Titicacameer

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Naar het eiland Taquile

Titicacameer,
Peru


Taquile is bij vele Peru-gangers een bestemming op het wensenlijstje. Het fraaie eilandje in het Titicacameer kun je vanuit Puno als dagtrip bezoeken, maar je kunt er ook overnachten.

De 'grote jongens' in het toerisme varen er tegenwoordig met snelle boten heen voor de eveneens 'snelle ervaring'. Jammer genoeg hebben ze - naar ik zelf heb mogen constateren - weinig respect voor de lokale bevolking en vaart diezelfde bevolking nauwelijks wel bij je bezoek als je met deze organisaties reist. Ze zijn in de haven van Puno behoorlijk 'agressief' aanwezig om je over te halen en zullen het niet nalaten je af te raden met de lokale bevolking in zee te gaan.

Wie juist wel een lokale ervaring wil, er iets meer tijd voor vrij wil maken en het belangrijk vindt dat juist de lokale bevolking welvaart bij het bezoek aan Taquile, kan er met die lokale bevolking heen. Hun boot is langzamer, waardoor je uitgebreid kunt genieten van de reis over het hoogstgelegen meer ter wereld en van het kleurrijke beeld van de mannen in hun traditionele kleding en mutsen en onderweg doe je de drijvende Uros-eilanden aan.

Omdat de lokale bevolking het beste wil voor hun eiland en hun kinderen, krijg je onderweg een A4-tje waarin je gevraagd wordt geen geld en cadeautjes aan hun kinderen te geven. Ze zijn zelf prima in staat om hun kinderen te geven wat ze nodig hebben en willen ze niet tot bedelaars laten verworden.

Wie op het eiland wil overnachten, meldt zich na de pittige klim naar boven bij de poort bij de 'balie', waar je toegewezen wordt aan een familie, die je meeneemt naar het logeervertrek bij hun huis. Soms kun je bij hen de maaltijd gebruiken of anders in het plaatsje in een van de restaurantjes.
Het is een bijzondere ervaring om er een nachtje te blijven, vooral omdat de meeste toeristen in de namiddag terugvaren naar Puno en het eiland weer terugkeert naar zijn 'normale' staat van zijn. En de prachtige zonsondergang en/of -opkomst krijg je er gratis bij!

Door rechtstreeks met de lokale bevolking zaken te doen, steun je de hele eilandgemeenschap, die als een soort cooperatie functioneert, waarin ieder zijn eigen inbreng heeft: de bootsbemanning, de gezinnen en ook de handwerkslieden, die je alom op het eiland ziet lopen, al spinnend en breiend. En in dit geval zijn het nou eens de mannen, die dat fraaie handwerk maken!

Veel plezier!