Martinique

Dit Caribische thuiseiland van onder meer de Carib-indianen heeft een roerige geschiedenis. In 1502 werd het ontdekt door Columbus, waarna het land eeuwen heen en weer werd gejonast tussen Frankrijk en Groot-Brittanië. Sinds de negentiende eeuw is Martinique een Frans eiland. Ingrijpend was ook een vulkaanuitbarsting in 1902, waarbij alle mensen in de stad Saint-Pierre en de omgeving omkwamen. Inmiddels is de rust weergekeerd en als reiziger kun je op Martinique je hart ophalen als je houdt van dat relaxte Caribische sfeertje...

Martinique ligt ongeveer 700 kilometer ten zuiden van de Dominicaanse Republiek en behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Van noordwest naar zuidoost is het eiland ongeveer 60 kilometer lang. Met 1397 meter is de vulkaan Mont Pelée de hoogste berg van het land. Door de ligging op de grens van de Noord-Amerikaanse plaat en de Caribische plaat vindt er veel vulkanische activiteit plaats. Het noorden van het eiland is ruw en bergachtig. Het zuiden is stiller, beter te bereizen en vanwege de stranden ook populairder onder toeristen.

Samen met de eilanden Guadeloupe, Saint-Martin (het Franse deel van Sint-Maarten) en Saint-Barthélemy vormt Martinique de Franse Antillen. Fort-de-France is de hoofdstad van Martinique en is tegelijk een van de grootste steden in het Caribisch gebied. 

Zoals op bijna ieder Caribisch eiland kun je ook in Martinique uitstekend verschillende soorten watersport beoefenen. Maar ook op het eiland zelf zijn er volop mogelijkheden voor avontuur. De wegen buiten Fort-de- France zijn niet al te best, wat het extra avontuurlijk maakt om juìst de stad te verlaten. Route de la Trace is een uitdagende rit door het regenwoud en de bergen. Het levert geheid spectaculaire beelden op. Tijd om te relaxen? Dat doe je in La Savane. Dit grote stadspark leent zich uitstekend om van de zon te genieten en even lekker niks te doen. Aan de havenkant van La Savane zijn verschillende souvenirstandjes en standbeelden te vinden. Aan de noordkant vind je de drukke Rue de la Liberté.

Van de actieve bevolking op het eiland is 75% werkzaam in de dienstverlenende sector. Daarnaast zijn de landbouw en het toerisme een belangrijke bron van inkomsten.

Informatie over Martinique

Alle highlights van Martinique

Beste foto's & tips van Martinique

'507899' door RoyanvanVelse '507899' door RoyanvanVelse

Martinique

Martinique

Mountainbiken op het.

RoyanvanVelse

De verscheidenheid aan landschappen op het Caribische eiland Martinique is verbluffend en de ontdekkingsreis kun je te voet, te fiets of met de auto ondernemen. Martinique kent 140 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden en met een mountainbike kleine weggetjes ontdekken in de natuur is niet alleen inspannend maar vooral verrassend.Je merkt dan hoe gastvrij de bevolking is en je hebt dan ook de tijd om de Creoolse woningen in koloniale stijl met allerlei kleuren te aanschouwen. Rond het middaguur is het rustig en heet in de kleine dorpen waar je doorheen komt en de vele stranden bieden dan een welkome verkoeling.

'553252' door RoyanvanVelse '553252' door RoyanvanVelse

Martinique

Martinique

Enge beesten

RoyanvanVelse

De tropen zitten vol met enge beesten, dat weet ik inmiddels uit eigen ervaring. In de jaren dat ik in Afrikaanse landen woonde heb ik slangen, spinnen en schorpioenen in huis had, terwijl buiten nog grotere potentieel gevaarlijke dieren rondslopen. Maar ... een hagedis als deze, die rustig op de stam van een kokospalm zit, kan ik wel waarderen

'272851' door laura1990 '272851' door laura1990

Martinique

Martinique

Werken op de Antillen

laura1990

Deze zomer mocht ik genieten van de Antilliaanse cultuur waar chillen en laid-backen toch de hoofdkenmerken leken te zijn van het dagelijks leven. Ik geef toe dat dit wel eens tot kleine frustraties kon leiden, want als half-Nederlandse/half Franse wil ik nou eenmaal graag meteen kunnen afrekenen in de supermarkt zonder te hoeven wachten op het dagelijks gesprek tussen de caissière met de klant voor mij, en die daarvoor, en ook nog die daarvóór…Maar boven elke nationaliteit, ben je toch vooral een reiziger en die past zich aan.. het ging nu ook verder dan aanpassen, ik ging er in mee. En toen werden het chillen en laidbacken een stuk interessanter. Zo interessant dat ik wel ander half uur naar een tafereel heb zitten kijken, waarbij vissers met hun handen visnetten uit het water haalden. Elke gevangen vis werd individueel geïnspecteerd om vervolgens gehouden of weggeworpen te worden. Het leek op dat moment meer op een sociale bijeenkomst of een sport, een hobby. Maar elke dag stonden ze daar weer. Werken op zijn Antilliaans was op dat moment saamhorigheid. Een passie.

Praktische informatie over Martinique

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  januari t/m april
 • Internet extentie
  mq
 • Hoofdstad
  Fort de France
 • Aantal inwoners
  400.000
 • Oppervlakte
  1,9x Texel
 • Reistijd
  10:00
 • Talen
  Frans
 • Religie
  rooms-katholiek
 • Tijdsverschil
  6 uur vroeger
 • Tijdverschil
  6 uur vroeger
 • Telefooncode
  596
 • Voltage
  220
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, gele koorts
 • Aanvlieghaven
  Fort de France (FDF)
 • Nationale feestdagen
  21 juli Schoelcher Dag

Kaart van Martinique en omgeving