Noord Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dutch Desert

Noord Holland,
Nederland


“Weinig plaatsen in het Nationaal Park van Texel zijn zo afwisselend als het duingebied van De Geul en Bollekamer of bijvoorbeeld de strandvlakte van De Hors, waar de natuur nog steeds nieuwe duinen maakt”. Dat stond onder andere te lezen in de brochure van Staatsbosbeheer die we lazen op de boot tijdens ons oversteek naar Texel waar we de eerste lentedagen van dit jaar wilden beleven.

Woestijn aan zee
Van de diverse aangegeven wandelingen in het beschreven gebied was de tocht over de zandplaat De Hors (onderdeel van het Beschermd Natuurmonument De Waddenzee) ronduit spectaculair! Omvang en vorm van de uitgestrekte zandvlakte op de Zuidwestpunt van Texel wisselen sterk onder invloed van de Zee. Een wandeling door dit gebied met zijn woenstijnachtige karakter is een heel bijzondere ervaring. Wij hadden niet verwacht dat een dergelijk landschap zó dicht bij huis te vinden was!
Kies een weekse dag uit en kom dan, net als wij, urenlang niemand tegen…
(Zie ook de foto’s Dutch Desert op mijn RR homepage).

Tip:
Parkeer je auto bij strandpaviljoen Paal 9 (Hoornderslag) en volg de ‘gele route’ richting de Mokweg. Hier passeer je ook een uitzichtpunt over de Geulplas. In deze periode van het jaar zie je hier vele vogels, waaronder lepelaars die terugkeren uit Afrika. Aan het eind van de Mokweg buig je af naar rechts richting het duingebied en vervolgens bereik je de Dutch Desert. Volg de kustlijn terug richting Paal 9 (+ 15km).