Masai Mara NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Is er gevaar?

Masai Mara NP,
Kenia


We hadden op internet gezien dat er een cheetah met 6 jongen rondliep in de Masai Mara ten oosten van de Mara rivier. Het park is in totaal ongeveer 1.500 km2. Niet echt groot voor een park, maar wel groot om deze specifieke cheetah te vinden. Via navraag bij andere gidsen wisten we dat we in de buurt waren. Op een gegeven moment kwam ze aanlopen met inderdaad 6 nog erg jonge welpen. Ze werd lastiggevallen door een jakhals paartje, want kleine cheetah's hebben veel vijanden. Sommige arenden plukken ze gewoon van de grond, maar alle andere katten doden ze ook als ze de kans krijgen.
Moeder zocht een iets overzichtelijker plek op een termietenhoop. De jongen dromden om haar heen. De jakhalzen bleven mog even rondhangen, maar werden scherp in de gaten gehouden en dropen af. Ook had moeder zo een mooi uitzichtpunt om de omgeving te scannen op prooi. Voldoende eten voor haarzelf en voor de melkproductie is misschien nog wel een groter gevaar voor het overleven van de kleintjes.
Twee dagen later lukte het nogmaals om haar te zien. Ze was toen één van haar jongen kwijtgeraakt. Zo snel kan dat gaan.