Shanghai

Maartthema: Achter de wolken schijnt geen zon (5.52)

Obiwan was hier op 2009-07-27 Gepost op: 2012-03-11 8 reacties.
De rondreis door China was normaal gesproken tegen de klok in maar aangezien er een total eclips zat aan te komen werd de reis eenmalig in tegengestelde richting gedaan. Shanghai was de aankomst-luchthaven vanwaar er dan direct zou worden doorgereisd naar Xitang. Wij waren er echter al een aantal dagen (zie Blog Mexicaanse griep) en kwamen met de Maglev met maar liefst 431 km/uur op de luchthaven afgedenderd om bij de groep die net geland was aan te sluiten. Xitang is een zogeheten waterstadje, beroemd geworden door de filmopnames van MI 3 en de middenlijn van de eclips loopt precies over het stadje. Totale duisternis en maar liefst 5.52 minuten. Alsof het belangrijk is bedenk ik mij nu hoelang het duurt. 2, 3 of 4 minuten, wat boeit het. Het plotselinge donker en licht worden boeit natuurlijk wel. Er zijn mensen speciaal afgereisd om dit fenomeen te bewonderen. We hebben in Shanghai al een paar dagen een strak blauwe lucht gehad maar nu ziet het er beroerd uit. Nog een kwartier. Het is zwaar bewolkt en niet erg hoopvol. Je wil nu toch juist een onbewolkte lucht hebben. De mensen nemen stelling op foto 1. De camera’s met statieven worden opgesteld met de zoeker omhoog op foto 2. Nog 10 minuten. Het begint zelfs te regenen. Een aantal vluchten weg en een deel blijft zitten onder poncho of paraplu op foto 3. Dan ineens begint er iemand af te tellen en razendsnel wordt het aardedonker zoals te zien op foto 4. We hebben wel eens een halfbakken eclips gehad in Nederland in 1999 volgens mij, maar dit is werkelijk ongelooflijk ook al is het bewolkt. De minuten tikken voorbij en ineens zie je het gewoon weer licht worden. Binnen een minuut is het weer daglicht en of de regen erop gewacht heeft stort het nu neer. Met badkuipen tegelijk. Je wilde toch naar een waterstadje? Een aantal mensen hebben het alweer over de volgende eclips, in de States. Ach, als ik er toevallig ben misschien en als hij over Death Valley heengaat. Leuk om eens mee te maken en we hebben NRC next er ook nog mee gehaald met een leuk artikel. http://www.nrcnext.nl/blog/2009/07/22/achter-de-wolken-geen-zonneschijn/
0
8
Alle blogs van Obiwan
 

8 reactie(s) bij "Maartthema: Achter de wolken schijnt geen zon (5.52)"

 • profile image comment

  Gaaf he zo'n eclips. Na een half bewolkte mislukte in Nederland ben ik er speciaal voor naar Egypte gereisd in 2007(En dan ook nog even drie weken er aan vastgeplakt, erg hoor...) Leuk dat jullie ermee in de krant hebben gestaan, maar wij hadden Floortje Dessing en 30000 Japanners met telelens en statief. top that :) !

  Door ivonne • geplaatst op 2013-12-10 17:44:46
 • profile image comment

  Erg leuk verhaal, en dan al die hoopvolle mensen onder de paraplu's, prachtig!

  Door adelheid • geplaatst op 2012-04-09 20:01:30
 • profile image comment

  Hij is erg leuk Tom, erg levendig geschreven. Ik zou er ook zeker niet speciaal voor naartoe gaan. Beter een avond flink in de kroeg met goed glas, gaat het licht ook uit en bij het volgende morgen te snel opstaan wederom.... ;)

  Door PaulHoo • geplaatst op 2012-04-09 15:46:05
 • profile image comment

  Gelukkig komen 'mislukte' foto's en een teleurstellende ervaring toch nog van pas.

  Door Jan10e • geplaatst op 2012-04-05 19:08:47
 • profile image comment

  Bijzondere gebeurtenis. Was je speciaal daarvoor daarheen gegaan of was het part of the package deal? Fijn dat je die foto's eindelijk hier kwijt kan he?

  Door Gerrit-Gaspedaal • geplaatst op 2012-03-19 21:00:53
 • profile image comment

  Geweldig die :natte foto,s: omtezien,bijzonder verhaal.

  Door schenkel • geplaatst op 2012-03-11 17:41:35
 • profile image comment

  Wat een verrassende inzending Tom, teleurstellende maar onvergetelijke ervaring. De foto's geven goed de sfeer weer, en de links plaatsen je verhaal helemaal in de context. In Januari 2010 maakten wij een gedeeltelijke eclips mee in India, midden op de dag, had ik het geweten dan had ik gezorgd voor een lasbril, nu hebben we door het extreem felle licht het moeten doen met de weerkaatsing in een autoruit.

  Door doppie • geplaatst op 2012-03-11 16:48:21
 • profile image comment

  Geweldig toch dat de waterstad zijn naam eer aandoet ;-) Leuk beschreven deze bijzondere gebeurtenis en je hebt dan toch nog foto's van (zeikwaternatte) toeristen gevonden, hahaha!

  Door EvanderHel • geplaatst op 2012-03-11 15:56:12

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.