Kibale Forest NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kibale Forest NP image

En dan sta je er opeens tussen in...

Kibale Forest NP
Oeganda
Noreen

En dan sta je er opeens tussen in...

Onze reis door Uganda was in alle opzichten bijzonder; het zien van de berggorilla's wint het natuurlijk van alles, maar ook de natuur, de mensen en het overige wildlife laten een onuitwisbare indruk achter. Zo ook ons bezoek aan Kibale Forest waar we hoopten om de chimpanzee eens in het wild te kunnen zien.

We hadden een groepsreis geboekt en 2 dames uit onze groep gingen 1 dag eerder op zoek naar de chimps. Ze hadden er 2 hoog in de bomen gezien en waren super blij dat ze de chimps gezien hadden. Natuurlijk hoop je dan zelf ook de volgende dag zoveel geluk te hebben.

Na de briefing zijn we Kibale Forest ingetrokken, al vrij snel verliet onze gids het redelijk begaanbare pad en baanden we ons een weg door het dichtbegroeide bos. Af en toe bleef je met een rugzak hangen aan de takken of struikelde je omdat je eigenlijk alleen maar naar boven aan het kijken bent. Om de zoveel tijd had onze gids contact met de andere gidsen of er al iets gespot was, maar het bleef spannend. Wel zagen we diverse kingfishers en colobusaapjes, maar na 3 uur hadden we nog geen glimp gezien van de chimps... De kans is ongeveer 90% dat je ze ziet. Maar het schijnt dat de groep die de dag ervoor op zoek was geweest in de middag er helemaal geen een gezien had. Tja, het blijven wilde dieren dus met zoiets moet je altijd rekening houden, maar leuk is het niet...

Maar het geduld werd beloond en opeens zagen we een kleine chimp hoog in de bomen naar ons kijken. En als je verder keek zag je de mama ook. Geweldig! Dit was toch waar je op gehoopt had. Veel foto's gemaakt en na een half uur zijn we doorgelopen. We hebben er nog 2 gezien in een andere boom, dus voor ons was het helemaal geslaagd. We liepen terug door de bossen. De gids voorop en ik er vlak achter. We sloegen een bocht om en opeens duwde de gids me weg en zei dat we ons moesten verstoppen achter een boom! Iets verderop liepen olifanten door de bossen. In de snelheid dat ik weggetrokken werd zag ik alleen de kontjes van ze, maar wat zijn ze groot!! En hoe makkelijk banen ze zich een weg door het dichtbegroeide bos! Toch wel een cadeautje om dit zo mee te maken.

We liepen door en alsof we nog niet genoeg verwend waren zagen we enkele chimps heel dicht bij ons op de grond zitten. Andere gidsen kwamen er met hu groepen ook bij, dus het werd wat drukker en de chimps besloten verder het bos in te trekken. Onze gids gebaarde ons ze te achtervolgen, nou die beesten lopen hard!! Als blinde paarden zijn we ze achterna gerend, springend over de takken, takken die in je gezicht slaan, en onze gids maar roepen "run, run"...

En opeens stonden we tussen een gigantische groep in. Overal waar we keken, links, rechts, boven ons, ze waren overal! Onder luid gekrijs klommen ze de bomen in en gingen daar heerlijk vijgen eten die ze vervolgens naar beneden lieten vallen. Je moest echt uitkijken dat je die niet op je hoofd kreeg. Steeds meer chimps kwamen aangerend, waaronder het alphamannetje. Wat een knoest! Daar krijg je wel respect voor en dat hadden de andere chimps ook. Toen het mannetje eraan kwam, schreeuwden ze allemaal uit volle borst! Ik kreeg er kippenvel van, zo mooi!! Ik heb geen idee hoe lang we tussen de chimps hebben gestaan, ik denk een uurtje, maar wat ging dat snel voorbij! We hebben echt geluk gehad om deze dieren zo goed in hun leefomgeving te zien!! Ik gun zo'n ervaring echt iedereen!

Foto's

9b705.jpg
9b705.jpg
Noreen
c1725.jpg
c1725.jpg
Noreen
e5004.jpg
e5004.jpg
Noreen