China

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

China image

Hong Kong - pauze van een stagiaire in Guangzhou V

China
Azië
CarinaVollebregt

Hong Kong - pauze van een stagiaire in Guangzhou V

Gistermiddag ben ik teruggekomen uit Hong Kong. Jeetje, wat vond ik het daar leuk zeg! Het begin verliep even wat stroef. Voor de trein had ik vooraf kaartjes gekocht. En ik had bij het hotel gevraagd hoe lang het rijden was van hotel naar station. Een kwartier zeiden ze. Dus ik dacht: weet je wat, ik neem het ruim, ik ga 45min van tevoren weg. Zo gezegd zo gedaan. Ik zit in de taxi, helemaal chill, en draai even in een onbewaakt ogenblik mijn treinkaartje om. Shit, ik moet er 45min van tevoren zijn! Mijn god, ik me daar helemaal zitten opvreten in die taxi, want de rit bleek ook nog eens geen kwartier, maar een half uur te duren! Toen ik aankwam heb ik als een kip zonder kop door het station gerend om uiteindelijk 1min voor vertrek de trein in te sprinten. Bagagecheck enzo mocht ik godzijdank overslaan anders had ik het nooit gehaald....

Maar goed, alles goedgekomen. Ik had een piepklein kamertje gereserveerd in een hostel bovenop een berg. Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel even moest slikken. Vergeleken met mijn prachtige kamer in het Ocean Hotel was het kamertje in het hostel wat behelpen. Klein, benauwd, niet helemaal schoon en niet ontdaan van "wilde" beesten. Zo trapte ik op de eerste dag een piepklein hagedisje plat in mijn kamer. Hij was 1cm groot! Net uit het ei gekropen. Toen ik zag dat hij in zijn doodsstrijd zijn 2mm grote staartje had losgelaten die nog een minuutje bleef doorspartelen kreeg ik toch wel even een beetje benauwd.

Maar uiteindelijk bleek het hostel toch wel een goede keuze. Allemaal leuke mensen uit alle delen van de wereld. Vrijdagavond dus gezellig met een Schot, een Australier, een Brit, een Fransman en een Pool wijn zitten drinken uit plastic bekertjes terwijl we uitkeken op de skyline van Hong Kong. Best wel okee! Jammer was wel de praatzieke Chinese die alleen maar in termen van superioriteit kon denken. In haar theorie waren de Europeanen superieur aan de rest van de wereld, waren de Britten supersuperieur aan de Australiers (daar woonden immers alleen afgedankte Britten) en waren de Nederlanders superieur aan de rest van Europa. Jeeeeh, die stak ik mooi even in mijn zak! Hoe hoog ze zelf op haar superioriteitsladder stond weet ik niet. Ze was een oudere dame uit Hong Kong, in het bezit van twee broeken en een t-shirt die permanent in het hostel woonde. En daarbij niet eens een kamertje voor zichzelf had, maar gewoon op de slaapzaal sliep. Mmm, erg hoog kan dat toch niet zijn geweest. Jammer was ook de Fransman met stalkneigingen. Die kerel bleef me echt maar bellen. Werd er knettergek van. Ben op een gegeven moment maar gestopt met opnemen. Ook weer "opgelost"!

In de afgelopen vijf dagen heb ik Hong Kong heel goed gezien. Ik ging met het busje van het hostel de stad in en vandaar op pad. En jeetje, wat is het leven in Hong Kong eenvoudig in vergelijking met Guangzhou zeg. Iedereen spreekt Engels, alle bordjes tweetalig, de metro superduidelijk. Geweldig! Dus ik kon ook prima alles zelf doen. Wat ik erg leuk vond was de tocht over de Dragon's Back. Dat was een wandeling van ong. 8km naar het dorpje Shek O. De wandeling begon bij een gevangenis, waar net iemand uit ontsnapt was (overal op de route hingen Wanted-bordjes). Leuk begin als je die tocht door bossen en over kliffen in je eentje gaat doen. Maar het was gelukkig een best wel drukke tocht, dus veel moordkansen waren er niet. Ik had deze tocht uitgekozen omdat hij volgens mijn gids (en ik citeer) "one of Hong Kong Island's easiest and most popular hiking routes" was. Drie bergkammen later dacht ik daar toch iets genuanceerder over... Ik was kapot! Maar de beloning was er, want de tocht eindigde op een mooi strandje. Heb wel twee dagen spierpijn gehad, maar ach...

Die tocht had ik nog in de stralende zon afgelegd, maar de dag erna kwam er opeens een typhoon over! Weliswaar van de eerste categorie, dus qua wind stelde het niets voor. Maar de regen die uit de lucht kwam. Niet normaal. Je was binnen drie sec. drijfnat! Ik ben nog wel naar de Peak geweest, maar zag alleen ergens een schim van een gebouwtje staan. En verder heb ik maar binnendingen gedaan. Ook niet verkeerd, want dat komt neer op shoppen! En ik ben naar het Museum of Art geweest, want mij tot het inzicht heeft gebracht dat Aziatische kunst niet aan mij besteed is. Dus dat was ook weer ergens goed voor!

Kortom: ik vond Hong Kong geweldig en vond het leven er heel wat makkelijker dan in Guangzhou. Keerzijde: de Chinese identiteit is bijna geheel verdwenen en wat ik met name jammer vond is dat dat terug te vinden is in de keuken. Het eten in Gaungzhou is veeeeeel beter dan in Hong Kong. Minder vet ook en minder van die fushionfluts. Dus gisteravond was ik weer blij met de Guangzhouse keuken!

Waar ik weer minder blij mee was is dat ik vals geld heb gekregen van een taxichauffeur. Het was ook nog tamelijk oenig van mezelf dat ik het niet in de gaten had. Inmiddels heb ik van het hotelpersoneel geleerd waar ik vals geld aan kan herkennen, maar ik voelde me flink belazerd. Het ging om vijf euro, dus het is verder gelukkig niet schokkend ofzo. Maar laatst in een taxi had ik het in de gaten toen de chauffeur probeerde geld afhandig te maken (door de taximeter niet aan te zetten). Toen heb ik net zo lang zitten zeuren, wijzen en stop stop stop roepen totdat die meter aanging. En dat heeft me denk ik veel geld gescheeld. Dus in de strijd Carina vs. taxichauffeurs van Guangzhou staat het 1-1!

Foto's

f04be.jpg
f04be.jpg
CarinaVollebregt
8de3c.jpg
8de3c.jpg
CarinaVollebregt
8de3c.jpg
8de3c.jpg
CarinaVollebregt
a16be.jpg
a16be.jpg
CarinaVollebregt
a16be.jpg
a16be.jpg
CarinaVollebregt
a8229.jpg
a8229.jpg
CarinaVollebregt
a8229.jpg
a8229.jpg
CarinaVollebregt