen de naam niet.

'509398' door RobHoekstra '509398' door RobHoekstra

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Zandbankje

RobHoekstra

Wat ik het liefste doe als ik op vakantie ga is een beetje duiken en eilandhoppen maar dat hoef ik sommige van jullie niet meer te vertellen denk ik ;-) Voorlopig heb ik dan ook nog wel genoeg plaatjes om hier even vooruit te komen. Hier een heel klein stukje van een onbewoond eilandje in de Visayas, dit is een eilandengroep in het midden van de Filipijnen. Het vieze weer buiten deed me even denken aan dit plekje.

'460128' door RobHoekstra '460128' door RobHoekstra

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Symbiose

RobHoekstra

Symbiose is het langdurig samenleven van twee organismen van verschillende soorten waarbij de samenleving voor ten minste een van de organismen gunstig of zelfs noodzakelijk is. Deze poetsvis (de kleine blauwe) ontdoet de grotere dog faced pufferfish van parasieten. Je ziet dit op het koraalrif wel vaker gebeuren. Grote roofvissen openen vrijwillig hun bek waarna de poetsvissen ongedeerd hun parasieten kunnen eten. De een een schoon gebit de ander een gevulde maag. Bijzonder mooi soms de natuur.

'303448' door Francoise '303448' door Francoise

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Palmenstrand

Francoise

Het ruisen van de palmbomen is eigenlijk het enige geluid dat je hoort als je met je ogen dicht een siesta houdt op het strand van Malapascua. Dit eiland ligt op een uurtje varen van de noordpunt van Cebu. Een paradijsje waar duikers naar hartelust hun dagen kunnen vullen.

'521941' door RobHoekstra '521941' door RobHoekstra

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Banana nudibranch

RobHoekstra

Deze minor Nudibranc zoals hij officieel heet wordt onder duikers meestal Banana Nudibranch genoemd. Vraag me niet waarom ;-) Het is van de vele soorten zeenaaktslakken die door duikers graag wordt gespot. Vooral divemasters die elke dag vele duiken maken gaan vaak expliciet op zoek naar dit kleine kleurige spul. Deze kwam ik tegen bij een duik op het rif voor Balicasag island. Een klein eilandje voor de kust van Bohol.

'501326' door GCoomans '501326' door GCoomans

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Spookdiertje

GCoomans

Heel graag wilden we deze knappe diertjes zien. Je hebt op Bohol "meerdere" plekken waar je deze prachtige wezentjes kunt zien. Helaas zijn veel van deze plaatsen niet helemaal zoals het tegen je word verteld. Tarsiers zijn gevoelige dieren die in gevangenschap door stress vaak niet overleven. Deze foto is gemaakt in het Tarsier Sanctuary in Bohol. Deze Sanctuary zet zich in voor de tarsiers en hun voortplanting. Eenmaal binnen in de poort met je gids loop je op een smal padje door het stuk bos. Dit stuk bos is afgezet met een hekwerk waar de diertjes wel uit kunnen, maar bijvoorbeeld zwerfkatten en dergelijke niet in kunnen. De gidsen lopen iedere ochtend een rondje om de kleine Tarsiers te zoeken. Wij hebben 3 spookdiertjes mogen zien van de 5 die er toen zaten. 2 ervan waren in blijde verwachting dus deze wilden ze niet storen natuurlijk. Het bezoek is vaak maar kort, ze willen het zo rustig mogelijk houden voor deze prachtige diertjes. Toch is het een echte aanrader, ze zijn echt bijzonder en enorm schattig om te zien!

'283566' door kokkeeri '283566' door kokkeeri

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Chocolate Hills.....v

kokkeeri

Een van de meest vreemde landschappen die ik ooit ben tegengekomen. De Chocolate Hills op Bohol. Een verzameling mooie ronde heuveltjes, die in het droge seizoen bruin zijn. Maar bij mijn bezoek regende en donderde het, dus gewoon groen. Maar nog steeds fascinerend genoeg!

'258234' door MariekeV '258234' door MariekeV

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Kinderen in Moalboal

MariekeV

Kindertjes in Moalboal, op het eiland Cebu, zijn aan het spelen en schelpjes aan het zoeken op het strand bij zonsondergang. Op de achtergrond de bergen van het eiland Negros.

