China

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

China image

Maarthema maart: Met z'n allen!

China
Azië
Kellybaetsen

Maarthema maart: Met z'n allen!

Met z’n allen, met z’n alleeeeen, met z’n allen blijven wij in ons eigen land!
Chinezen vieren vakantie voornamelijk in eigen land en dat is te zien. Westerse toeristen zijn vrij zeldzaam en je struikelt over de Chinezen bij toeristische attracties. De verboden stad is een goed voorbeeld. Zodra je op een doordeweekse dag (vooral niet in het weekend gaan) de Verboden Stad betreedt, slaan al je zintuigen op hol. Amsterdam met Koninginnedag is er niets bij! Complete kuddes met Chinese toeristen hollen achter de bekende gidsen met vlaggetje of badeendje(?), in de hoop meer over dit keizerrijk te weten te komen. Wij Nederlanders sparen graag voetbalplaatjes, handpoppen van de Muppets, smurfen, zegels en alles wat we gratis krijgen bij de bekende supermarkten.
Chinezen sparen…westerse vrienden!
Dat Chinezen graag alles fotograferen is algemeen bekend maar dat ze iedere westerse toerist als collectersitem voor de camera willen hebben, is een nieuwe ontdekking voor mij.
Om de haverklap word ik aangehouden om te poseren als de nieuwe Doutze Kroes van China. Kleine Chinese vrouwtjes staan lachend naast me en de heren slaan een arm om me heen (als ze er bij kunnen). Het meest extreme geval is een jonge man die zonder te vragen mij naar zijn vrienden sleurt. Vervolgens knijpt hij mijn hand fijn om te voorkomen dat ik ontsnap en omhelst me nog net niet op de foto!Breed lachend gaat hij er vandoor met zijn vrienden en ik blijf beduusd achter. Ik heb een vermoeden dat die kerel zijn moeder dolgelukkig heeft gemaakt door mij via zijn fotocamera voor te stellen als haar nieuwe schoondochter. Bof ik even! Het is ook onmogelijk om als westerse toerist niet op te vallen in de massa. Als ik om me heen kijk, toren ik hoog uit boven de massa. Kinderen wijzen en vrouwen staren me aan met de mond wagenwijd open. Wonderlijke mensen, die blanke toeristen. Ik voel me net een vrouwelijke reuzin en doe een poging het plein te ontvluchten.

Opvallend is ook de manier hoe Chinezen op de foto gaan. Wij westerse mensen willen altijd vrolijk op de gevoelige plaat staan en we zijn ook niet vies van een geintje voor de camera.
Chinezen hebben zo hun eigen regels:
- Sta zo recht mogelijk op de foto, met de handen naast het lichaam.
- Ga op de foto met iedere boom, gebouw of steen om te bewijzen dat je er bent geweest.
- Ga eerst ieder alleen op de foto. Nadien om de beurt in duo’s en als laatste met het gezin compleet (wel iedere foto voor hetzelfde onderwerp). Haast je vooral niet als andere toeristen staan te wachten om ook een foto te nemen. Neem vooral de tijd!
- Kijk zo neutraal mogelijk en vooral NIET LACHEN!
Verbazingwekkend om te aanschouwen en de mensen die in China zijn geweest, zullen het vast herkennen.

Een andere bekende attractie waar je letterlijk over de toeristen struikelt, is het beroemde terracottaleger. Terwijl ik netjes in tegengestelde richting de drie hallen bekijk (de mooiste bewaar je uiteraard voor het laatst), verbaas ik me over de enorme hoeveelheid groepen met Chinese toeristen. In de bekendste hal lijkt het een grote Chinese invasie. Al mijn zintuigen slaan op hol bij het idee dat ik me er tussen moet wringen om een foto te maken. Dit is echt te absurd voor woorden. Honderden Chinezen wringen zich een weg naar voren om een goed plekje te bemachtigen. Ik besluit even rustig te wachten totdat er een aantal groepen voorbij zijn. Eindelijk weet ik een plekje te bemachtigen om een kijkje te nemen en mijn foto’s te maken terwijl ik tussen de Chinese massa sta.
Ik haal opgelucht adem als ik buiten kom. Ik ga op een trap zitten en besluit het allemaal van een afstandje gade te slaan. Zo nu en dan wordt er gewezen en een foto van mij genomen. Geen probleem mensen, ga je gang.
In de verte zie ik weer drie groepen in colonne, rennend achter de gids met haar vlaggetje. “Hurry up, you have twenty minutes”, hoor ik haar tegen een groep Japanners roepen zodra ze de bekende hal bereiken. O ja, ook dat is China. Alles moet snel en gehaast!
De Chinese gids leidt haar groep snel naar binnen terwijl ik rustig op mijn gemakje het tafereel aanschouw.

Hier staan we dan vandaag
Het is wel druk maar toch ook fijn
Maar zoals bij elke attractie, kan er maar 1 de winnaar zijn
We laten ons niet kennen, we gaan gewoon maar door
Want wie er niet als eerste is, die is maar zielig hoor…

Met z’n allen…met z’n alleeeen…

Foto's

d7ff9.jpg
d7ff9.jpg
Kellybaetsen
3f720.jpg
3f720.jpg
Kellybaetsen
3f720.jpg
3f720.jpg
Kellybaetsen
b1df3.jpg
b1df3.jpg
Kellybaetsen
b1df3.jpg
b1df3.jpg
Kellybaetsen