Togo reisblogs

Tokoloshe,

abytravel was er (tot 10 jan 2006) Gepost op 18 apr 116 reacties

Op éen van mijn reizen naar Benin en Togo hoorde ik het verhaal over de Togoloshe,die in grote delen van Afrika schijnen huis te houden. Deze kleine wezentjes, destijds voor mij vertaald als "kaboutertjes", maar waarschijnlijk beter te omschrijven als trollen, of met het Engelse woord "gremlins" worden in verband gebracht met allerlei onverklaarbare verschijnselen.
In tegenstelling tot de Nederlandse kaboutertjes zijn deze kabouters er niet om de mens te helpen, maar vinden ze het juist leuk die te treiteren. Kleine kinderen worden er wel bang mee gemaakt als ze stout zijn en menig volwassen vrouw zet haar bed op stelten om te voorkomen dat ze 'snachts zo'n kabouter als ongenode gast krijgt. Want dat schijnen deze kleine lieden ook te doen!.
De Tokolosh, meervoud Tokoloshe, is een klein , harig wezen , met een monsterlijk gezicht, sommigen zeggen dat ze hoorntjes aan de zijkant van hun gelaat hebben. Ze zijn de handlangers van heksen en worden door haar gebruikt om mensen dwars te zitten, soms omdat een kwaadwillende de hulp van zo'n heks heeft ingeroepen om iemand bang te maken of als straf voor slechte daden. Ze veroorzaken overal narigheid, van gebroken servies tot ziekte en soms zelfs dood.
Ze kunnen zichzelf onzichtbaar maken door het eten van behekste steentjes , maar ze kunnen ook de gedaante van een mooie jongeman aannemen, als ze het voorzien hebben op de sexuele gunsten van een jonge vrouw.
Vreemd genoeg spelen de Tokoloshe graag met kinderen en raken soms zelfs met ze bevriend. De familie is dan in alle staten, omdat ze bang zijn dat het kind door de Tokolosh zal worden ontvoerd.
Hoe kun je van deze nare wezentjes afkomen als je er mee te maken krijgt? Dat schijnt het beste te gaan door de feticheur of n'anga erbij te halen. die maakt dan een 'Muti" een soort toverdrank, waarmee de Tokolosh zijn onzichtbaarheid verliest en gedood kan worden.
Van mensen met de zgn "uilen-scarving" wordt beweerd dat zij weten waar de Tokoloshe zich schuilhouden en dat zij ze altijd kunnen zien. Zij kunnen ze ook door hun ogen aan je laten zien....
Helaas is het bij dit verhaal en de tozegging ze te tonen gebleven, dus wat er waar is van dit verhaal weet ik niet. Wel dat het een zeer hardnekkig verhaal is wat ook elders, zelfs in Oost en Zuid Afrika opduikt...

abytravel Positie 109 (12677 p.) Lid sinds 28-02-2011 Foto's en tips: 1603 Blogs: 27 Fans: 10

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Iemand met de uilen-scarving kan de Tokoloshe zichtbaar maken
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Op zoek naar het verleden in Anyox - deel 1
6 20
Gepost op 21 juni
Canada British Columbia
Allemaal Deuren (en ramen)
8 12
Gepost op 12 april
Nederland
Fietsen, fietsen en nog eens fietsen....
8 23
Gepost op 04 maart
Nederland

Reacties bij deze blog

vivelafem

Door: vivelafem • Geplaatst op

Hihi....wat verhalen wel niet kunnen doen! Leuk om te lezen.

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Ik ga meteen stofzuigen!
Leuk volksverhaal.

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Heel apart. Heeft hij ook met Legba te maken? Dat is ook een echte plaaggeest.

nita92

Door: nita92 • Geplaatst op

wat een apart verhaal, leuk om te lezen

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Ja ik ken hem ook uit Malawi, maar zo naar was die daar niet. Ook was het een wezentje met een langerekt gezicht (miereneter achtig) hoornachtige oren. Dunnen borstkast en een grote hangbuik met een uitpuilende navel. Een gedrogt dus! Ik heb een beeldje hier thuis. Wel grappig die folklores uit allerlei landen.
http://www.pix.dk/tokolosh.htm

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.