Benin

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Benin image

Benin - in mijn hart gesloten!

Benin
Afrika
Moniqk

Benin - in mijn hart gesloten!

Begin dit jaar maakte ik een georganiseerde reis door Ghana, Togo en Benin. Van deze landen heeft Benin de meeste indruk op mij gemaakt. De afgelopen weken heb ik meerdere foto's geplaatst en het bezig zijn met de foto's deed me beseffen hoe sterk ik Benin in mijn hart heb gesloten. Vandaar dat ik mijn ervaring graag wil delen met behulp van een korte blog.

Allereerst de mensen: Ze zijn kleurrijk gekleed en introvert, maar vriendelijk. Als ik ze bijvoorbeeld groette met Ofoin (fonetisch), kreeg ik altijd een glimlach en een vriendelijk woord terug. Natuurlijk ook als ik gewoon bonjour gebruikte....

Daarnaast de cultuur. De voodoo cultuur is zeer interessant. Door mijn bezoek aan het land heb ik het beter leren kennen. Desondanks is er nog veel een mysterie voor me, ondanks het lezen van het boek 'Voodoo in Afrika'. Het is ook erg bijzonder  hoe het christendom, de islam, Voodoo en Animisme zonder problemen naast elkaar kunnen bestaan. Zo vindt je in Ouidah de Python tempel tegenover de kerk. Men zegt dat velen overdag het christendom of de islam aanhangen en 's avonds de Voodoo tempel bezoeken. Of als bidden in de kerk niet helpt, ze toch maar naar de Voodoo  priester gaan. Het bezoek aan het Voodoo festival en de activiteiten, zoals een Engungun dans, daaromheen, maken een bezoek aan Benin extra de moeite waard. Dat is echter niet de enige periode waarop je het land kunt bezoeken.

Ten slotte het Noorden. Daar wonen mensen in zogenaamde Tata's. Dit zijn prachtige soort van kastelen, gemaakt van leem. Elke stam heeft weer net een ander type bouw. Ook hier vindt je veel goden bij de huizen en worden vele rituelen uitgevoerd. Dorpen hebben hoogwaardigheidsbekleders met bepaalde specialisatie als slangenbeten en chiefs zijn de 'baas' (maar worden door de hoogwaardigheidsbekleders geadviseerd). Daarnaast hanteren nog veel stammen gezichtstatoeages/kerven. Prachtig om te zien, al hoop ik toch voor de kinderen dat ze dit snel afschaffen. Mocht je in het noorden komen, dan is het zeker de moeite waard enkele dorpen te bezoeken. En te kijken hoe de plaatselijke pottenbakkers of Caritéeboter-makers werken.

Omdat het eten en het heerlijke tropische fruit (sappige ananas) ook nog eens goed zijn, kan ik alleen maar aanraden Benin een keer te bezoeken. Dan ben ik benieuwd of het land jullie hart ook heeft veroverd....

Foto's

Engungun dans
Engungun dans
Moniqk
Tata
Tata
Moniqk