China reisblogs

17 oktober: Xi'an (deel 2 van 3)

montsemario was er (tot 21 okt 2012) Gepost op 21 okt 121 reacties

Dag twee zou juist een dag zijn waarop we juist met een groep westerlingen naar de Terracotta warriors zouden gaan, en naar twee andere nabijgelegen topatracties. Uiteindelijk waren we zDn vijven. Wij tween, een Amerikaan, de chauffeur en de gids. Dat maakte het extra leuk, want zo hebben we veel contact gehad met Michael (de Amerikaan) en Yarhu (de -vrouwelijke- gids, maar dat raadde je vast al). Michael bleek een in de VS teleurgestelde persoon te zijn die al twee jaar met veel plezier in Duitsland woont. Yarhu is mogelijk de liefste chinees die we tot dusver zijn tegenkomen maar ook de slechtste gids. Haar Engels was verschrikkelijk en haar kennis beperkt tot wat ze in de voorgaande dagen in boeken had geleerd. Later zou blijken dat het haar eerste dag als gids was!
Eerst zijn we naar een museum gegaan over een paleolitisch, Chinees dorpje dat in de buurt van Xi'an is gevonden. Zo grappig om te beseffen dat ze natuurlijk ook hier een geschiedenis hebben gehad waarbij mannen op jacht gingen en vrouwen op de kinderen pastten. Toevallig genoeg (of juist niet?) werd ook beweerd dat deze samenleving geen rangen kende en... Eigenlijk een soort van pre-communistische samenleving was.
Nadien zijn we doorgereden naar de Terracotta warriors. Het motto daar is 'het achtste wereldwonder' en daar zit wat in! Foto's volgen!
Als laatste zijn we naar het graf van de keizer voor wie de terracotta warriors zouden zijn gemaakt. We hebben alleen geen mausoleum gezien.
En dan dus naar de Xi'an. Met het busje. Zoals we eerder vertelden hebben we de gekste dingen in het verkeer gezien. Links inhalen, door rood gaan, spookrijden, zinloos getoeter en de spannendste inhaalacties. En da's allemaal schijnbaar geen probleem. Maar, als Michael, als het verkeer stilstaat voor een rood licht dat wel gerespecteerd wordt, ineens besluit om snel uit het busje te stappen om dan weer naast de chauffeur te zitten... Da's wel 'n probleem. Ontzettend opgewonden maakte de chauffeur duidelijk de actie niet te waarderen. Na wat uitleg bleek het volgende: bij dat stoplicht hing schijnbaar een videocamera en uit een busje stappen wordt blijkbaar wel beboet. De chauffer en de gids beweerden dat alle geregistreerde chauffers een brief krijgen met een opsomming van boetes en dat deze er tussen zou zitten. Of Michael 102 yuan (zo'n 14 euro) wilde afgeven, alsjeblieft. Michael, puur uit principe, weigerde. En zo hebben we 'n half uur aan de kant van de weg een welles-nietes discussie gehouden (wij hielden ons afzijdig). en zo hebben we meer over China geleerd. Niet alleen de highlights, maar ook de Big Brother waar iedereen van bewust is en mee moet leven. En je kunt er principieel tegen zijn, zoals Michael, maar zolang dit de realiteit is, kun je je maar beter schikken, denken wij.
We zouden met z'n vieren uit gaan eten in de moslimwijk van Xi'an. Helaas werd Yarhu ineens door haar baas opgebeld. Ze moest bij 'm op audientie. en wel meteen. Ondanks haar onbekwaamheid als gids houden we een heel erg goede herinnering aan haar. Een prachtmens. In de moslimwijk hebben we met z'n drieen overigens heerlijk gegeten. En weer spotgoedkoop. We hebben Michael nog naar zijn hotel vergezeld. Onderweg wees hij ons naar een mooie straat. Een zegening, want, jammerlijk genoeg is het in Xi'an moeilijk mooie, authentieke, Chineze straten vinden. Dat is ons van Xi' an tegengevallen. Dat het niet 'Chinezer' was. Drie duizend jaar oud maar daar is weinig van overgebleven.

Ps. Foto's te vinden op: http://www.flickr.com/photos/14971012@N06/

montsemario Positie 4008 (20 p.) Lid sinds 16-07-2011 Foto's en tips: 0 Blogs: 43 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

5, 14 en 15 januari: Phnom Penh
0 3
Gepost op 15 januari
Cambodja Phnom-Penh
6-13 januari: Zon, Zee, Sihanoukville
4 4
Gepost op 12 januari
Cambodja Sihanoukville

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Leuk hoe enthousiast jullie schrijven :-)

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.