Onderwaterkunst redt rif image
Koenthal

Onderwaterkunst redt rif

Mexico is van plan het grootste onderwatermuseum ter wereld te gaan bouwen in de Caribische Zee, vlakbij Cancun. Er zullen uiteindelijk zo'n vierhonderd beelden te water gaan.

Als locatie voor het Subaquatic Sculpture Museum is gekozen voor het West Coast National Park in Quintana Roo, op het Mexicaanse schiereiland Yucatan.

PH neutraal

De sculpturen moeten een deel van het grote aantal duikers lokken, dat nu de natuurlijke koraalriffen voor de Mexicaanse kunst bedreigt. De beelden zijn van PH-neutraal beton gemaakt, dat geen bedreiging vormt voor het zeeleven. Op de beelden zullen naar verwachting ook algen gaan groeien, die vissen zullen aantrekken.

Beschadigingen

Elk jaar wordt Quintana Roo door zo'n 300.000 toeristen bezocht, die veelal komen voor het bijzondere onderwaterleven. Dat brengt echter ook gevaar met zich mee. Duikers met weinig ervaring kunnen het koraal namelijk snel beschadigen door er met een flipper of zuurstoftank tegenaan te botsen.

Alternatief

Het is echter geen optie de koraalriffen ontoegankelijk te maken; toeristen die gelokt worden door de prachtige onderwaterwereld leveren de streek namelijk zo'n 25 miljoen euro per jaar op. De kunstmatige koraalriffen kunnen nu een prima alternatief bieden.

Herstel

Het is de bedoeling dat het koraal de kans krijgt zich te herstellen en het museum hoopt hierbij dus op deze manier een handje te kunnen helpen.

Kostenplaatje

Het museum opent volgende maand met vier levensgrote sculpturen. De totale kosten van het project bedragen zo'n 240.000 euro.

Columbus

Ondanks dat dit het grootste onderwaterproject is, is het geen nieuw idee. Zo is er ook onderwaterkunst in Grenada in de Cariben te vinden en voor de kust van Egypte bij Alexandrië. Voor meer foto's van de onderwaterkunst kun je kijken op pagina 25 van Columbus, editie 10.


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.