Oost Uganda

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oost Uganda image

Gorilla's in de mist van Uganda

Oost Uganda
Oeganda
Aalco

Gorilla's in de mist van Uganda

Eindelijk was het dan zover; we konden onze gorilla-permits gaan verzilveren, de expeditie naar de berggorilla's stond op het punt van beginnen. Halverwege onze rondreis door Oeganda waren we aangekomen in Kisoro, de uitvalsbasis voor een expeditie naar de zeldzame berggorilla's, in het grensgebied van Oeganda, Rwanda en Congo.

In de hele vroege morgen, nog voor zonsopgang, werden we naar Bwindi NP gebracht. Diep in de wouden kregen we instructies van wat ons te wachten. We maakten kennis met onze dragers (hadden we die nodig dan dachten we nog?) en kregen een soort van wandelstok voor op de steile hellingen. Dit bleek geen overbodige luxe kan ik inmiddels melden.

Onze expeditie bestond uit 24 mensen, te weten; 8 reizigers, 8 dragers, 4 gidsen en 4 spoorzoekers die in alle vroegte al de regenwouden waren ingetrokken op zoek naar de berggorilla's.

De tocht begon idyllisch; bergaf naar een dal met een kabbelend beekje die daar doorheen stroomde. Daarna begon de expeditie pas echt. Als ware berggeiten kronkelde we onze weg berg op en berg af steeds dieper het regenwoud in.
De dragers baande met hun kapmessen paden voor ons die nog niet bestonden.
Na een paar zeer intensieve uren kwamen we eindelijk aan op de plek waarvan de spoorzoekers via de 'walkie talkie' hadden aangegeven dat de gorilla's daar zouden zijn. Het expeditieleider gaf aan dat we stil moesten zijn, de rugzakken en de wandelstokken moesten laten liggen en dan door konden lopen.

We liepen nog door wat struikgewas en wat we toen zagen deed ons de zware tocht direct vergeten. Ik stond oog in oog met een Silverback en kan je zeggen dat dit een indrukwekkende verschijning is. Dit gorilla mannetje is de leider van de groep; wanneer hij rechtop staat en zijn armen omhoog heft dan voel je je echt heel klein. Je realiseert je onmiddellijk dat je in hun natuurlijke habitat bent.

Exact een uur mochten we bij deze gorilla groep blijven. En daar zit je dan diep in de regenwouden van Oeganda, letterlijk tussen een stuk of 20 gorilla's die gewoon hun dagelijkse ding doen, langs je heen wandelen en een metertje verderop gaan zitten kauwen op wat bladeren. Wat je noemt een 'once in a lifetime experience'...

Nadat we 's avonds terug waren in Kisoro hebben we met de anderen gegeten bij de haard in de historische 'Travellers Rest Lodge'. Hier verbleef ook Dian Fossey toen zij haar wereldberoemde onderzoek deed naar de berggorilla's. Het verhaal van Dian Fossey is verfilmd als 'Gorilla's in the mist'.


Als je écht iets bijzonders wilt ervaren ga dan naar Oeganda. Prachtige safari's, vriendelijke mensen en berggorilla's. Echt fantastisch!

Foto's

7be8a.jpg
7be8a.jpg
Aalco
e4950.jpg
e4950.jpg
Aalco
e4950.jpg
e4950.jpg
Aalco
eea57.jpg
eea57.jpg
Aalco
eea57.jpg
eea57.jpg
Aalco
5b637.jpg
5b637.jpg
Aalco
5b637.jpg
5b637.jpg
Aalco