Galapagos eilanden Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Galapagosinwoners verdreven

Gepubliceerd: 07 okt 2009
0

De bevolking van de Galapagoseilanden stijgt enorm en de hoeveelheid afval stijgt evenredig. Daarom heeft de regering van Ecuador besloten het inwonersaantal in te perken.

Meer dan duizend Ecuadorianen zijn het afgelopen jaar uit de provincie gezet. Daar blijft het niet bij; de regering is van plan nog meer mensen van de eilanden te halen. Reden hiervoor is dat ze het unieke ecosysteem bedreigen.

Ecosysteem

Voordat de mens voet zette op de Galapagoseilanden, vierde het ecosysteem hoogtij. Diersoorten zoals de reuzenschildpad konden op een unieke wijze evolueren, omdat ze geen natuurlijke vijanden kenden. Daardoor kennen de Galapagoseilanden een groot aantal bijzondere inheemse dieren. De bevolking heeft het systeem behoorlijk ontregeld.

Wetenschappers

Wetenschappers uit binnen- en buitenland maken zich zorgen over de explosieve bevolkingsgroei. Onder andere olielekken, de vangst van schildpadden en haaien en de introductie van vreemde soorten als ratten en vee hebben de eilanden zware schade toegebracht.

Bevolking

In de loop der tijd zijn veel Ecuadorianen naar de eilanden getrokken om er aan de slag te gaan als visser of boer. Later werd het interessant om er in de toeristische sector te werken. In tien jaar tijd heeft dit gezorgd voor een verdubbeling van het aantal inwoners.

Beperking bevolking

De regering zegt alleen maar goede bedoelingen te hebben met het inperken van de bevolking. Er is echter veel protest over de hardhandige wijze waarop het beleid wordt uitgevoerd. Mensen worden opgepakt, in een vliegtuig gepropt en het eiland afgevoerd.

Woedend

De bewoners zijn woedend. Zij vinden het niet eerlijk dat arme burgers gestraft worden, terwijl Ecuador zelf nog miljoenen dollars blijft verdienen aan het toerisme.

Legale bewoners

Iedereen die er is geboren, mag er blijven wonen met partner, evenals de mensen met een werkvergunning en degenen die er voor 1998 ook al woonden. Wie hier niet aanvoldoet, moet de eilanden al dan niet vrijwillig vrijlaten.


Foto door saskia.reisreporter.nl

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.deel dit artikel met je vrienden:
Meer Ecuador artikelen
Handige Tips
De beste plekken om wildlife te fotograferen volgens experts

09 aug 2016, Wildlife fotograferen, het is een kunst op zich. Maar op welke spot moet je zijn voor de perfecte foto? Wij vroegen het aan twee Columbus Reisreporters die gespecialiseerd zijn in het maken van dit soort foto's.

4
Reisnieuws
Bijzonder: duiken met zeeleguanen

11 apr 2016, Wie de Galapagoseilanden alleen voor de schildpadden bezoekt, laat een andere bijzondere diersoort compleet links liggen. De eilandengroep is namelijk de enige plek op aarde waar de zeeleguaan voorkomt. Deze bijzondere leguanen leven uitsluitend v...

0
Reportage
De mooiste plekken van de Galapagos volgens de experts

25 feb 2016, Naar de Galapagos kom je in de eerste plaats voor de dieren. De vooraanstaande biologen en Galapagos geeks David Pearson en Frans Engelsma delen met ons hun favoriete reiservaringen en tips.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.