'435795' door BrendaMG '435795' door BrendaMG

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Alona Beach

BrendaMG

Nee dit is geen bewerkte foto uit één of andere brochure, maar een zelfgemaakte foto van Alona Beach op het eiland Bohol. Hoewel het strand werkelijk prachtig is, moet ik eerlijk zeggen dat ik de plaats niet aan zou raden. Het is er relatief toeristisch met kroegen en waar oudere blanke mannen met jonge Filipina's komen. De locals vinden dat over het algemeen maar niets: Als ze het meisje een keer zonder de man tegenkomen, zeggen ze "Hey, waar is je opa?" (Ik zou persoonlijk liever zien dat ze iets tegen die mannen zeggen, maar goed.) Kortom: Prachtig strand, maar die heb je ook op de veel mooiere en pure bestemming Palawan!

'504012' door RobHoekstra '504012' door RobHoekstra

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Chromodoris magnifica

RobHoekstra

Deze Chromodoris magnifica is een zeenaaktslak die behoort tot de familie van de Chromodorididae. Deze slak leeft in het westen van de Grote Oceaan, van Indonesië tot het oosten van Australië. De slak heeft de Latijnse naam magnifica omwille van de grote verscheidenheid aan prachtige kleuren, waarin ze voorkomen. Ze is blauw, geel, oranje, zwart met opvallende oranje kieuwen en puntvormige reukorganen, de rinoforen. Bedankt Wikipedia! Zeenaaktslakjes zijn altijd leuk om te spotten en te fotograferen. Vooral in de koraaldriehoek van Indonesië, de Filipijnen en Maleisië kom je ze regelmatig tegen in de meest fantastische kleurtjes. Ze zijn trouwens erg giftig en dat proberen ze met hun kleurtjes duidelijk te maken aan roofvissen.

'484213' door RobHoekstra '484213' door RobHoekstra

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Alona beach

RobHoekstra

Alona beach op Panglao island is een lekker strand om te relaxen na een dagje duiken of snorkelen op de mooie riffen die er voor de kust liggen. S'avonds is het er ook best gezellig. Overal verse vis en BBQ's. Hier een plaatje genomen vanaf de duikboot.

'223149' door RobHoekstra '223149' door RobHoekstra

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Giftige Nudibranch

RobHoekstra

Nog maar een foto van een zeenaaktslak (nudibranch) Ze zijn langzaam en dus een makkelijke prooi. Gelukkig zijn ze erg giftig dus laten de meeste rovers het wel uit hun hoofd.

'437199' door RobHoekstra '437199' door RobHoekstra

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Huisje aan het water

RobHoekstra

Mijn ultieme vakantiegevoel begon toen de eigenaresse van deze bungalow vertelde dat dit ons onderkomen was voor een paar dagen. Het huisje staat tussen de kokospalmen op het strand van Malapascua island ten noorden van Cebu. Een bountyeiland met een erg mooie onderwaterwereld en een paar prima duikstekken. Het vertrekken was daarentegen een stuk minder prima.

'235848' door RobHoekstra '235848' door RobHoekstra

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Virgin Island

RobHoekstra

Dit kleine eilandje kun je met een bootje vanaf Panglao (Bohol) bezoeken. Het heeft een prachtig lange zandbank welke als een halve cirkel naar het stukje bomen loopt. Een heerlijk stukje wandelen zodra het bootje heeft aangelegd. Onderweg hier naartoe heb je ook een zeer grote kans om dolfijnen tegen te komen.

'525518' door RobHoekstra '525518' door RobHoekstra

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Kogelvis

RobHoekstra

Kogelvissen zijn een familie van beenvissen, uit de orde der kogelvisachtigen die in tropische en subtropische wateren in de Atlantische, Indische en Grote Oceaan voorkomen. In Japan gelden ze als een lekkernij. Bij gevaar maken de vissen zich bolrond door water op te zuigen, waardoor ze een aantal malen groter worden dan normaal. Ook de verwante egelvissen, die daarnaast ook nog stekels hebben, doen dit. De kogelvis is erg giftig door de aanwezigheid van tetrodotoxine, een verlammend neurotoxine. De vis ontleent dit vergif aan een symbiotische bacterie en accumuleert het in een aantal organen en in de huid. Om die reden is de handel in en het serveren van kogelvis in Nederland bij de wet verboden. Het eten van kogelvis is in Japan nog steeds populair. Het eten van 'fugu' wordt er als een statussymbool gezien. De vis zelf draagt de status een delicatesse te zijn. En dat kan ik bevestigen. Het is een erg lekker stukje vis. Japanse koks die fugu willen bereiden dienen jaarlijks een door de overheid verplicht examen met succes te hebben afgelegd om dit veilig en legaal te kunnen doen. Ondanks de strenge regelgeving komen in Japan jaarlijks nog tientallen mensen om het leven na het eten van fugu. Voor iedereen die deze lap tekst helemaal heeft gelezen..Wiki heeft hem bedacht dus bedankt Wikipedia.