China

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

China image

Kungfu in Shaolin en kamperen op de Chinese Muur

China
Azië
WeirdosopWereldreis

Kungfu in Shaolin en kamperen op de Chinese Muur

5 - 8 mei:

De volgende dag hebben we lang in de bus gezeten, onderweg naar Shaolin. We kwamen aan bij een verlaten dorpje waar we hartelijk werden ontvangen door een echtpaar in hun guesthouse. We konden meteen aanschuiven voor een (veel te) uitgebreide lunch, en daarna zijn we vertrokken voor een kungfu-show op 10 minuten rijden. Hier konden we plaatsnemen op een kleine binnenplaats waar allemaal kinderen tussen de 10 en 20 jaar klaarstonden in feloranje kungfu-pakjes. Ze begonnen met hoge salto’s en flikflakken op een lange mat, wat blijkbaar alleen nog maar de warming-up was. Daarna lieten groepjes achter elkaar verschillende kungfu-dansen zien, onder andere met stokken, zwaarden, nunchucks en gewichten. Een jongetje had een schaal die hij vacuüm op zijn buik zette en vervolgens aan die schaal liet optillen! Zag er nogal pijnlijk uit. Een andere jongen kon bakstenen doormidden slaan met zijn blote handen, en weer een ander kon zelfs met een naald een glasplaat stukgooien. Na de ongelofelijk knappe en gave show van de kinderen kregen we op een pleintje met uitzicht op de bergen les van de kungfu-master en een deel van de leerlingen. Het was best vermoeiend omdat je veel moest hurken en strekken. We leerden een kungfu-dans en een dans met een zwaard. Na afloop kregen we een mooi armbandje.

De dag erna stond ook in het teken van kungfu, want we gingen naar de beroemde Shoalin Temple, wat ‘the home of kungfu’ wordt genoemd. Het is een groot park met verschillende tempels en parkjes met pagodes, en alleen de allerrijkste kinderen kunnen hier een opleiding volgen. We kwamen lang een gigantisch groot plein waar wel honderden jongens in grote groepen kungfu uitoefenden (en allemaal synchroon). Heel indrukwekkend. Na weer een paar keer geposeerd te hebben met wat Chinezen voor een foto, zijn we naar een gebouw gelopen waar er een kungfu-show werd gehouden. Ook hier konden de jongens weer verbazingwekkende dingen doen, zoals een jongetje dat beide benen in zijn nek kon leggen of een jongen die twee speren kon ombuigen door met zijn nek tegen de punten aan te duwen. Daarna was het tijd voor het publiek om mee te doen. Drie vrijwilligers (ook iemand uit onze groep) beklommen het podium en deden een paar kungfu-bewegingen na. De bewegingen waren natuurlijk heel erg ingewikkeld, dus het was erg lachwekkend om te zien. Later zagen we een jongetje met een broekje met een gat bij zijn billen zodat hij makkelijk kon poepen, alleen deed hij dat midden op de straat. Best vies. In de avond hebben we de nachttrein naar Beijing genomen.

Aangekomen in Beijing ontmoetten we onze nieuwe guide, Ann. We hadden verwacht dat we veel smog zouden hebben maar de lucht was helderblauw en de lucht was lekker fris. Ons hostel zit in een gezellig straatje met veel restaurantjes en winkeltjes. We hebben onze spullen achtergelaten en ons klaargemaakt voor vannacht. We gaan namelijk kamperen bij de Chinese Muur! Met een klein groepje zijn we met de gids een wandelingetje in de buurt gaan maken en heeft Emily nog extreem sterke rijstwijn geproefd (60% alcohol). Het brandt helemaal in je keel en maag, zo sterk is het (geen aanrader dus). Daarna zijn we met z’n allen vertrokken naar het Olympisch stadium, waar we rondgelopen in het enorme park met futuristische gebouwen. Vervolgens was het nog anderhalf uur rijden naar een afgelegen stuk van de Chinese Muur (in the middle of nowhere) waar we bij een soort boerderijtje hebben geluncht. Daarna hebben we een korte maar pittige wandeling gemaakt naar de kampeerplek bij de muur. We zagen al snel dat het de moeite waard was: we slapen naast een totaal afgelegen stuk van de muur met een spectaculair uitzicht over een berglandschap dat zich uitstrekt tot aan de horizon. We hebben de plek helemaal voor ons alleen, geen toerist te bekennen. Er zijn geen wc’s; er is helemaal niets. Nadat we onze tent hadden opgezet (wij waren natuurlijk de beste), klommen we snel de muur op om vanaf een hoog punt van de zonsondergang te genieten. Het was echt super gaaf. Daarna hebben we snel hout gesprokkeld om een vuurtje te maken, en lekker op te warmen. Gelukkig waren er net genoeg dode takken om het vuur tot laat in de avond aan te houden, want het werd al snel koud. Nadat we marshmallows hadden geroosterd en met z’n allen rond het vuur hadden gezeten, zijn we gaan slapen. In de nacht lagen we enorm te vernikkelen van de kou op het keiharde matje, dus om 5 uur in de ochtend hadden we niet echt zin om uit bed te komen. Het bleek het echter zeker waard te zijn want de zonsopgang was onwijs mooi. We hadden ontzettend veel geluk met het mooie en heldere weer en de zon straalde prachtige kleuren over de afgelegen bossen en bergen, waar ook nog allerlei mooie vogelgeluiden uitkwamen. Na genoten te hebben van het uitzicht wilden we zo snel mogelijk weg omdat het zo koud was. We hebben snel de tent afgebroken, en naar beneden gewandeld om bij het boerderijtje in de zon in slaap te vallen op een oude bank die buiten stond.

Foto's

b125f.jpg
b125f.jpg
WeirdosopWereldreis
7c8bc.jpg
7c8bc.jpg
WeirdosopWereldreis
f3338.jpg
f3338.jpg
WeirdosopWereldreis
74173.jpg
74173.jpg
WeirdosopWereldreis
63129.jpg
63129.jpg
WeirdosopWereldreis
70339.jpg
70339.jpg
WeirdosopWereldreis
6d4f8.jpg
6d4f8.jpg
WeirdosopWereldreis
9f558.jpg
9f558.jpg
WeirdosopWereldreis
f3338.jpg
f3338.jpg
WeirdosopWereldreis
63129.jpg
63129.jpg
WeirdosopWereldreis
6d4f8.jpg
6d4f8.jpg
WeirdosopWereldreis