Centraal Uganda

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal Uganda image

Een school in Uganda met mijn naam!

Centraal Uganda
Oeganda
Annemaria

Een school in Uganda met mijn naam!

In januari 2006 was het dan zover: na de vele voorbereidingen, projecten, acties en vergaderingen vertrok ik met drie kerels (die ik nog niet zolang geleden had leren kennen) naar Uganda. Doel: meehelpen met het bouwen van een nursery school in Kabojja, zo'n 50 kilometer ten westen van Kampala. Een HBO studente heeft een kleine stichting opgericht, een stuk grond gekocht in Uganda en mensen verzameld om mee te helpen bouwen. Daar stonden we dan! Er was al een groepje twee weken eerder vertrokken en zij hadden al veel zwaar werk verricht: het omspitten van het gras, geulen uithakken voor de muurtjes van de fundering. Deze ruimtes volstorten met grond, dat uitvlakken, grote (echt grote) stenen erin sjouwen en die kleinslaan met een voorhamer. Alles met de kruiwagen en de schep.

Ons werk bestond vooral uit lijntjes maken en stenen overgooien. (En uitkijken dat je er geen op je schenen geworpen kreeg door even op net het verkeerde moment om te kijken.) Specie in een schaal van A naar B dragen en puin ruimen. Er waren verschillende Ugandese boys aangenomen (waarvan er één enige opleiding in dit vak had, maar iedereen bouwt daar zijn eigen huisje en is dus wel bekend met hoe en wat) en met elkaar hadden we de grootste lol.
's Avonds kwamen ze vaak bij ons gehuurde huis langs om met elkaar wat te drinken in de tuin bij kaarslicht, daar de stroom geregeld en op gezette tijden uitviel.

Enfin, er valt nog veel over dit project te vertellen, maar we maken even een sprong naar het heden. Ik heb nog steeds contact met twee van de jongens van de bouw, per e-mail. Kayongo Steven, even oud als ik. Vier kinderen, waarvan twee van hem (hij is gescheiden) en twee van zijn overleden zus. Geen opleiding, weinig werk. zolang het project duurde had hij een vast inkomen, maar aan alles komt een eind..... Mijn vriendin sponsort zijn zoontje, zodat die naar school kan. We krijgen met enige regelmaat bericht dat dan de een en dan de ander weer malaria heeft en dan hopen we maar dat het weer goedkomt.

De laatste twee mails hadden echter een verrassende inhoud, een vriend van hem had een school of project opgestart en of het mijn naam mocht krijgen..... Huh?
De tekst van het eerste mailtje daarover luidde:

Hi Annemarie,
Hope you are fine and the new year is still very ok.
How is school and the children?
Please a friend of mine has a school but we are proposing to put it in your names.
Please advise me.
Wish you all the best of luck.
Rgds,
KAYONGO STEVEN.


Dat was even een verrassing, dat ze überhaubt een project hadden opgestart! Super!
Mail twee na een aantal ophelderingsvragen van mijn kant:

Hi Annemarie,
Hope you are doing well and work is good, How is school and the children?
Actually i wanted to ask you and advise me whether it is possible to turn this child care centre into a big foundation with the aim of helping people who are lesadvantaged by giving them quality education at a subsidised fee/ free education.
And even to provide other activities which help the community at large.
so since you are in the Education sector and you are our good friend i would be very proud to name this foundation into your names as a sign of love and rememberence for the good work you are doing to teach the young generation.
The school has already started with a few children but we want to open up a chance to these youngesters such that they can also broaden their relationship internationally and even to explore more chances for sponsorship.
Convey my sincere greetings to the children that i love the all.
Please you can still ask me where you have not understood.
Wish you the best of luck.
Tot zien
KAYONGO STEVEN.


Oké, het is dus geen misverstand. Ik mailde meteen terug dat ik erg vereerd was!
Volgende mail:

Hi Annemarie,
Hope you are fine and work is good.
Sorry for delying to send you photos for the children as you had requested but the problem is we donot have our own CAMERA and we hired some one to do so, unfortunately the film got spoiled when power went off as they were editing them.
But we have taken other photos hope you will have them by next week.
We have not yet registered the foundation though the school has already begun.
But were with the view of making you to be our CO-ORDINATOR, have you accepted?
And we were with the view if ANGELA could accept to be our PATRON.
Please we are waiting for your advice.
Rgds,
KAYONGO STEVEN.


De wens om nog een keer terug te gaan is groot, ware het niet dat een ticket die kant op niet heel goedkoop is. Het moet er toch wel een keer van komen, ik moet toch zeker mijn gezicht laten zien bij een schooltje in Uganda dat mijn naam heeft! Hoe cool is dat!

Foto's

d9e86.jpg
d9e86.jpg
Annemaria
4b2da.jpg
4b2da.jpg
Annemaria
3f712.jpg
3f712.jpg
Annemaria