Amhara

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Apetrots

Amhara,
Ethiopië


De titel van deze foto is apetrots , omdat ik blij ben met de rode ster die ik vandaag gekregen heb. Op deze manier wil ik ook bedanken voor de vele leuke reacties die ik (nu al) gkregen heb.
De foto van deze mooi bavianen soort (de galada) is genomen in de Siimien Mountains in het noordwesten van Ethiopië. De hoogste top van dit gebergte gaat net boven de 4.500 meter uit. De gelada's komen alleen voor in Ethiopië. Deze gras(wortels) eter wordt ook wel rodehartbaviaan genoemd. Aangezien ze behoorlijk hoog in de bergen wonen hebben ze een dikke harige vacht tegen de kou. De mannetjes hebben daarnaast nog extra lange manen bij hun kop en op hun lijf. Hiermee is het veruit de mooist bavianensoort wat mij betreft.
De galada's leven in grote groepen bestaande uit meerdere families. Aan de rand van de groep leven de vrijgezellen, die er op uit zijn om de plaats van één van de dominante mannetjes over te nemen. Dit geeft af en toe onrust, maar verder gaat het er bij de groep zeer rustig aan toe. Zitten op hun achterste eten ze gras en "babbelen" ze er ondertussen lustig op los. Een fantastische belevenis.