Heilige Woud Ouidah

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nooit meer terug in Ouida

Heilige Woud Ouidah,
Benin


Meer dan drie eeuwen lang heeft de slavenhandel in Dahomey (o.a. Benin) plaatsgevonden. Miljoenen Afrikanen werden gedwongen vanuit het binnenland via de slavenroute, naar de kust te lopen vanwaar zij gedeporteerd werden om aan de andere kant van de oceaan op plantages te werken.
Wij liepen het laatste stuk (4 km) van de honderden kilometerslange slavenroute vanuit Ouida, waar de slaven in forten werden opgeborgen, naar het strand. Onderweg zie je de boom der vergetelheid. De slaven werden daar gebrandmerkt met het merk van hun toekomstige meester en moesten om de boom heenlopen, zodat zij hun afkomst zouden vergeten. Mannen liepen 9 keer rond de boom, vrouwen 7 keer. Koning Agadja van Dahomey plantte de boom van de terugkeer. Deze markeert het laatste afscheid. Als men drie keer rond deze boom liep, kreeg men de garantie dat de ziel zou terugkeren.
Tegenwoordig zie je langs de route verschillende kunstwerken staan, die voodoogoden uitbeelden. Hier zie je de driehoofdige god Dan, de slangengod, die de verbinding tussen geesten en mensenwereld onderhoudt. Dan brengt evenwicht en vrede.

De slavenroute eindigt op het strand bij een monument: La Porte du Non Retour, waar ook op 10 januari het Voodoofestival wordt gehouden. Op de poort is de reis van de slaven uitgebeeld en aan de zijkanten staan voodoobeelden die de terugkerende zielen van de slaven verwelkomen.
Waarschuwing: Loop de weg niet alleen, een van onze reisgenoten is er op een onoverzichtelijk gedeelte overvallen.

Bekijk ook