Timboektoe

'62207' door GrietBuis '62207' door GrietBuis

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Naar huis!

GrietBuis

2 vrouwen op weg naar huis in de avondschemering in Timboektoe.

'132849' door movos '132849' door movos

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Navigeren

movos

Toearegs kennen de woestijn op hun duimpje en zij kunnen immense zandgebieden doorkruisen zonder kaart of kompas. Ondanks alle nieuwe technologieën, zoals satellietnavigatiesystemen, navigeert onze gids zoals dat al eeuwenlang wordt gedaan en wat voor ons nog altijd een mysterie is. “Die kant op” zegt hij alleen, en dat is altijd goed

'497097' door noliko '497097' door noliko

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Touareg danseresje

noliko

Foto genomen tijdens een bivak bij de Touaregs . We werden daar onthaald bij een kampvuur waarbij plaatselijke leden van de stam dansen uitvoerden waar onder dit Touareg meisje .

'93540' door movos '93540' door movos

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Nieuwsgierig

movos

Al heen en weerschuddend op een kameel, krijg ik onverwachts gezelschap. Twee jongetjes in helgroene jurken lopen een tijdje met me op.

'93505' door movos '93505' door movos

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Touareg

movos

Touaregs: pezige, slanke mannen met een olijflkeurige huid, hun gezichten ingezwachteld in hoofddoeken. Normaal leven deze nomaden in de woestijn, maar in Timboektoe runnen zij de tent.

'411438' door ellez '411438' door ellez

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Onpeilbare blik

ellez

Woestijn in de buurt van Timboektoe.Ik breng er een nacht door onder de sterrenhemel op het erfje van een nomadenfamilie. Dit is de vrouw van het 4 kinderen tellende gezin. De hele tijd dat ik bij hen verbleef had ze deze onpeilbare blik op haar gezicht... heel intrigerend....

'460667' door CBurgstad '460667' door CBurgstad

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Vlechten

CBurgstad

Vanuit Mopti varen we met een pinasse (gemotoriseerde houten rivierboot) in 3 dagen over de Niger naar Timboektoe. Onderweg doen we diverse dorpjes aan en hier worden we elke keer heel gastvrij ontvangen, ook al is men totaal geen toeristen gewend. Op de derde dag bezoeken we o.a. het dorpje Kakonje en hier zien we deze dame in het blauw die een mat aan het vlechten is.

'137541' door movos '137541' door movos

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Raadsel

movos

De Niger is eeuwenlang één van de grootste geografische raadsels geweest. De rivier ontspringt in de tropische regenwouden op de grens tussen Siërra Leone en Guinee, slechts op 200 km van de Atlantische Oceaan. De Niger stroomt niet direct naar zee, maar gaat dwars door de savanne en sahel richting de Sahara. Pas bij Timboektoe bedenkt de Niger zich en buigt zich alsnog af. Na een tocht van 4000 km stroomt de Niger uiteindelijk aan de Nigeriaanse kust in de Golf van Guinee.

'139133' door afrika '139133' door afrika

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Jonge Toeareg in...Ti

afrika

Jonge Toeareg in Timboektoe

'185091' door pkoelewijn '185091' door pkoelewijn

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Mooie man, mooie...de

pkoelewijn

Timboektoe, een gedroomde stad midden in de woestijn. Zand in je sokken, zand in je brood en zand tussen je tanden als het een beetje waait. Toch is er nog iets meer dan zand. Bijvoorbeeld deze mooie man die aanklopt op deze mooie deur van een interessante bibliotheek. Weer eens wat anders dan zo'n "blauwe " man met een kameel.

'268925' door mulderlis '268925' door mulderlis

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Touareg in groen

mulderlis

Timboektoe is de stad van de Touareg. Deze woestijnnomaden staan bekend om hun blauwe gewaden. Maar deze touareg had z'n best gedaan om bijzonder voor de dag te komen, in prachtig donker groen en rood afgemaakt met mooie sieraden...wat mij betreft een schitterende outfit!

'455170' door CBurgstad '455170' door CBurgstad

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Opgestapeld

CBurgstad

Tijdens de boottocht over de rivier de Niger van Mopti naar Timboektoe, doen we met grote regelmaat kleine dorpjes aan. Kotaka en Saya zijn echte Peuldorpen. Op de markt is het heerlijk druk en er is heel veel te zien! Je komt ogen te kort! Deze vrouw kwam ons tegemoet met een stapel schalen, gemaakt van kalebassen, op haar hoofd. Onvoorstelbaar dat het blijft staan!

'138742' door Mariama '138742' door Mariama

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Touareg op festival..

Mariama

Touareg op festival Essakane

'349633' door ellez '349633' door ellez

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Berberman

ellez

Timboektoe. 's Avonds na een warme dag loop ik met Sindouk, de man van de hoteleigenaresse richting de zandduinen in de woestijn in de buurt van Timboektoe. Hij isecht een man van de woestijn. Je ziet en voelt dat hij hier thuis is; het zit in zijn bloed. Op de foto 'zand' zie je hem in zijn zo geliefde omgeving. Hier is een portret van zijn door de zon gebruinde gelaat( voor zover zichtbaar dan...)

