Spanje Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Lokale gebruiken: pas jij je aan?

Gepubliceerd: 07 mrt 2011
0

Er bestaan zoveel vreemde gewoontes over de hele wereld. Maar de vraag blijft: moeten we ons ook werkelijk aanpassen aan die gebruiken? Als je reist, wordt je vaak toleranter omdat je meer weet over bepaalde gebruiken. Toch zijn er een aantal gewoontes die veel avonturiers toch liever niet uitproberen. Hieronder volgen vijf lokale gebruiken die sommige mensen wat moeilijk kunnen slikken.

1.Geen toiletpapier

In veel delen van de wereld is het een gewoonte om met je linkerhand je achterwerk schoon te vegen. Aangezien je een hand drukt met je rechterhand, is deze methode hygiënischer. Maar schrik niet als je nergens een wc-rol kunt vinden: papier wordt vaak niet gebruikt. Voor ons misschien raar, maar het maakt alles wel een stuk ecologischer. Met een vinger en wat water is je achterkant in enkele seconden weer schoon.


2. Huisdier op je bord

Het leuke aan reizen, is dat je verschillende lokale gerechten kunt uitproberen. Maar soms gaat het er echt wel over. In sommige delen van de wereld krijg je hond of kat voorgeschoteld. In onze westerse cultuur worden honden en katten als huisdieren gezien. Dit maakt het voor ons vaak moeilijker om een hap door onze keel te krijgen. Ook insecten zijn een echte delicatesse in verschillende landen. Zelfs rattensoep staat op de menukaart. Eet smakelijk!

3. Discriminatie?

Zijn vrouwen gelijk aan mannen of zijn er nog steeds verschillen? Veel culturen denken aan de vrouw als een lustobject of een eigendom. Het noorden van India staat aan de top van de lijst met landen waar locals vrouwelijke reizigers lastigvallen. Dé truc bij Indiaanse mannen is 'per ongeluk' tegen een vrouw aan te lopen en die dan even te betasten. Als je naar het zuiden van India trekt, komt het zelden tot nooit voor.

4. God, heilig man!

Wij nuchtere Nederlanders hebben het niet constant over ons geloof, maar in een land als Amerika wordt God soms in bijna elke zin aangesproken: 'Ik wil graag God bedanken voor mijn touchdown'. Amerikanen zijn het gewend om God bij alle aspecten van hun leven te betrekken. Als je hem niet in je leven betrekt, mag je van geluk spreken dat je de dingen krijgt waar je naar verlangt. Pas op dat je hier niet zomaar god vervloekt; het wordt door sommigen nog steeds gezien als een doodszonde.

5. Ssssst!

Spanje is een mooi en zonrijk land, dat erg populair is onder toeristen. Maar als jij je in de trein als stoort aan kletsende reizigers, dan kun je op vakantie een bezoekje aan de bioscoop maar beter overslaan. Spanjaarden hebben de gewoonte om lekker bij te praten tijdens de film. Waar wij niet snappen waarom je geld uit zou geven aan de bioscoop om dan tijdens de film een koffieklets te houden, is het hier toch echt volkomen normaal. Zelfs in de opera moeten Spanjaarden praten. En dat wordt nog verergerd door het feit dat ze niet naar elkaar luisteren en gewoon door elkaar beginnen roepen.


Vind jij dat je je altijd aan moet passen aan lokale gebruiken of gaan sommige handelingen jou ook te ver? Deel je ervaring met de redactie!


Hoofdbeeld door: Suus71.reisreporter.nl
Foto door: Reismoeke.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Spanje artikelen
Video
Mustsee: Columbus reporters in Valencia

29 sep 2016, Columbus Reporters Lars van der Waarden en Kas Nortier zijn met zijn tweeën op pad geweest naar Valencia voor een mooie reportage. Ze lichten alvast een tipje van de sluier op van wat ze daar hebben meegemaakt en tonen ons de schoonheden van de s...

0
Reisnieuws
Je bent niet de enige: reisblunders van de redactie

29 sep 2016, Een blunder tijdens het reizen is snel gemaakt, hoe veel reiservaring je ook hebt. Gelukkig zijn het achteraf vaak leerzame momenten, waar je later met een lach aan terug kunt denken. Ook wij van de redactie maken weleens een foutje. Is jou zoiets...

1
Reisnieuws
Yes, de zonnigste winterbestemmingen dichtbij

02 sep 2016, Niet te lang vliegen en toch naar een zonnige bestemming? Dit zijn de favoriete winterparadijsjes van de Columbusredactie, van dichtbij tot iets verder weg.

1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.