Dogonland reisblogs

Wandelen in Pays Dogon

Willemien was er (tot 23 nov 2010) Gepost op 23 mrt 107 reacties

Wandelen in Pays Dogon.
Een klein groepje Europeanen wandelt in een volkomen andere wereld. Mali, Pays Dogon, een gebied dat nog helemaal oorspronkelijk is. De zon is in de vroege morgenuren opgekomen. We wandelen vroeg op de dag, want rond het middaguur wordt het voor ons te warm. Links de hoge bruine rotswand van de Falaise de Bandiagara. Er zijn hier geen wegen, die pistes worden genoemd in Mali. We wandelen op vastgelopen zanderige paden. Links van ons sorgumvelden waar de stengels van het gewas nog staan maar de aren zijn geoogst. Even verder is ook gierst geoogst. 2009 is een goed oogstjaar voor de Dogon. Koeien en geiten doen zich tegoed aan de resten van de oogst. De regen kwam laat dit jaar maar hij kwam en ook overvloedig. In de komende maanden zal er geen honger zijn in dit Sahelland.
Even is het groepje wandelaars vooruit gelopen. Je waant je nu de enige vreemdeling in dit landschap die het bekijken waard is. Donkere vrouwen in kleurige kleding en met manden op hun hoofd kijken je lachend en soms een beetje meewarig aan. Een stap opzij voor mannen en jongens met ossenwagens en ezelkarretjes. Je krijgt aandacht, een eenzame tubab. De ervaring is bijzonder en vierdimensionaal: het geluid van de mensen en dieren om je heen, de reuk van de aarde en het vee, het beeld van het bruine landschap, de lemen huizen en graanschuurtjes met daartussen de kleurige bevolking en het gevoel van de brandende zon op je lichaam.
Ca va? En als antwoord: ca van bien, merci! Steeds opnieuw die vriendelijke groet in het frans, ooit de taal van de kolonisten. Al lopend door dit immense landschap krijg je het gevoel ver, ver weg te zijn, in een land dat zo anders is en waar gejaagdheid nog niet de overhand heeft gekregen.
De kleine dorpskinderen met trommels van voedselblikken wachten ons op alsof vierdaagse wandelaars binnenkomen. Enthousiast trommelen ze er op los. Ze hebben plezier en rollen lachend om ons over de grond. Ook de ouderen kijken ons met belangstelling aan. Opnieuw die groet. Een paar kolanoten wisselen van eigenaar. We zijn welkom!
Vermoeid lopen we het dorpje binnen waar we onze rugzakken afdoen en ons neer vleien in de schaduw op het dak van een lemen huis. De brandende zon staat nu hoog aan de hemel. Een biertje en wat eten. Ik wordt er slaperig van. Nog even zie ik de gebeurtenissen van die morgen aan me voorbij gaan. Dan wordt het stil om me heen.
November 2009.

Willemien Positie 69 (24188 p.) Lid sinds 21-02-2010 Foto's en tips: 1141 Blogs: 11 Fans: 11
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Espanola (Galapagos) een eiland dat je nooit vergeet
6 18
Gepost op 02 mei
Ecuador Galapagos eilanden
Ghana, Afrika puur
4 12
Gepost op 10 april
Ghana
Wij gaan Ghana ervaren!
0 10
Gepost op 17 maart
Ghana Accra

Reacties bij deze blog

papillonreizen

Door: papillonreizen • Geplaatst op

Mooie blog, Willemien!
Marianne, ben je inmiddels in Mali en in de Dogon geweest?
Ik ben helemaal verbaasd over te lezen dat de Dogon zouden proberen hun gasten veel geld te laten uitgeven. Zelf heb ik die ervaring totaal niet. Uiteraard willen de souvenirverkopers ook daar graag hun spulletjes verkopen, maar van onveilige situaties heb ik echt nog nooit gehoord!
Voor wat betreft de zwaarte van lopen in de Dogon: in de regel wordt er gelopen tijdens de koelere uren van de dag: 's ochtends en in de namiddag. De klim langs de rotswand kan pittig zijn, maar een goede gids zal altijd het juiste tempo voor zijn gasten weten te vinden en zorgdragen voor rustmomenten. Ook kun je zelf bij je gids aangeven wat er bij jou past.

marianneV

Door: marianneV • Geplaatst op

Hallo Willemien,
Wij gaan binnenkort, tijdens onze reis Mali, Burkina, Ghana, ook de trekking door het Dogongebied maken. Kun je me vertellen of de tocht erg zwaar is? Ik zie er een beetje tegenop. In een reisverhaal las ik bovendien dat de situatie daar wat gevaarlijk is omdat de bewoners er alles aan doen om de bezoekers geld uit te laten geven.
Heb jij ook die ervaring?
Vast bedankt voor je reactie!
Marianne

lcjongman

Door: lcjongman • Geplaatst op

Je krijgt zo zin om daar heen te gaan, weg uit een jachterig Nederland.

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Schitterend geschreven, je schrijft erg beeldend. Hopelijk blijft het daar zo oorspronkelijk. Dit wordt mogelijk onze volgende bestemming. Heb jjij de wandeltocht als zwaar ervaren of viel het mee? Is het veel klimmen of juist redelijk vlak?

schenkel

Door: schenkel • Geplaatst op

Wat een ervaring moet dat geweest zijn.IS dat niet heel erg zwaar zo,n tocht??? Heel mooi beschreven.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.