China

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

China image

China

China
Azië
Laura1986

Xiamen, een nieuw stukje China

Aan de zuidoost kust van China, in de provincie Fujian, ligt de veelzijdige stad Xiamen (Amoy in plaatselijk dialect). Gesitueerd op een eiland tegenover Taiwan, zal de naam van deze stad de meeste Europese reizigers niet bekend in de oren klinken. Toch heeft dit onbekende stukje China alles in zich om ook de westerse toerist te behagen, zo ondervonden wij toen we begin mei voet op Chinese bodem zetten.


Na een vlucht van elf uur met KLM, de enige Europese luchtvaartmaatschappij die vanaf Schiphol rechtstreeks op Xiamen vliegt, komen we aan op Xiamen International Airport. Meteen daalt de warmte als een warme deken op ons neer. Het vochtige subtropische klimaat is onze eerste kennismaking met het land: welkom in China!

Op het overzichtelijke vliegveld worden we opgewacht door een medewerker van het Xiamen Tourist Board die ons naar het hotel brengt: het centraal gelegen Crowne Plaza Hotel Paragon.

Vanuit onze kamer op de vijftiende verdieping hebben we een fenomenaal uitzicht over een van de grotere straten van Xiamen met aan weerszijden hoge wolkenkrabbers.

Sfeervol Jimei

Na een verfrissende douche begven we ons naar Jimei, net buiten het eiland Xiamen. Jimei staat bekend om zijn vele onderwijsinstellingen, zoals de Jimei Universiteit en verschillende middelbare scholen. Dit is ook direct te merken aan het straatbeeld; de studentenroeivereniging is aan het trainen, terwijl aan wal een groep studenten –allen in identiek tenue en volledig synchroon – hun hardlooprondje houden.

Iets verderop is net een basisschool uit waarbij de kinderen langs het sportveld nieuwsgierig onze kant op kijken. Na deze energieke sfeer geproefd te hebben lopen we verder naar het Kah Kee Park, vernoemd naar zijn oprichter Tan Kah Kee (1874-1961), filantroop en stichter van verschillende universiteiten in China, waaronder Xiamen Universiteit.

Het park herbergt mooie pagodes en gebouwen in Chinees-gotische stijl. We kijken onze ogen uit: Het Kah Kee Park bevindt zich direct aan zee en biedt een prachtig uitzicht op de skyline van Xiamen.