Lissabon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lissabon image

Lissabon - Stad van 7 heuvels

Lissabon
Portugal
Sanderruben

Lissabon - Stad van 7 heuvels

Lisboa, Lisboa, zoals Lissabon in het Portugees heet en gelijk aan één van de bekendste fado liedjes. De stad, ook wel “witte stad” genoemd, is gebouwd op 7 heuvels en ligt aan de riviermonding van de Taag, zo’n beetje in het midden tussen noord-en zuid Portugal aan de kust. De stad is onderverdeeld in een aantal wijken, zoals Baixa, Alfama, Bairro Alto en Chiado, maar ook Belém bijvoorbeeld, dat net even een stuk verder ligt. Daarnaast is er een verschil tussen de benedenstad en de bovenstad, die op sommige plekken bereikbaar zijn met een lift, de Elevador Santa Justa bijvoorbeeld of de Elevador da Glória.

We starten in de benedenstad Baixa en wel op het Praça do Comércio, het paleisplein van Lissabon, dat jarenlang gebruikt werd bij alle belangrijke gebeurtenissen in de stad. In het midden van het plein staat het standbeeld van Dom José I. Aan het ene uiteinde van het plein stroomt de rivier de Taag en is een klein strookje strand te vinden. Aan de andere kant loop je onder de triomfpoort door de Rua Augusta in, een straat waar je verschillende winkels, restaurants en straatartiesten vind. Als je goed kijkt zie je de straten bestraat met verschillende “azulejos”, traditionele Portugese tegeltjes. Aan het begin van de straat vind je het museum van mode, dat gratis bezocht kan worden. Wanneer je aan het einde van de Rua Augusta bent loop je langs 2 pleinen, het Praça da Figueira en Rossio, verder is hier nog de Igreja de São Domingos te bezichtigen.

Wanneer je na het plein linksaf slaat langs het Estação de Rossio (Rossio treinstation, waar vandaan je overigens de trein kan nemen naar Sintra, waar ik later in dit artikel op kom), kan je hier de trappen omhoog nemen naar de wijk Bairro Alto, die bekend staat om zijn smalle straatjes, bistro’s, restaurantjes, boetiekjes en vooral s’avonds het drukke uitgaansleven. Overdag kan je hier de Igreja São Roque bekijken, waarbij ik zou adviseren om dit aan het einde van de middag te doen. Vanuit hier is het Miradouro de Santa Catarina gemakkelijk te bereiken, waar zich vooral aan het einde van de middag veel lokale mensen verzamelen om hier een biertje te drinken en gezellig met elkaar bij te praten. Er staat een kiosk waar je drinken kan kopen, waaronder plastic bekers Super Bock-bier, neem hierna plaats op één van de betonnen blokken en geniet van de ondergaande zon en het uitzicht over de Taag, de Ponte 25 de Abril en op het Jezus beeld aan de overzijde van de rivier. Wanneer de zon onder is, is het tijd om de smalle straatjes van Bairro Alto te ontdekken, dat nu tot leven komt. Bekijk de verschillende boetiekjes, stap een wijnbar in en ga later op de avond bij één van de vele restaurantjes een hapje eten op de vaak schuin aflopende straatjes versierd met kleurrijke slingers. Een leuke wijnbar is bijvoorbeeld Garrafeira Alfaia (www.garrafeiraalfaia.com), waar je verschillende Vinhos e Petiscos kan proeven, in een Portugese sfeer en een ingang met prachtige Portugese azulejos.

Wanneer je vanaf de wijk Bairro Alto naar beneden richting de Taag loopt, kom je langs de wijk Cais de Sodré. Deze wijk is een oude hoerenbuurt, die volledig in verval was geraakt. Totdat de gemeente besloot de buurt te renoveren. Het heeft een behoorlijke smak geld gekost, maar de wijk is nu weer sprankelend en vol met restaurantjes en andere uitgaansgelegenheden. Je vind hier ook één van de bekendste Fado restaurants van Lissabon; Povo (www.povolisboa.com) Het restaurant is niet heel groot en als je zeker wil zijn van een tafel, reserveer dan ruim van te voren. De bar bied ook een aantal zitplaatsen, dus als je geen waarde hecht aan een tafel en bijtijds in het restaurant bent, bied dit ook nog een mogelijkheid.

Aan de andere kant van de wijk Baixa vinden we de wijk Alfama, waar je eveneens veel smalle straatjes vind met huizen uit de 18e eeuw. Je kan deze straatjes beklimmen om bovenaan de heuvel bij het Castelo de São Jorge te komen, maar je kan ook de bekende oude tram 28 nemen. Wanneer je voor deze optie kiest, raad ik je aan dit vroeg in de ochtend te doen om de meeste drukte voor te zijn. Het kasteel is één van de bekendste toeristenattracties van Lissabon en vanuit hier heb je een mooi uitzicht over de stad. Vanuit alle hoeken van de stad kan je overigens ook het kasteel bovenop de heuvel zien liggen. Het kasteel zorgde ervoor dat Lissabon zich vanuit hier kon verdedigen tegen onder andere de Moren. Later werd het kasteel omgevormd tot Koninklijk paleis, totdat er een nieuw paleis werd gebouwd op de plek waar nu het Praça de Comércio ligt. In de 14e eeuw werd het kasteel door João I gewijd aan Sint-Joris, waardoor de naam van het kasteel nog altijd Castelo de São Jorge is. Koning João I was getrouwd met de Engelse prinses Philippa van Lancaster en gezien Sint-Joris, die vaak al vechtend met een draak wordt afgebeeld, in beiden landen populair is, werd het kasteel aan hem gewijd. Verder naar beneden vind je de Sé, de enigste en oudste kathedraal van Lissabon die is gebouwd op de resten van een oude moskee, nadat de stad was heroverd door Koning Alfonso. De kathedraal kan gratis worden bezocht, maar is wel gesloten voor het publiek tijdens diensten. Eventueel is in de wijk Alfama ook nog de Igreja de São Vicente te bezoeken.

Ten oosten van het Praça de Comércio bevind zich Parque das Nações, dat gemakkelijk te bereiken is met de metro vanaf het plein. Uitstappen doe je bij de halte Gare do Oriente, wat tegelijkertijd één van de bezienswaardigheden in deze wijk is. Een hypermodern trein-bus-en metrostation. Verder ligt in het park het Oceanário (www.oceanario.pt) dat je een ongelofelijk beeld geeft van verschillende onderwaterwerelden, maar ook van pinguïns en zeeotters. Wanneer je van te voren weet dat je hier naartoe gaat, koop dan online kaarten, zodat je de lange rij bij de kassa kan ontlopen.





Foto's

5823f.jpg
5823f.jpg
Sanderruben
5e5bf.jpg
5e5bf.jpg
Sanderruben