Yunnan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Yunnan image

Yunnan

Yunnan
China
Elstijssen

Voor de bijl

Mensen, mensen, je kunt hier wel blijven fotograferen. Heb nog nooit zoveel fotos gemaakt, nu zo ongeveer 3.000 . Ik ben helemaal verkocht en verliefd op China。Jacqueline en Ronnie ook. Het gekke is dat je, wanneer je van de ene plaats naar de andere rijdt, veel lelijks ziet. Hele gebieden doen kaal aan met hier en daar een vieze fabriek en de bebouwing is functioneel, eentonig en niet sfeervol. Maar de plaatsen die we aan doen zijn prachtig en de mensen ook. Het ene bijzondere tafereel of sfeerbeeld na het andere trekt aan ons voorbij. Het gerochel went en datzelfde geldt voor de toiletten. Gewoon blik op oneindig en verstand op nul.
Op dit moment legt de groep de rode aarde van Hongtudi op de gevoelige plaat vast en met een beetje mazzel een prachtige zonsondergang. Marja en ik klooien een beetje in en rond ons hotelletje. Vanochtend hebben we al foto’s van de rode aarde en het bewerken van het land gemaakt. Tijdens de lunch kwamen er 2 busladingen Chinezen uit Hong Kong het restaurant binnen. Tot onze verbazing maakten ze allemaal foto’s van de landschapsfoto’s die aan de muur hingen. Het was zo grappig dat wij hen fotografeerden. Eén van de Hong Kong Chinezen vond dat weer reden om ons te fotograferen. Kunnen jullie het nog volgen?
Net zag ik nog een happy chicken op de binnenplaats en 5 minuten later werd ze al geplukt. Hoef ik me niet meer af te vragen wat we vanavond eten. Het is hier ook verschrikkelijk droog. Overal wordt door het leger flessen water bezorgd. Zo langzamerhand hebben we al het meegesjouwde al wel gebruikt. Gisteren trokken we voor het eerst ons termondergoed aan. Absoluut geen overbodige luxe, hier op zo’n 2700m.
Jianshui was helemaal super, vooral het oude gedeelte waar ook de tofu-fabriekjes zijn. We logeerden er 2 nachten in een museumhotel, helemaal geweldig.
Morgen gaan we terug naar Kunming. Is wel een prettig idee. De temperatuur is daar heel wat aangenamer en een goede douche is ook niet verkeerd. Hier hangt de douche boven het hurktoilet.

Groeten, Els