'406457' door ellez '406457' door ellez

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Nomadenvrouw

ellez

Tijdens mijn verblijf in Timboektoe, bezocht ik op een 2 daagse woestijntocht deze nomadenvrouw en haar gezin. Levend in een eenvoudige tent, samen met haar 5 kinderen en man binnen een kleine nomadengemeenschap in the middle of nowhere.....

'285052' door Willemien '285052' door Willemien

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Blauwe man

Willemien

In Timboektoe maakten we o.a. kennis met de Touaregs. Het zijn meestal lange statige mensen met gitzwarte haren, donkere ogen en een donkere huidskleur. Het zijn van oorsprong nomaden die leven in de Sahara. Ze dragen lange wijde blauwe gewaden en wikkelen vaak een sjaal om het hoofd die alleen de ogen vrij laat. In plaats van de vrouwen dragen hier mannen dus sluiers en omdat de blauwe kleur van hun sluiers en kleding op hun huid reflecteert, worden ze ook de "Blauwe mannen" genoemd.

'355176' door ellez '355176' door ellez

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Maaltijd bereiden

ellez

Timboektoe. Een jaar geleden was het er nog zo ongelofelijk vredig. Ik maakte er o.a. deze foto. De vrouw van Gedou, die mij begeleidde door de woestijn , is bezig met de bereiding van de maaltijd.

'339236' door papillonreizen '339236' door papillonreizen

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Voor Ali en alle...me

papillonreizen

Stil, aangeslagen en verdrietig na het horen van het vreselijke nieuws dat vandaag in Timboektoe drie toeristen ontvoerd zijn en een vierde het leven liet... Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden, de ontvoerden, hun familieleden, hun reisgenoten, onze goede vriend Ali (links op de foto) en alle mensen in Timboektoe, die vandaag meer dan ooit jullie steun en positieve gedachten nodig hebben!

'350264' door ellez '350264' door ellez

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Sluier

ellez

De sluier, Ongeluk, zevenmaal ongeluk, voor de man die zijn mond toont, zijn mond die een onzuivere put is bewoond door de demon van de tong, zijn mond die heilig is bewoond door de engel van het woord. De wet van de sluier is mijn gids op de weg van zand en stenen waar eenieder langskomt met zijn karavaan. De wet van de donkere sluier is voor mij helderder dan het licht, de wet die gebiedt het gezicht te verbergen voor de woede, de trots, het lijden, de liefde en zelfs voor de dood. ( Toeareg gedicht)

'412747' door ellez '412747' door ellez

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Oude toeareqman

ellez

Tijdens een van mijn wandelingen door Timboektoe werd ik uitgenodigd in de tent van deze Toeareq , die aan de rand van de stad woonde, samen met zijn familie. Het werd een bijzondere ontmoeting van traditioneel theedrinken, praten met handen en voeten en vooral door veel paar ogen aangekeken worden... Vraag me vaak af hoe het ze vergaan is na alle onrust daar...

'248293' door Willemien '248293' door Willemien

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

BEDANKT RR

Willemien

Het is erg leuk om zo nu en dan een blog te schrijven. Nog leuker is de respons om te worden gewaardeerd als blogschrijver van de week. Ik wil jullie dan ook hartelijk bedanken met deze foto van een inwoner van Timboektoe, voor alle reacties op mijn blog en de felicitaties. Ik beleef veel plezier aan de site en zal zeker nog eens een stukje schrijven over de ervaringen in de wereld die ik als bijzonder heb ervaren.

'225305' door onderdijk '225305' door onderdijk

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Touareg

onderdijk

De Touareg mannen gaan prachtig gekleed in hun lange gewaden. De tulbanden bestaan uit lappen stof van 6 meter lang, die op een snelle, kunstige manier tot een tulband worden gevormd.

'444200' door ellez '444200' door ellez

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

My home is my castle.

ellez

Een km of wat buiten Timboektoe. Mijn verblijfplaats voor de nacht bij Gidou en zijn gezin. Hun enige bezit is deze tent met wat matrassen en kookspullen. Buiten scharrelen een paar magere geiten en graast een dromedaris.Mijn slaapplekje was buiten achter het blauwgroene zeil. Een meer vredige plaats als deze heb ik nog nooit gevonden... Dit in schril contrast met de situatie daar op dit moment. Ik vrees voor Gidou en zijn gezin...

'552531' door ellez '552531' door ellez

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Voor de moskee

ellez

Een oud beeld in een nieuw jasje, of net andersom...? Mali, Timboektoe.. Mooie herinneringen aan deze bijzondere stad met zijn zandstraten, lemen huizen en moskeeën. Zo onbereikbaar nu.Hoe zou het de mensen daar nu vergaan?