China

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

China image

China

China
Azië
MathuBloom

Wie heeft hier nu recht op irritatie. deel 1

Een letterlijk fragment uit mijn dagboek:
19-9-11 Gefrustreerd in een bushal in Xining, China

JEZUS! Wat een idiote debielen in dit land. Wat een ranzige schreeuwlelijkerds. Wat een ongemanierde, domme, lelijke, egocentrische eikels!!!!!
Ik ben gefrustreerder dan een konijn dat niet kan wippen, sta op het punt van janken, wil hier voor de zoveelste keer niet meer alleen zijn en snap niks van de comunicatie in dit land.

Om 6am sta ik op, neem een taxi want er rijden nog geen stadsbussen en sta dan een uur te vroeg op het busstation. Gister was ik hier ook heen (gelopen) om een kaartje te regelen, maar had ik mijn portomonee niet aangevuld en net niet genoeg geld. Ook nu kan ik geen goedkoper kaartje regelen terwijl ik anderhalf uur minder lang in de bus zal zitten. Bij een afslag naar Mati Si (een mooie omgeving met tempel) wil ik eruit terwijl de bus door rijdt naar Zhongye. Gister was een kaartje 67yuan, nu is hij opeens 80yaun. Ik denk na, de bus stopt overal, op de meest onlogische en gevaarlijke punten en je kunt vaak ook later instappen en dan in de bus betalen. Ik ga voor deze optie (dan misschien maar staan of in het gangpad zitten). Tijd om een kom noodles naar binnen te slurpen.

Om 7am sta ik voor het station te wachten, de bus gaat om 7:30. Er staan allemaal groene bussen en ik vind het apart dat ze hier allemaal hetzelfde zijn. Het lijken meer verenigde stadsbussen, maar die zijn blauw. Vragend en open kijk ik in het rond en kan al gauw mijn plaats van bestemming aanwijzen aan een nieuwsgierige waar ik oogcontact mee vang. Zo weten ongeveer 15 mensen in de daarop volgende 5minuten waar ik heen wil. Mooi, dan zal er vast wel iemand zijn die me waarschuwd als de juiste bus voorbij komt. Ze zeggen dat ik een ticket moet kopen, maar ik weet uit te leggen dat ik minder wil betalen en een iemand is de held met gebaren en bevestigt dat ik inderdaad in de bus voor minder kan pleiten.
Ik wacht en wacht, er staat een andere bus, naar Lanzou, da's ook in een andere provincie. Namen van steden worden omgeroepen, maar ik hoor geen Zhongye. Een groepje mannen zegt dat ze ook naar Mati Si gaan of zoiets. Met argwaan loop ik mee en het blijkt een taxi te zijn voor 800yuan. Die is gek!

Om 7:25 vraag ik de parkeerbewaker, wijzende naar de Chinese karakters van Zhongye. "These green busses?" vraag ik. "Bushi Bushi" (not so). Ik wijs naar de straat, of hij daar voorbij komt? "Quququ!" (jajaja). Ik beredeneer dat dit misschien niet het beginpunt van de bus is (zeer onwaarschijnlijk) en dat hij daarom laat is.

Om 7:35 ben ik te zenuwachtig en begin ik weer te vragen, de bussen en treinen zijn normaal gesproken zeer punktueel, daar kan de NS nog een puntje aan zuigen. Dit keer kijkt de parkeerbewaker en een andere vent nog aandachtiger naar de naam en begint dan begrijpend/goedlachs naar het ticketgebouw te wijzen. Daar moet ik zijn, niet hier op straat. Hij wiijst nu preciezer naar een deur. Ik zie nu opeens de bagage x-ray machine en realizeer me dat er dus een vertrekhal achter dit gevouw moet zijn. Nee! Dit is niet goed. Meteen snap ik dat deze groene inderdaad regio bussen zijn, dat de long-distance bussen daarachter vetrekken, dat de uitgang van die bussen daar verderop uit een zijstraat is, dat ze niet hierlangs komen en dat mijn bus netjes om 7:30 is vertrokken. Kut.
Gauw ren ik naar binnen, tas moet door de x-ray terwijl niemand kijkt en begin rond te vragen. Zonder ticket kom je niet eens door de poortjes naar de bussen en er is niemand die Engels spreekt. Vijf mensen worden gevraagd, een man in het rood moet ook die kant op maar spreekt ook geen Engels. Hij is zo langzaam en frustrerend in zijn communicatie dat ik boos op hem wordt. Ik snap het niet, waarom kan men mij niet in de goede richting wijzen, iedereen weet waar ik heen wil. We worden weer naar boven gestuurd, ik denk om een ticket te kopen, maar we lopen naar buiten en daar staat hij zo lang te denken dat ik gek wordt: " Zeg iets, al is het in Chinees, maak een gebaar, zeg 'uhhh', you ticket, full, no bus, gone, later, this way, I don't know, iets!" Maar hij staat stil en denkt. Ik gebaar, beeld uit en loop dan weg mijn eigen plan volgend.

Om 7:55.........