Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mursi moeder met kind

Omovallei,
Ethiopië


De Mursistam woont in het zuidwesten van Ethiopië. Het is wellicht de bekendste primitieve stam in dit gebied. Dit komt vooral door de lipschotels van de vrouwen en "groeten uit de rimboe" van de TV.
De stam woont wat afgelegen in het Mago NP een stuk van de andere primitieve stammen vandaan. De Mursi zijn gevreesd en berucht. In het verleden zijn bezoeken aan deze stam ook wel eens vervelend verlopen. Wij hebben daar geen enkele last van gehad. Uiteraard willen ze wel wat aan je verdienen en per persoon op een foto wordt geld gevraagd. Een vrouw 2 birr en een vrouw met kind 3 birr. Mannen vragen vaak wat meer, want zijn tenslotte meer waard. Een birr is overigens ongeveer 5 eurocent. Daarnaast moet er betaald worden voor een bezoek aan het dorp.
Wij waren maar samen en alles verliep erg rustig. Ze vinden ons wel vreemd en af en toe plukken ze een beetje aan je, bijvoorbeeld aan het haar op mijn armen, want dat zijn ze niet gewend.
Sommige mursi zijn heel erg versierd met allerlei (ijzeren) sieraden, terwijl anderen vrij sober er uit zagen, zoals deze vrouw met kind.