Oeganda

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Oeganda image

Reisverslag roadtrip Oeganda - deel 2

Oeganda
Afrika
Sjak

Reisverslag roadtrip Oeganda - deel 2

Masaka

Vandaag wordt onze huurauto, een Toyota Landcruiser 4x4  met een tent op het dak, gebracht en gaat onze roadtrip daadwerkelijk beginnen. Na een korte uitleg vertrekken we. YESS samen op avontuur door Oeganda!!! We hebben nog wel een waarschuwing mee gekregen. Op onze vraag over het verkeer in Oeganda kregen we het antwoord: There is one rule, no rules!!


We rijden via de tolweg (M13) die ons om het hectische en altijd drukke Kampala leidt richting Masaka. De omgeving is erg groen wat men in eerste instantie niet zou verwachten van een Afrikaans

land. Maar Oeganda is anders. Onderweg bij Nkozi passeren we de evenaar. Na een korte stop zetten we onze reis voort naar Masaka


Eenmaal aangekomen bij de Campsite “Masaka cottages and campsite” hebben we 180 km gereden en zijn we 3,5 uur verder. Joseph ontvangt ons hartelijk en wijst ons de weg en zegt dat we moeten doen alsof we thuis zijn (daar krijgt hij spijt van hihihi). We zetten onze tent op (dit gaat erg snel zo voor de eerste keer), op een prachtig plekje onder een boom vol met paarse bloemen met een prachtig uitzicht en genieten de rest van onze avond van de rust, de heerlijke ambiance, de omgeving en elkaar.

Na een heerlijk ontbijt klappen we onze tent op. Ook dit gaat erg vlot. In 10 minuten hebben we alles ingepakt en vertrekking richting Lake Mburo een tripje van ongeveer 130 km. We rijden allerlei authentieke dorpjes voorbij. Elk dorpje heeft zijn eigen handelswaar, bananen, matokeh, houtskool, Talapia, groente en fruit, krukjes, rieten matten, enz

 

Lake Mburo

Na een leuke rit komen we bij de ingang van Lake Mburo National Park. Lake Mburo National Park ligt in het zuidwesten van Oeganda, 30 kilometer ten oosten van Mbarara. Het park is circa 370 km2 groot. Na het betalen van de entree rijden we naar Camp 2. Dit is een ruime camping aan het meer met toiletten en een klein restaurantje. Wij zijn de enige kampeerders op de camping dus plaats genoeg. De tent plaatsen we onder een grote waaierboom aan de rand van het meer. 

We klappen onze campingstoelen uit, trekken een koud biertje open en genieten van ons prachtige uitzicht. Al snel krijgen we gezelschap van drie hippo’s!! Veel geproest, gebruis en gegrom en drie nieuwsgierige blikken. Fantastisch, drie hippo’s voor onze neus op nog geen twintig meter afstand. Zo mooi!!!!!!! We genieten nog een tijdje van elkaar. De nijlpaarden houden het voor gezien en verdwijnen onder water en wij hebben inmiddels honger en gaan een hapje eten.

Rond zeven uur worden we wakker door het geritsel van de apen in de boom waar onze tent onder staat. We ontbijten voor ons tentje en hebben het plan om met de boot van acht uur Lake Mburo op te gaan. Maar zoals een goed Afrikaans gebruik is er om acht uur geen boot te bekennen. Volgens de eigenaar van het restaurant vertrekt er ook een boot om 10 uur. We beslissen om deze boot te nemen. We klappen alvast   de tent in en drinken nog een bakkie koffie in het restaurant. Rond half tien komt de bootsman met de mededeling dat wij voor dit moment de enige passagiers zijn en dat de prijs dan 120 dollar voor ons beiden is. Als er meer dan vier passagiers zijn wordt de prijs 30 dollar pp. We vinden dit toch wel stevig aan de prijs en besluiten zelf lekker rond te gaan rijden en onze eigen game-drive te doen. 

Onderweg naar het toilet komt een enorme baviaan aanlopen, een Alpha mannetje. Daarmee willen we geen confrontatie en besluiten de auto maar ff te halen en met de auto naar het toilet te rijden. Als we bij het toilet aankomen is de baviaan in geen velden of wegen te bekennen. Zit hij soms in het toilet? We gaan voorzichtig op onderzoek uit. Toch wel spannend!!. Maar de baviaan is verdwenen en wij kunnen toiletteren. En beginnen aan onze gamedrive.

Het is meteen volle bak. Impalas, wrattenzwijnen, zebra’s, bavianen, buffels, giraffes allerlei vogels, zoals een African Fish Eagle (visarend), een Lanner Falcon (lanner valk) met een net gevangen prooi in zijn bek en nog veel meer moois. Echt een geweldige wildlife dag. Het besef dat we al zoveel dieren hebben gezien op onze eerst game-drive is gewoonweg fantastisch. Rond vier uur zijn we terug op de campsite en zetten de tent weer op, nemen een douche en zitten nog een tijdje voor de tent genietend van de omgeving en een lekkere koude Tusker.

Terwijl ik mijn fotogear klaarzet voor een mooi plaatje van de zonsondergang en Natasja zit te lezen bij de tent wordt in een paar seconden tijd onze proviand uit de auto gekaapt. Een stel brutale, gehaaide apen gaat er met ons ontbijt voor de volgende dag van door. We moeten er enorm om lachen!! 

Na onze broodroof is het s’morgens krackers eten. Een noodrantsoen wat we naast water en een aantal andere zaken altijd bij ons hebben. In geval van nood, verdwalen of broodroof is dat altijd handig.

 

Foto's

Camping in Masaka
Camping in Masaka
Sjak
Zonsondergang in Masaka
Zonsondergang in Masaka
Sjak
Giraffes in het NP Lake Mburo
Giraffes in het NP Lake Mburo
Sjak
Een prachtige plek aan Lake Mburo
Een prachtige plek aan Lake Mburo
Sjak
Erg nieuwsgierig!!
Erg nieuwsgierig!!
Sjak
Een brutale aap
Een brutale aap
Sjak
Afrikaanse visarend
Afrikaanse visarend
Sjak
Broodrover!!
Broodrover!!
Sjak