Chinese Muur reisblogs

Magical Chinese Wall

kellybaetsen was er (tot 10 okt 2011) Gepost op 22 jan 1216 reacties

Wat doe je als je niet wilt dat vijanden je land binnenvallen? Je bouwt een muur van duizenden kilometers lang! 200 jaar voor Christus besloot men de Chinese muur te gaan bouwen en dat resulteerde uiteindelijk in een bescheiden muurtje van 6440 kilometer lang. Alleen een muur bouwen was natuurlijk niet voldoende om vijanden buiten de deur te houden. Daarom moest de muur ook bewaakt worden maar daar waren wel veel mensen voor nodig, heel veel mensen. Meer dan een miljoen mensen waren er voor nodig om de duizend forten en uitkijktorens op de muur te bewaken. Uiteindelijk hield de muur met zijn bewakers stand tot 1644 en toen was het over en uit met de pret.

Genoeg geschiedenis over dit bekende wereldwonder. Voor vertrek vroeg iemand of ik over de hele muur zou gaan lopen!? Lijkt me iets teveel van het goede dus houd ik het liever bij een stukje. Zin in files met touringcars hebben we niet en in driedubbele polonaise op de Chinese muur lopen, trekt me ook niet zo dus vandaar dat wij een stukje verder rijden. De route van Simatai is afgesloten vanwege restauratie dus wij gaan naar een nog onbekender stukje, Gubeikou.

Het valt voor de buschauffeur niet mee om Gubeikou te vinden. Hij wil ons in eerste instantie bij Jinshanling af zetten maar dat was niet de planning. Het vinden van een restaurant waar achttien personen kunnen eten, blijkt een net zo grote uitdaging te zijn. Keer op keer worden we afgewezen want er is te weinig rijst aanwezig?! Uiteindelijk is er een lokale familie bereid hun moestuin leeg te plukken voor ons. Na verloop van tijd staat er een overheerlijke maaltijd klaar waar een restaurant niet aan kan tippen. Terwijl ik buiten in de moestuin wacht op mijn lunch, breekt het angstzweet me uit als ik in de verte een stuk muur aanschouw waar ik spontaan hoogtevrees van krijg. In mijn hele leven heb ik nog nooit zo’n sterk stijgende beklimming gezien en ik ben niet de enige die het enigszins benauwd krijg. Ik trek aan de bel en gelukkig blijkt dat stuk muur niet toegankelijk voor toeristen omdat het te gevaarlijk is. Fijn dat de Chinezen ook tot die conclusie zijn gekomen!

Uiteindelijk beginnen we drie uur later dan gepland aan de wandeling richting Jinshanling. Het duurt even voor we weten aan welke kant we moeten beginnen en een lokale bewoner wil ons de weg wel wijzen. Terwijl we aan een absurd steile beklimming beginnen, waarvan ik me niet kan voorstellen dat we de juiste kant op gaan, komt onze nieuwe gids ook tot die conclusie. We moeten weer naar beneden en ik prijs mezelf helemaal niet gelukkig aangezien ik voorop loop en dus het hoogst sta. Met mijn billen tussen de doornstruiken, schuif ik voorzichtig naar beneden en begin ongeduldig te worden omdat we al zoveel vertraging hebben opgelopen. Eenmaal beneden draaien we een kwartslag en beginnen weer opnieuw.
Na een stevige klim bereiken we eindelijk de lang verwachte muur. Amazing!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wandelen op dit stuk muur is onbeschrijflijk. Dit uitzicht maakt alles goed want dit stuk muur is zo ongelooflijk puur. Het stuk bij Gubeikou is ongerestaureerd en dat merk je ook tijdens het klimmen. Geen enkele ‘trede’ is gelijk en de wandeling staat aangegeven als zeer pittig maar is goed te doen.
Buiten onze groep is er geen enkele toerist te zien en de bekende verkopers zijn minimaal. Vier vrouwen zijn onze groep vanuit het dorp gevolgd maar zij richten zich op de achterste lopers dus daar heb ik geen last van. Ik moet een lach onderdrukken als een van de vrouwen roept: “You are ok, you have strong legs!” Ik voel me inderdaad meer dan ok want ik loop eindelijk op de grote muur en overtreft al mijn verwachtingen. Deze wandeling is één groot hoogtepunt.
Wat een machtig gevoel als je eenmaal op die grote muur loopt. Na drie uur lopen moeten we de wandeling helaas afbreken omdat het donker begint te worden. Nadat we getuige zijn van een prachtige zonsondergang op de muur (once in a lifetime experience) sprinten we in het donker naar de bewoonde wereld. Wonder boven wonder weet de buschauffeur ons te vinden in het donker en zet ons keurig af bij het hotel bij Jinshanling.

Wij zijn een van de gelukkigen die twee dagen op de muur mogen spenderen. Dag twee wandelen over een gerestaureerd en ongerestaureerd stuk muur bij Jinshanling. We zien een duidelijk verschil met gister. Het is een mooi en net stuk muur, dat makkelijk toegankelijk is.
Er lopen meer toeristen en menig verkoopster probeert ons een afzichtelijk T-shirt en ansichtkaarten te verkopen. Na een aantal uur relaxen op de muur is het tijd om dit prachtig stukje China achter ons te laten. De verkoopster moppert even dat ze geen kaarten aan me kan verkopen maar met een geintje weet ik toch nog een lach op haar gezicht te toveren. Sorry, geen lelijke ansichtkaarten deze keer maar wel prachtige herinneringen aan deze schitterende muur.

kellybaetsen Positie 554 (431 p.) Lid sinds 01-09-2008 Foto's en tips: 551 Blogs: 43 Fans: 2

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Zonsondergang bij Gubeikou
blogfoto nr. 2
De muur bij Jinshanling
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Hammam trauma
0 13
Gepost op 28 september
Turkije Turkse Riviera
Dubai...here we come!
0 11
Gepost op 14 april
Verenigde Arabische Emiraten Dubai
Pech onderweg
1 17
Gepost op 29 december
Lesotho Maseru

Reacties bij deze blog

MathuBloom

Door: MathuBloom • Geplaatst op

Die ansichtkaarten maak je toch gewoon zelf? Mooie plaatjes. Leuk om jou ervaring te lezen, vorig jaar ook een topblog gehad met de Chinesemuur. Het is duidelijk dat je er van genoten hebt.

Daniellavisser

Door: Daniellavisser • Geplaatst op

Gefeliciteerd met je topblog, het lijkt mij echt geweldig om daar te lopen en dat gevoel te ervaren!

Miller

Door: Miller • Geplaatst op

Geweldig ervaring! Gefeliciteerd met je topblog

maranopreis

Door: maranopreis • Geplaatst op

Mooi beschreven, proficiat met deze topblog!

Suzanne83

Door: Suzanne83 • Geplaatst op

Ja, heb tijd gevonden! Mooie blog! Leuk en vlot geschreven, met een tikje cynische humor! Heel leuk!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.