Verenigde Staten Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Portland, Amerika

Gepubliceerd: 27 aug 2012
0

De groenste stad van de VS is red hot. Een levendige ondergrondse muziek- en kunstscene? Check. Fantastisch ruige natuur net buiten de deur? Check. IJskoud bier en dodelijke koffie? Check. Hippies, losbollen en vrijbuiters? Check, check, check. 'Mensen komen hier naartoe om aan de rest van Amerika te ontsnappen.'

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst: Mark Mackintosh, Fotografie: Brian Lee

Amerika voor groentjes

'Ik waarschuw je maar alvast: mijn huisgenoten zijn nogal merkwaardig.' Het zijn veelbetekenende woorden uit de mond van Leah, een begenadigd acrobate en mijn vroegere huisgenote uit New York. Een paar jaar geleden deelde ik met Leah, haar vriendin en circusartieste Kate en een manisch-depressieve kat een loft in Brooklyn. Elke woensdagavond verscheen er uit het niets een legertje trapezen en trampolines waar, zo leek het, half lesbisch New York zich op uit leefde. Ik was dus wel wat gewend. Maar toen kreeg Leah de kans van haar leven: een vast contract bij een acrobatische theatergroep. In Portland. Als arrogante, wereldvreemde New Yorkers moesten we dat even opzoeken in de atlas. Het bleek een stad van ruim een half miljoen mensen te zijn, aan de ruige, regenachtige noordwestkust van de VS. Binnen drie weken had Leah the Big Apple vaarwel gezegd en een huis gevonden aan de andere kant van het land. In de twee jaar die daarop volgden, verloren we elkaar uit het oog. Totdat ik voor mijn werk in Californië moest zijn en Portland op de kaart ineens héél dichtbij leek.

Op een stralende vrijdagmiddag sta ik dan ook, bepakt en bezakt, op Leahs veranda. Voor mijn neus staat een heuse vrijstaande familiewoning, compleet met voor- en achtertuin. Leahs ogen schitteren. 'In New York is een dergelijk paleisje voorbehouden aan miljonairs', leest ze mijn gedachten. 'Maar hier gaat het doorgaans om een straatarm stelletje ongeregeld!' Voordat Leah haar sleutel in het slot kan steken, wordt de deur opengedaan door een beer van een Aziatische vent met lang, vet haar en een legerjack en roze konijnenpantoffels aan. Leah doet het woord: 'Dit is Rengé uit Hawaï. Hij heeft een IQ van 160 maar werkt in een worstjesfabriek. Hij bivakkeert hier zolang hij niet weet wat hij met zijn leven aan moet.' Een luid keffende chihuahua springt achter de konijnenpantoffels vandaan. 'En dat is Simon, onze homoseksuele hond.' Ik kijk Leah vragend aan, maar krijg nul op het rekest. Simon vliegt spontaan op me af en klemt zich vast aan mijn benen, waar hij de hele dag niet meer van weg is te slaan. Ik sleep mezelf plus dierlijk aanhangsel naar de woonkamer, waar een tengere jongen met gemillimeterd haar, bescheiden baardgroei en een neusringetje van de bank opspringt. 'En dat is Alec', kondigt Leah aan voordat de jongen ook maar een woord heeft kunnen zeggen. 'De biseksuele transseksueel in ons huishouden.' Alec schudt glimlachend mijn hand. 'Dat is nog een beetje verwarrend voor Leah', legt hij uit. 'Toen ze hier kwam wonen, was ik nog een 'zij'. Inmiddels slik ik hormonen en zijn mijn dagen als vrouw geteld. Welkom in Portland!'

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Verenigde Staten artikelen
Reisnieuws
Bizar. Deze 7 landen bestaan niet écht...

24 feb 2017, Buiten de gebaande paden treden? Met deze zeven landen die niet officieel worden erkend gaat dat zeker lukken!

0
Reisnieuws
Skiër overleeft val van 45 meter en filmde alles

15 feb 2017, Stel je voor: je bent lekker zorgeloos aan het skiën en ineens houdt de berg op. Het overkwam deze pechvogel, die maar liefst vijfenveertig meter naar beneden kukelde! Gelukkig lag er zestig centimeter sneeuw. Zijn GoPro-camera filmde het ongeluk.

0
Reisnieuws
Tegenvallers! 's Werelds saaiste toeristische trekpleisters

07 feb 2017, Je kent het wel. Je gaat voor het eerst naar een stad of land en stelt je héél veel voor van een bepaalde bezienswaardigheid. Ten onrechte, want in werkelijkheid stelt het niets voor. Dit zijn onze tegenvallers. Wat zijn de jouwe?

1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.