Bujugali watervallen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gorilla Tracking

--- BWINDI --- (in de titel staat een andere locatie, maar dat kan ik volgens mij niet meer aanpassen)

28 januari 2017 - Rushaga - Om 06:00 uur ging de wekker en de zenuwen waren enigszins aanwezig. Ik kan je vertellen; het is best wel spannend om aan een Gorilla Tracking te beginnen, waar je 600 US dollars voor hebt betaald in de wetenschap dat het zou kunnen dat je de Gorilla's niet tegen komt.. maar daar moest ik NIET vanuit gaan! Al met enige jaloezie had ik de foto's gezien en het verhaal aangehoord van een toerist die de dag ervoor deze trekking had ondernomen.

Ze hadden ons verteld dat we een lange broek (met voorkeur een wandelbroek) aan moesten trekken, goede wandelschoenen & een regenjas moesten meenemen, want het kan goed regenen in Bwindi (en handschoenen was ook wel handig zeiden ze; maar daar hadden we natuurlijk nooit aan gedacht..). Dus zo gezegd; zo gedaan. In eerste instantie moesten we ons verzamelen bij het 'verzamelpunt'. Wij hadden tijdens onze tocht bijna geen toeristen gespot, maar er leek ineens een blik toeristen te zijn los getrokken toen we daar waren. Ongeveer 50 toeristen zaten vol spanning het verhaal van de ranger aan te horen. Er zouden verschillende groepen gemaakt worden van maximaal 8 personen per groep en er zou gekeken worden naar de leeftijd van de toeristen en zo zou bepaald worden of je een lange tocht zou maken of een korte tocht. Toen wij ingedeeld werden en ik zo om mij heen keek, had ik al zo'n vermoeden dat wij een lange tocht voor de boeg zouden hebben.

Eerst moesten we een stuk in onze 4x4 rijden naar een punt en vanaf daar zouden we gaan lopen. De eerste 3 uur liepen we op een redelijk goed pad, wel heuvel op en heuvel af. Op een gegeven moment zeiden ze: "Nou we zijn er bijna, alleen we moeten wel even van het pad af" en als ze dat zeggen; dan gaat het voor je gevoel gebeuren! Ja we zouden er bijna zijn.. spannend! Nou dan duurt het nog wel even hoor.. de rangers gingen voor ons uit met een machete en hakten zo een pad door de jungle heen. Het werd me ook ineens duidelijk waarom het park Bwindi IMPENETRABLE forest heet, als je het over ondoordringbaar hebt, ben je in Bwindi wel aan het juiste adres laten we maar zeggen.

Aangezien wij ergens achteraan liepen had ik nog niet zo snel door dat de grote Silverback al voor onze neus stond. Nouja, voor de neus van de rangers. Toen één van de rangers vroeg: "Wil je ook wat dichterbij komen?" kon het enige antwoord natuurlijk JA zijn. De ranger stond ongeveer 3 meter van deze grote Silverback af en ik stond weer vlak achter de ranger. Wel op een hele steile heuvel kan ik je vertellen..) WAUW! Wat een belevenis.. Oog in oog met de Silverback en ik stond wel redelijk strak van de spanning! Snel werd de camera nog even overhandigd om even een goede foto te maken.. maar voordat ik er goed en wel klaar voor was om de foto te maken; stond de Silverback op, maakte echt heel veel lawaai en liep zo een paar passen in onze richting en ik vloog direct een paar meter naar beneden. Met een hartslag van 300 probeerde ik mezelf toch weer een beetje rustig te krijgen en de ranger zei nog tegen mij: "Je moet echt niet rennen, ik ken deze Gorilla's al mijn hele leven. Het enige wat ze nu willen laten zien is dat ZIJ de baas zijn". Nou, rennen kan ook niet hoor op zo'n steile heuvel, maar voor mezelf had ik al wel besloten dat ik niet meer op 3 meter afstand van dit imposante beest zou gaan staan.

Nadat deze Silverback nog 3 keer even moest laten zien dat hij de baas was, ging hij rustig zitten en begon hij te eten. In de verte zagen wij nog wel de vrouwtjes & de kleintjes, maar deze Silverback liet dat niet toe. Toen de Silverback eenmaal rustig ging zitten durfde ik ook weer wat dichterbij te komen. Vanaf toen mochten we ook een uur bij de Gorilla's blijven en echt waar; het is zo bijzonder! Ik kan het echt iedereen aanraden om dit te doen. Het is het geld dubbel en dwars waard.