Zuid Niger reisblogs

De kamelen race.

PaulineE was er (tot 05 okt 2009) Gepost op 22 feb 1010 reacties

De kamelen race.

“Je dit un deux trois …….go”, legt onze gastheer uit. “C‘est bon?”, vraagt Youri.
“Qui”, antwoorden we.
Hij draait zich om en zegt ”un deux trois” en weg zijn ze.

Oké, waar het begon. Stipt half zeven. Op de laatste dag van het Geerewol festival. De zon komt net op en het licht is prachtig. Bas en ik stappen in de landcruiser bij Djingdo. Onderweg pikken we zijn broer Youri met zijn gevolg op. Rustig rijden we door de broese. Het beginpunt van de race ligt zes kilometer buiten het dorp. In de auto wordt druk gespeculeerd en gegokt. De spanning is groot en wij lijken vergeten. Onderweg pikken we steeds meer mensen op, het is een vrolijke bende met een hoop gelach.
De kamelen volgen een andere weg . Als we het startpunt naderen lopen de gemoederen op. Voor de Toyota geheel tot stilstand gekomen is rolt iedereen al naar buiten. In de frisse ochtendlucht wachten we tot de deelnemers gearriveerd zijn.
Tussen de stekelige struiken komt een kudde geiten te voorschijn, achter hun verschijnen de eerste kamelen en hun drijvers. Ze verzamelen zich rond Youri en maken een onrustige indruk. De dieren dribbelen onrustig en hun berijders laten ze korte bochtjes draaien, zo dicht mogelijk om Youri en de rest van de notabelen.
”Un deux trois”.
We springen in de rijdende auto en trekken haastig de deuren dicht. De race is begonnen. Alles is geoorloofd. Veel kamelen worden voortgetrokken door paarden. Het is een oneerlijke strijd . Dat weten ze zelf ook, maar het gaat duidelijk om het meedoen, de winnaar is vast al bepaald.
De auto is gevuld met gelach, gegil en zweet. We rijden achter de broer van Djingdo en Youri, die op een paard een kameel voorttrekt. De lippen en poten van het dier zwabberen heen en weer. Grote vlokken kwijl vliegen rond de kop van de kameel. Djingdo let alleen maar op de het tweetal en rijdt dwars over , en door alles heen.
“Wordt er gecontroleerd op doping?”
De vraag wekt alleen maar nog meer hilariteit op. Foto’s maken of filmen is onmogelijk, want iedereen hangt over elkaar heen. Dat we nog niet tegen een acacia aangereden zijn.
Bij aankomst is het volstrekt onduidelijk wie gewonnen heeft. Na een verhitte discussie staan de eerste zes en de laatste klaar voor de foto. Maar dan breekt de discussie opnieuw los over de nummer vijf en zes.
“C‘est un problem”, verteld Youri en hij kijkt zorgelijk met een knipoog.
Om het op te lossen stellen we voor dat ze samen de race over doen over de afstand van een kilometer. Youri stemd lachend in en laat de twee opnieuw racen. Nu kan iedereen duidelijk zien wie gewonnen heeft. Er is grote pret en eindelijk kan de prijs uitreiking plaatsvinden. De laatste krijgt een stuk zeep om het stof van zijn kameel af te wassen.

©Pauline

Verder lezen:
op reis met juffrouw Jannie

PaulineE Positie 4828 (0 p.) Lid sinds 22-02-2010 Foto's en tips: 70 Blogs: 7 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

De truc met de truck
4 1
Gepost op 03 juli
Soedan
De Parade
0 4
Gepost op 01 augustus
Australië Victoria
Bij nader inzien
0 3
Gepost op 27 juli
Nederland Zuid-Holland

Reacties bij deze blog

droomreis

Door: droomreis • Geplaatst op

Leuk en vlot geschreven. Leuk om dit van zo dichtbij mee te maken.

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Hah, wat een heerlijk verhaal. Mooi en boeiend geschreven, ik heb het in een ruk uitgelezen. Erg leuk!

leonvanmaenen

Door: leonvanmaenen • Geplaatst op

Wat een leuke en levendig beschreven reiservaring van een bijzondere locatie. Het begin in het Frans wekte mijn nieuwsgierigheid. Heb er nooit bij stil gestaan dat het (blijkbaar) een Franse kolonie is geweest. In West-Afrika spreken ze in sommige landen Frans, in andere Engels. Van Niger wist ik dat niet. Leuk dat jullie dit verhaal met alle reisreporters delen.

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Prachtig beschreven avontuur. Kan zo in een reisboek! Heel bijzonder om dit meegemaakt te hebben...

kuiken

Door: kuiken • Geplaatst op

Wat een leuk verhaal, erg leuk geschreven.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.