Beijing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Beijing image

De reis naar het Plein van de Hemelse Vrede……

Beijing
China
Channeke

De reis naar het Plein van de Hemelse Vrede……

30 september 2014
Vandaag op pad naar twee belangrijke locaties in Beijing. Het plein van de Hemelse Vrede en 'de Verboden stad'. Twee dingen die je niet mag missen als je Beijing bezoekt. En dit bezoek had nogal 'wat voeten in de aarde'.....

Rond 8:30 aan de wandel, zo'n 30 minuten van het hotel naar het metrostation. Hele happening om op tijd met eenentwintig mensen in dezelfde metro te stappen. Maar natuurlijk lukte dit. Alleen hadden we pech. Het betreffende station waar wij uit moesten stappen hadden ze voor het gemak gesloten die dag. Er heerst nogal wat stress op deze dagen. Van 1 oktober t/m 8 oktober heeft heel China een week vrij en zal het overal superdruk zijn, ja, nog drukker dan gewoonlijk:-). 1 oktober is ook de dag van alle parades. De beveiliging staat dus overal op scherp.

Je zou denken, dan neem je de volgende halte met de metro en ga je vanaf dat punt per voet, bus, tram, fiets, taxi? Nee, in Beijing is dit helaas geen optie. Een volgende halte betekent niet dat je terug kunt lopen naar het plein. Je zit dan gelijk in een ander deel van de stad. Dan maar terug naar het hotel en vanaf daar ‘take two‘....nu met de bus zo dicht mogelijk bij het plein zien te komen. De grote cirkel rondom het plein is afgesloten voor verkeer in verband met veiligheid.
Vanaf de laatste halte van de bus is het nog 30 minuutjes lopen naar het plein. Het was heerlijk weer dus prima!

En dan……het duurde even maar dan ben je ook ergens :-). Bij het plein moet je ook nog in de rij met heel veel dringende Chinezen. Dit is al een bijzondere ervaring op zich. En dan…….sta je midden op een plein wat, al is het echt maar een gewoon plein, toch een heel bijzonder gevoel geeft. Op dit plein kunnen één miljoen mensen staan en is het grootste plein ter wereld en een plein waarvan we allemaal de politieke lading kennen.

Via het plein kun je doorlopen naar ‘De Verboden stad’. Een portret van Mau hangt prominent boven de gevel, dit doet toch wel iets. Zeker voor de Chinezen zelf. De Verboden stad bestaat uit aaneengeschakelde pleinen met mooie tuinen en gebouwen. Ook hier is veel volk op de been. De eerste dagen in China moet je hier echt aan wennen. Er zijn zoveel mensen, iedereen dringt voor en wil als eerste ergens zijn. Wij zijn dit niet gewend, toch weten de Chinezen niet beter en is het goed om je hier aan aan te passen. Na een week ben je er aan gewend en merk je op dat je er zelf ook heel behendig in bent worden J.

Als je ‘de Verboden stad’ weer uit bent kun je daar wel een taxi nemen. Dit scheelt een hoop ellende voor de terugreis. Het was een hele onderneming maar ik het dit echt nooit willen missen.

Beijing is een heerlijke stad! Veel te zien en te beleven. Heel overweldigend de eerste dagen maar je past je automatisch aan. Aanrader om eens te bezoeken!

Foto's

be9a2.jpg
be9a2.jpg
Channeke