Hunan reisblogs

Dag 2: Karaoke in de Chinese polder

Jitske56 was er (tot 14 aug 2008) Gepost op 14 aug 110 reacties

De dikbuikige Zhang -Chinezen zijn zelden dik- steekt me meteen een sigaret toe, als ik uit de WNF-auto stap

Bio
Zhang Jianhua is voorzitter van de bioboeren-coöperatie in de Xipanshanzhou-polder. Ook hier staat de polder onder water en zijn de boeren verhuisd. Zhang heeft goed nieuws: er zijn een paar goede contracten afgesloten zodat hun biologische groente en fruit vaste afzet heeft. Roker Zhang blijkt ook een stevige drinker, zo blijkt als we na de maaltijd nog even doorzakken in de plaatselijke karaoke-bar.

Boerenfun
Een belevenis! Dorpskroegen bestaan hier uit bedompte kamertjes zonder daglicht, met rondom een paar versleten bankstellen en een tv-en muziekinstallatie. Een bar ontbreekt; het bier wordt ongemerkt in kratjes naar binnen geschoven. Anne en ik glunderen en zingen uit volle borst mee met het tv-scherm. Zingen en drinken werkt nivellerend in streng geleide culturen. En moet dus vooral gepropageerd worden, vinden wij vandaag.

Rock
Anne gooit haar geschoolde stem in de strijd en ik mijn rauwe rock-timbre. Winnaar van de avond is overduidelijk onze WNF-begeleider Jinggao: hij zingt professioneel en drinkt als een Maleier. Ik kan zijn kwaliteiten als veldwerker niet inschatten, maar contact maken met de mensen gaat hem op deze manier gemakkelijk af. Immers: bij officiële maaltijden is het nuttigen van sterke brandewijn een (sociale) must.

Noot:
Jitske reisde voor een artikel over de Yangtze in Panda (dec. 2006) met fotografe Anne van Gelder naar China. Deze weblog bestaat uit drie dagverslagen. Bekijk ook de webfilms die ik bij een volgend bezoek maakte met cameraman Shaun Leyden: http://www.wnf.nl/nl/wat_wnf_doet/wnf_video/?act=video.result.

Jitske56 Positie 37300 (0 p.) Lid sinds 18-07-2011 Foto's en tips: 24 Blogs: 5 Fans: 1

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Bioboer Zhang en Jitske
blogfoto nr. 2
Raar autootje
blogfoto nr. 3
Tevreden roker
blogfoto nr. 4
Boer. In de kast links wordt de rijst gaargestoomd.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Dag 1: Moord en doodslag voor soja
3 3
Gepost op 16 augustus
Brazilië Amazone
Dag 2: De boom van Michael Jackson
3 1
Gepost op 16 augustus
Brazilië Amazone
Dag 1: Sjiek én shabby China
3 0
Gepost op 15 augustus
China Hunan

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.