Op zoek naar oerijs image
PatrickF

Op zoek naar oerijs

Binnenkort vertrekt een groep wetenschappers op een bijzondere expeditie naar Antarctica. De opdracht: vind het oudste ijs ter wereld. De resultaten van het onderzoek moeten het makkelijker maken klimaatveranderingen te voorspellen.

Zoektocht naar het oudste ijs ter wereld
Wetenschappers, ingenieurs, piloten en ondersteunend personeel bundelen hun krachten om de expeditie in een gebied ter grootte van de Alpen tot een goed einde te brengen. Het team zal tweeënhalve maand doorbrengen in extreme weersomstandigheden - het kwik kan dalen tot min 40 graden.
De onderzoekers gaan proberen om 1,2 miljoen jaar oud ijs te vinden. Dit ijs bevat allerlei gegevens over grote klimaatschommelingen in het verleden en kan van grote waarde zijn om toekomstige veranderingen te voorspellen.
Het team zal daarnaast het geheimzinnige landschap dat verborgen ligt onder de immense ijskap in kaart proberen te brengen.
Volgens een van de initiatiefnemers is de tocht door Antarctica de grootste wetenschappelijke expeditie sinds 50 jaar. ‘Wij gaan de geheimen van Antarctica openbaren.'

Foto: Antarctica, rgbarendse.reisreporter.nl