China

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

China image

China

China
Azië
Kellybaetsen

Toiletperikelen

Openbare toiletten fobie, welke vrouw heeft er geen last van? Ik in ieder geval wel. Het idee alleen al dat iemand naast je weet dat jij een bepaalde boodschap aan het doen bent, zorgt ervoor dat menig vrouw die boodschap bewaart tot haar eigen veilige toiletje. Deze fobie in combinatie met een reis door China is niet de meest ideale combi aangezien hier een belangrijk element ontbreekt bij de openbare toiletten, de deur!
Chinezen en privacy is als de democraten versus de republikeinen en Patty versus La Paay, het gaat niet samen. Ze geven geen drol om privacy, letterlijk aangezien je ze regelmatig voorbij ziet komen. Zeg nou zelf, met 1.3 miljard Chinezen is een beetje privacy ook wel veel gevraagd.

In de hutongs in Beijing hebben de huizen standaard geen toiletten. Op iedere hoek van de straat is een openbaar toilet te vinden. In Nederland zouden wij dit geweldig vinden. Neem van mij aan dat je niet voor je plezier naar een dergelijk openbaar toilet gaat. Je hoeft ze niet te zoeken want je ruikt ze al op grote afstand. Verwacht geen westerse privacy bij openbare toiletten. Het nieuwste motto in China is: Chinese toiletten, niet schoon maar wel gezellig.
Het is de normaalste zaak van de wereld dat de tussenmuren niet tot het plafond reiken.
Gebruik maken van het toilet in China is een sociale gebeurtenis. Door de veelal ontbrekende deuren en de lage tussenmuren is het een gezellige boel. Deze ‘groepstoiletten’ zijn populaire social meeting points. Terwijl de Chinezen hun behoefte doen, kletsen ze gezellig met de buren om zo de laatste roddels te horen. Tja, in Nederland hebben we de kapper en in China het openbare toilet.
Als er wel deuren zijn, worden ze toch niet gebruikt. De gemiddelde Chinees laat de deur wagenwijd open staan zodat je, door de gevreesde hurkstand, tot de amandelen weg kunt kijken.

Als je geluk hebt, heeft ieder hokje zijn eigen gat in de grond maar met iets minder geluk ligt er een gleuf die door alle hokjes gaat. Neem niet het eerste hokje als je nog moet eten en niet het laatste hokje als je niet tegen vijf paar Chinese billen wil kijken. Aan de andere kant kun je beter wel het laatste hokje nemen om te voorkomen dat er vijf chinezen lachend jouw witte derrière aan het bestuderen zijn.
Chinese vrouwen vinden het erg interessant wanneer er een westerse vrouw het toilet betreedt. Terwijl wij zo veel mogelijk onze blik af wenden om de vrouwen een beetje ‘privacy’ te gunnen, staren de Chinezen je onbeschaamd na terwijl ze nog net niet om het hoekje komen kijken.
Tijdens menig toiletbezoek balanceer je wijdbeens boven een gat met daaronder vieze en stinkende drab. Terwijl je een sjaal over je mond en neus drapeert, in de hoop geen ammoniakvergiftiging op te lopen, hoop je dat je balans goed genoeg is om te voorkomen dat je voeten in die gierput terecht komen. Je probeert je blik van het gat af te wenden maar op een of andere onverklaarbare reden worden je ogen gewoon richting dat gat getrokken. Slumdog Millionaire déjà vu!
Deze openbare gierputten zijn vooral langs de weg op het Tibetaanse plateau te vinden. Menig toerist stapt hier het verkeerde toilet binnen aangezien de Chinezen zo slim zijn om de dames-en herentoiletten aan te duiden in Chinese tekens. Tja, een foutje is dan snel gemaakt. Met een beetje pech stuit je op vijf monniken die een ongecensureerd sluitspierconcert aan het geven zijn met als achtergrondmuziek een Tibetaanse mantra.

De Chinezen zien het echter van een heel andere kant. Zij vinden de hurktoiletten uitermate hygiënisch. Zittend op een toiletbril vinden zij alles behalve fris voor de bips.
Honderden bilpartijen die achter elkaar op een toiletbril zitten en daarbij allerlei restjes achterlaten is pas onhygiënisch. Hurken boven een gat zorgt voor een schoon achterwerk en is goed voor de spieren. Dat is dus dubbel voordeel.
Iedereen weet dat de meeste bacteriën zich op deurklinken en sloten bevinden dus…geen deuren maar wel schone handen. Het toilet doorspoelen is zeker niet de gewoonste zaak van de wereld in China. In westerse restaurants is het gelukkig wel mogelijk maar de openbare toiletten zijn niet voorzien van een luxe doorspoelsysteem. Je laat gewoon vallen wat je wilt laten vallen. Een groot voordeel is dat je nadien die vieze knop hoeft aan te raken dus je bespaart je handen veel bacteriën.

De schoonste toiletten van China bevinden zich in…de buitenlucht! Je hebt geen last van vreemde luchtjes en achtergelaten voorwerpen. Je kiest je eigen veilige plekje uit zodat je gegarandeerd een schoon toiletje hebt. Dit in combinatie met de meest fenomenale landschappen als uitzicht zorgt ervoor dat ik de voorkeur geef aan een dergelijke sanitaire stop.
Het minst toegankelijke toilet is zonder twijfel bij Leisha’s eetcafé in Langmusi. Terwijl de vrouw des huizes je door de keuken heen loodst, stuit je op een enorme waakhond ter grote van een flinke pony. Als je nog niet bent gevlucht kom je bij een douchegordijn met daarachter een geul die richting de rivier gaat. Daar staat iedere westerse vrouw op te wachten.

Het mag duidelijk zijn dat drie weken China voor veel toiletervaring zorgt. De ideale oplossing voor vrouwen die India nog op het wensenlijstje hebben staan, zoals ik. Vrouwen van Nederland, kom met zijn allen naar China voor een cursus ‘Help, ik heb een Openbare toiletten fobie’. Ik ben inmiddels genezen verklaard en huppel voortaan zonder problemen ieder tankstation in Nederland binnen voor mijn kleine boodschap. China, bedankt!