Ethiopië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ethiopië image

Ethiopië

Ethiopië
Afrika
Leeu

Verrekijker!

We gingen naar Ethiopie met het besef dat het geen luxueuze reis zou gaan worden, trekkend door 1 van de armste landen van Afrika. We sliepen een aantal nachten in een tentje omdat er geen onderkomens in de omgeving waren en dat was echt wildkamperen.
Het werd ons tijdens de reis al snel duidelijk dat je Ethiopie nooit alleen bent. Binnen no-time waren we omgeven door kinderen en elke keer waren we er weer verbaasd over waar de kinderen vandaan kwamen. De Ethiopische gids had ons geinstrueerd om vooral niets te geven als er gestopt werd, alleen als we vertrokken mochten we wat geven omdat hierdoor anders minder prettige situaties zouden kunnen ontstaan. Helaas heb je altijd mensen in de groep die zich daar niet aan houden met alle gevolgen vandien. Het bewuste stel werd er meerdere keren op aan gesproken, wat niet mocht baten. Er ontstond een soort stroom van pennen, schriften, ballonnen en stuitend genoeg geld; veel geld. Sinterklaas was er niets bij. Met als gevolg dat de groep vragende kinderen groter werd en het niet bij vragen bleef maar dat er geeist werd en zeg nou zelf wat zou jezelf doen?
Rijke westerlingen brengen je dit allemaal en dan vraag je toch meer, ja toch!
Op een goed moment van de reis werd er gepauzeerd en dan was het voor de dames altijd weer een probleem om je ergens, ongezien, terug te kunnen trekken voor een sanitaire stop. Zo ook deze keer: Het ritueel van Sinterklaas was al direct begonnen en er waren al een aantal kinderen aanwezig. Een dame dacht iets verder op haar sanitaire stop te kunnen houden. Helaas was er een meisje van een jaar of 9 haar gevolgd. Dit meisje had haar om pennen en geld gevraagd en niet gekregen. Kennelijk was dat toch niet de bedoeling en toen de dame met haar broek op haar enkels zat werd zij bekogeld met stenen waarvan er een aantal behoorlijk raak waren. Na hulp geroep van de dame kwam de gids haar te hulp. De rest van de reis was deze dame erg op haar qui vive, zodra er kinderen aangerend kwamen.
Je kunt zelf nog zoveel dingen regelen, in verdiepen, op letten of voorkomen maar soms kom je in de problemen door de onnadenkendheid van anderen. Dit is 1 van de redenen waarom wij het liefste zelf op pad gaan en niet in een groep.
Ethiopie was een prachtig land, maar je hebt de groep niet in de hand.
Uiteraard geldt hierbij ook: Als ik een goede verrekijker had gehad hadden we dit misschien kunnen voorkomen.